Verkeersbesluit bushalte N214 aansluiting Noordeloos

Logo Zuid-Holland

PZH-2019-687340759 / DOS-2019-0001537

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland nemen een verkeersbesluit voor het aanwijzen van een bushalte aan de noordzijde van de N214, bij aansluiting Noordeloos met de A27, in Meerkerk.

Inleiding

Per 9 december 2018 start de nieuwe openbaar vervoer concessie in de Drechtsteden-Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (DAV). De lijnvoering van deze concessie voorziet in een knooppunt bij de aansluiting Noordeloos op de A27. Enkele nieuwe buslijnen sluiten bij het knooppunt aan op de Hoogwaardig Openbaar Vervoerlijnen (hierna: HOV-lijnen) tussen Sliedrecht en Utrecht en tussen Gorinchem en Utrecht. De HOV-lijnen hebben haltes die zijn gesitueerd op de toe- en afrit van de A27. Om onderliggende buslijnen te laten halteren bij de aansluiting Noordeloos, zijn nieuwe bushaltes benodigd. Eén van deze bushaltes, met haltekom, wordt gesitueerd aan de noordzijde van de N214, ter hoogte van hmp 22.50 (gemeente Molenlanden). De andere bushalte, eveneens met haltekom, wordt gesitueerd aan de zuidzijde van de Zijlkade, in het verlengde van de N214, binnen het beheergebied van het Waterschap Rivierenland.

Het nieuwe overstappunt (gelegen buiten de bebouwde kom) leidt tot nieuwe oversteekbewegingen over de N214/Zijlkade en meer oversteekbewegingen over de toerit van de A27 richting Utrecht. Het toevoegen van de nieuwe overstapfunctie binnen dit traditionele autoknooppunt vraagt om extra verkeersmaatregelen om de verkeersveiligheid te vergroten. De maatregelen bestaan uit het instellen van een snelheidsbeperking van 50 km/h en het aanpassen van de bestaande verkeersplateaus.

Voor het aanwijzen van een bushalte (plaatsing van bord L3 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV), het aanbrengen van de geblokte markering zoals bedoeld in artikel 23 van het RVV) en het instellen van een maximum snelheid van 50 km/h bij de aansluiting middels plaatsing van het bord A1 (50) uit bijlage 1 van het RVV, is een verkeersbesluit nodig.

Bevoegdheid

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben de bevoegdheid om op grond van artikel 18, eerste lid, sub b van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) en artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) verkeersbesluiten te nemen voor wegen die bij haar in beheer zijn. Krachtens het ambtelijk mandaatbesluit voor de provinciale organisatie 2019, het ondermandaatbesluit secretaris 2019 en het ondermandaatbesluit directeur Dienst Beheer Infrastructuur 2019, is deze bevoegdheid door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland gemandateerd aan het hoofd van de eenheid Advies Beheer Assets.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Krachtens artikel 15 lid 1 van de WVW dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het BABW inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, moet een verkeersbesluit worden genomen krachtens artikel 15 lid 2 van de WVW.

Motivering

Uit het oogpunt van:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het instandhouden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

is het gewenst om een bushalte in te stellen op de noordelijke rijbaan van de N214 ter hoogte van hectometrering 22.50 onder het kunstwerk van de A27. Daarnaast is het gewenst om op de zuidelijke rijbaan van de N214, tussen hectometer 22.45 en de rotonde Zijlkade – Beemdweg een maximum snelheid van 50 km/h in te stellen (tussen de toe- afrit aan de zuidzijde).

Aansluitend op deze snelheidsbeperking stelt het Waterschap Rivierenland overigens een maximum snelheid van 50 km/h in op de Zijlkade, te weten op de zuidelijke rijbaan vanaf de afrit A27 tot aan de rotonde Zijlkade – Beemdweg – Energieweg en op de noordelijke rijbaan vanaf het beginpunt van de rechtsafstrook richting A27 Utrecht tot direct na de toerit A27 richting Utrecht ter hoogte van hectometrering 22.50.

Belangenafweging

De nieuwe lijnvoering van het openbaar vervoer per 9 december 2018 zorgt ervoor dat bij de aansluiting Noordeloos een OV-knooppunt ontstaat. Voor reizigers is het van belang dat er veilige in- en uitstapvoorzieningen aanwezig zijn. Om de bussen veilig te laten halteren is het wenselijk dat er een aparte haltevoorziening (haltekom) aanwezig is. Om die reden wordt de haltekom op de N214 aangewezen als bushalte. De halte is hiermee herkenbaar voor overig verkeer, zorgt voor een veilige halteerplaats en voorkomt dat het overige verkeer wordt belemmerd door halterende bussen.

Verder zorgt de aanleg van twee nieuwe haltes bij de aansluiting Noordeloos A27-N214 voor een overstappunt voor het openbaar vervoer. Voor de overstap van de regionale lijnen op de HOV-lijnen (en omgekeerd) moeten reizigers de N214 en de toerit van de A27 oversteken. De N214 is een gebiedsontsluitingsweg buiten de bebouwde kom met een geldende maximum snelheid van 80 km/h. In verband met het veilig halteren van de bussen en om reizigers veilig de N214 over te kunnen laten steken is het wenslijk om de geldende maximum snelheid van de N214 en de Zijlkade ter plaatse van de oversteeklocaties terug te brengen naar 50 km/h. Ter ondersteuning van deze maatregel worden de reeds aanwezige snelheidsremmers aangepast aan het nieuwe snelheidsregime (50 km/h). Op de N214 worden de snelheidsremmers verhoogd naar 8 centimeter.

Overleg

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is er overleg gepleegd met de korpschef van de Nationale Politie. Dit besluit is in concept voorgelegd aan de afdeling verkeersadvisering van de eenheid Rotterdam. Deze heeft ingestemd met de maatregelen.

Besluit

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, gelet op het voorgaande en overeenkomstig bijgaande tekeningen met kenmerk INFR170732-565 (d.d. 27-09-2018) en INFR170732-568 (d.d. 19-02-2019), besluiten:

  • 1.

    Het verkeersbesluit van 19 februari 2002 met kenmerk DRM/2002/ gedeeltelijk in te trekken voor zover dat strijdig of gelijk is met de hieronder beschreven verkeersmaatregelen die betrekking hebben op het instellen c.q. aanwijzen van verkeersmaatregelen aan desbetreffende wegen of weggedeelten opgenomen in dit besluit;

  • 2.

    Voor het buiten de bebouwde kom gelegen gedeelte van de provinciale weg N214 bij de aansluiting Noordeloos op de A27 de volgende verkeersmaatregelen vast te stellen:

    • a.

      Door het plaatsen van het bord model L3 bus uit bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het aanbrengen van de geblokte markering zoals bedoeld in artikel 23 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 de haltekom op de noordelijke rijbaan van de N214 ter hoogte van hectometer 22,50 in de gemeente Molenlanden aan te wijzen als bushalte;

    • b.

      Door plaatsing van het bord A1 (50) uit bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 op de zuidelijke rijbaan van de N214 tussen hectometer 22.45 en de rotonde Zijlkade – Beemdweg de geldende maximum snelheid vast te stellen op 50 km/h.

  • 3.

    Te bepalen dat dit besluit in werking treedt met ingang van de dag na publicatie in de Staatscourant.

  • 4.

    Dit besluit te publiceren in de Staatscourant

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland,

voor dezen,

 

 

 

M. Milosevic

Hoofd eenheid Advies Beheer Assets

 

Deze brief is digitaal vastgesteld, hierdoor staat er geen fysieke handtekening in de brief.

 

Verzonden:

N.B.

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden ingevolge artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) bij ons een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Dit bezwaarschrift moet binnen zes weken na de dag van verzending van dit besluit worden toegezonden, onder vermelding van “Awb-Bezwaar” in de linkerbovenhoek van enveloppe en bezwaarschrift. Het bezwaar moet worden gericht aan: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, t.a.v. het Awb-secretariaat, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag.

 

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en het volgende te bevatten:

  • naam en adres van de indiener;

  • dagtekening;

  • omschrijving van het besluit waar tegen het bezwaar is gericht;

  • gronden van het bezwaar.

 

Krachtens artikel 6:16 van de Awb schorst het bezwaar de werking van dit besluit niet. Gelet hierop kan – als tegen dit besluit bezwaar wordt aangetekend – ingevolge artikel 8:81 van de Awb bij de Voorzieningen rechter van de Rechtbank ’s-Gravenhage, sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag (bezoekadres: Prins Clauslaan 60 te Den Haag), een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening worden ingediend. Voor het verzoek zal griffierecht worden geheven.

 

Wij verzoeken u een kopie van dit verzoek om een voorlopige voorziening toe te zenden aan: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag.

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland

Naar boven