Ontwerpbestemmingsplan Fietsonderdoorgang Tongersestraat te Boxtel

Logo Boxtel

Burgemeester en wethouders van Boxtel maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat met ingang van vrijdag 3 mei 2019 gedurende zes weken het ontwerpbestemmingsplan Fietsonderdoorgang Tongersestraat ter inzage ligt.

 

Toelichting ontwerpbestemmingsplan Fietsonderdoorgang Tongersestraat

Het bestemmingsplan Fietsonderdoorgang Tongersestraat maakt de aanleg mogelijk van een fietsonderdoorgang in de Tongersestraat tussen de Van Hornstraat en de Kapelweg in Boxtel. Deze fietsonderdoorgang kruist de Van Salmstraat en de spoorlijnen Boxtel-Tilburg en Boxtel-Eindhoven.

 

Het eerste ontwerp voor de fietsondergang is tijdens de informatiemarkt op 27 juni 2018 gepresenteerd. Dit ontwerp is in de tweede helft van 2018 verder geactualiseerd en geoptimaliseerd. Zo zijn de hellingspercentages van de fietsonderdoorgang aan de Ladonkzijde en Centrumzijde flauwer geworden, zodat het fietscomfort toeneemt. Het ontwerpbestemmingsplan is op dit geactualiseerde ontwerp gebaseerd. Het ontwerpbestemmingsplan bevat daarnaast een wijzigingsbevoegdheid om in de toekomst, mits de uitvoerbaarheid hiervan kan worden verzekerd, een hellingbaan in de weg Tongeren te kunnen realiseren.

 

De Fietsonderdoorgang is deelproject 5 van het Maatregelenpakket PHS Boxtel (zie onderstaande nadere toelichting). Omdat dit project niet te realiseren is op basis van het geldende bestemmingsplan, is een herziening van het bestemmingsplan noodzakelijk.

 

Nadere toelichting Maatregelenpakket PHS Boxtel

Maatregelenpakket PHS Boxtel

Het Maatregelenpakket PHS Boxtel, dat op 26 november 2013 is vastgesteld door de gemeenteraad en in mei 2015 is vastgelegd in een bestuursovereenkomst tussen Rijk, provincie en gemeente, bestaat uit de volgende vijf samenhangende deelprojecten:

  • 1.

    Het opheffen van beide gelijkvloerse overwegen in de Tongersestraat.

  • 2.

    De aanleg van de Verbindingsweg Ladonk – Kapelweg (VLK) en de daarbij behorende maatregelen van/aan de overwegen Kapelweg (opheffen voor gemotoriseerd verkeer/handhaven voor langzaam verkeer), Bakhuisdreef (opheffen) en d’Ekker (vernieuwen).

  • 3.

    Het doorvoeren van aanpassingen in gebied Tongeren ten behoeve van de veiligheid van het fietsverkeer en snelheidsbeperking van gemotoriseerd verkeer en ontsluiting van het gebied.

  • 4.

    Het opwaarderen van de Keulsebaan.

  • 5.

    De realisatie van een langzaam verkeer tunnel ter plaatse van de Tongersestraat, tussen Breukelsestraat en Kapelweg, en met een aansluiting op Tongeren.

 

Met dit Maatregelenpakket wordt uitvoering gegeven aan een aantal belangrijke ambities uit het geldende Gemeentelijk Verkeers- en vervoersplan (GVVP) uit 2008.

 

Deelprojecten 1, 2 en 3

In september 2017 hebben de gemeenteraad en het college van de gemeente besluiten genomen over de eerste twee deelprojecten (aanleg Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg en sluiting van de dubbele spoorwegovergang Tongersestraat voor gemotoriseerd verkeer). In oktober 2018 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan Verbindingsweg Tongeren (deelproject 3) vastgesteld.

Tegen deze besluiten loopt op dit moment een beroepsprocedure bij de Raad van State.

 

Voor meer informatie over het totale Maatregelenpakket PHS Boxtel en de deelprojecten wordt

verwezen naar de gemeentelijke website www.boxtel.nl/PHS en naar de huis-aan-huiskrant die in april binnen Boxtel is verspreid.

 

Terinzagelegging

Het ontwerpbestemmingsplan Fietsonderdoorgang Tongersestraat ligt met ingang van vrijdag 3 mei 2019 gedurende zes weken ter inzage. De stukken liggen ter inzage in het gemeentehuis en in de bibliotheek aan de Burgakker te Boxtel. Het gemeentehuis is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en op woensdag en donderdag ook van 17.00 tot 19.30 uur.

 

Het ontwerpbestemmingsplan is digitaal te raadplegen via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer (planidn) van dit bestemmingsplan is

NL.IMRO.0757.BP01FietsodTongers-otw1.

 

Om inwoners en belangstellenden te informeren organiseert de gemeente Boxtel op woensdag 22 mei 2019 tussen 16.00 en 21.00 uur een informatiemarkt in Partycentre Denziz, Stationsstraat 71 in Boxtel. Hier treft u informatie aan over het ontwerpbestemmingsplan Fietsonderdoorgang Tongersestraat, het ontwerpbestemmingsplan Keulsebaan en over de stand van zaken van de andere deelprojecten van het Maatregelenpakket PHS Boxtel. Er zijn deskundigen aanwezig aan wie u vragen kunt stellen over de plannen en de procedures.

 

Zienswijzen

Met betrekking tot het ontwerpbestemmingsplan Fietsonderdoorgang Tongersestraat kunnen gedurende bovengenoemde termijn van terinzagelegging, dus van 3 mei tot en met 13 juni 2019, door een ieder zienswijzen naar voren worden gebracht.

 

Zienswijzen kunnen schriftelijk en indien gewenst ook mondeling worden ingediend.

 

Schriftelijke zienswijzen kunt u onder vermelding van ‘zienswijze ontwerpbestemmingsplan Fietsonderdoorgang Tongersestraat’ richten aan de gemeenteraad van de gemeente Boxtel, Postbus 10.000, 5280 AD Boxtel.

 

Voor het indienen van een mondelinge zienswijze dient u een afspraak te maken via telefoonnummer (0411) 65 53 06 of 655369. Om termijnoverschrijding te voorkomen is het verzoek om uiterlijk 14 dagen vóór afloop van de inzagetermijn (dus uiterlijk 29 mei) hiervoor een afspraak te maken.

 

Op d eze procedure is de Crisis- en h erstelwet van toepassing.

 

Boxtel, 2 mei 2019

Burgemeester en wethouders van Boxtel,

De secretaris, De burgemeester,

A. Kraal F. Naterop

Naar boven