Volmacht en machtiging van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 26 april 2019, nr. WJZ/ 19092461, aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat inzake het verrichten van rechtshandelingen en overige handelingen die verband houden met inkoop(gerelateerde) taken ten behoeve van de Nederlandse Emissieautoriteit (Volmacht en machtiging Minister van Infrastructuur en Waterstaat inzake het verrichten van rechtshandelingen en overige handelingen die verband houden met inkoop (gerelateerde) taken ten behoeve van de Nederlandse Emissieautoriteit)

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat wordt volmacht en machtiging verleend voor het verrichten van de volgende rechtshandelingen en overige handelingen die verband houden met inkoop(gerelateerde) taken, ten behoeve van de Nederlandse Emissieautoriteit:

    • a. het op verzoek van een bevoegde functionaris van de Nederlandse Emissieautoriteit uitvoeren van een of meer inkooptrajecten (ook wel te noemen aanbestedingstrajecten), waaronder de procedures uit de vigerende Aanbestedingswet 2012, voor zover betrekking hebbend op inkooptrajecten uitsluitend ten behoeve van de Nederlandse Emissieautoriteit of op inkooptrajecten uitsluitend ten behoeve van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Nederlandse Emissieautoriteit;

    • b. het ondertekenen van de opdrachtverstrekking of (raam)overeenkomst die uit een inkooptraject voortvloeit, waarbij de Nederlandse Emissieautoriteit niet de enige deelnemer is, voor zover daartoe een verzoek is gedaan door een bevoegde functionaris van de Nederlandse Emissieautoriteit;

    • c. het voeren van gerechtelijke procedures verband houdende met een inkooptraject als bedoeld in artikel 1, onderdeel a;

    • d. het verrichten van overige handelingen verband houdende met een inkooptraject als bedoeld in artikel 1, onderdeel a;

  • 2. De volmacht en machtiging wordt uitgeoefend met inachtneming van de vigerende rijksbrede kaders Inkoop en Aanbesteden.

Artikel 2

Deze volmacht en machtiging treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 26 oktober 2017.

Artikel 3

Deze volmacht en machtiging wordt aangehaald als: Volmacht en machtiging Minister van Infrastructuur en Waterstaat inzake het verrichten van rechtshandelingen en overige handelingen die verband houden met inkoop(gerelateerde) taken ten behoeve van de Nederlandse Emissieautoriteit.

Deze volmacht en machtiging zal samen met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 26 april 2019

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes

TOELICHTING

De departementale herindeling op 26 oktober 2017 met betrekking tot Klimaat heeft tot gevolg gehad dat de Minister van Economische Zaken en Klimaat (hierna: EZK) is belast met de behartiging van de aangelegenheden op de terreinen van klimaat, met inbegrip van klimaatverandering, emissierechten, de Nederlandse Emissieautoriteit (hierna: de NEa) en luchtemissies industrie voor zover deze voor 26 oktober 2017 waren opgedragen aan de Minister van Infrastructuur en Milieu (nu ‘Infrastructuur en Waterstaat’ (hierna: Minister van IenW)).

De NEa is derhalve met ingang van 26 oktober 2017 onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (hierna: ministerie van EZK).

De NEa wenst gebruik te (blijven) maken van de dienstverlening van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op het gebied van financiën, HRM, inkoop en ICT en documentaire dienstverlening. Voor inkoop houdt dit in dat de NEa een deel van haar inkoop(gerelateerde) taken door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (hierna: ministerie van IenW) laat uitvoeren. Hiervoor is het noodzakelijk dat de Minister van EZK een volmacht en machtiging aan de Minister van IenW verstrekt. Door middel van deze ‘volmacht en machtiging’ is dit geregeld. De volmacht en machtiging ziet op de taken en aanverwante rechtshandelingen en overige handelingen die verband houden met inkoop(gerelateerde) taken, ten behoeve van de NEa.

Buiten de reikwijdte van de volmacht en machtiging valt onder andere het deelnemen aan interdepartementale aanbestedingen (anders dan tussen het ministerie van IenW en de NEa als agentschap van het ministerie van EZK) en Europese aanbestedingen binnen categoriemanagement. Indien de NEa deel wil nemen aan een dergelijke aanbesteding, zal de Minister van EZK zorgdragen voor de daarvoor benodigde volmacht en machtiging.

De volmacht en machtiging wordt uitgeoefend met inachtneming van de vigerende rijksbrede kaders Inkoop en Aanbesteden. In dat kader kan, op verzoek van de Coördinerend Directeur Inkoop van het ministerie van EZK, c.q. van een bevoegde functionaris van de NEa, een verzoek doen aan de Minister van IenW om informatie en rapportages aan te leveren, ten behoeve van rijksbrede verplichtingen en controles.

De functionarissen die onder de Minister van IenW ressorteren zijn op grond van de vigerende mandaat- en organisatiebesluiten van het ministerie van IenW bevoegd om de voorliggende taken en aanverwante rechtshandelingen en overige handelingen die verband houden met inkoop(gerelateerde) taken, ten behoeve van de NEa te verrichten.

Tussen het ministerie van EZK en het ministerie van IenW is een dienstverleningsovereenkomst met kenmerk 19069108 gesloten. Hierin is beschreven welke taken en werkzaamheden het ministerie van IenW ten behoeve van de inkoop van de NEa uitvoert. Dit behelst ook afspraken over onder andere afstemmings- en rapportageverplichtingen.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes

Naar boven