Het tijdelijk gesloten verklaren voor alle weggebruikers van de Middensluisweg te IJmuiden (gemeente Velsen)

Logo Rijkswaterstaat - Dienst Zuid-Holland

Rijkswaterstaat West-Nederland Noord

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder a, van de Wegenverkeerswet 1994 ben ik bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Motivering

Op en rond het sluizencomplex te IJmuiden in de gemeente Velsen, wordt op dit moment druk gewerkt aan de realisatie van de nieuwe zeesluis te IJmuiden.

In 2018 is uit oogpunt van het verzekeren van verkeersveiligheid op de weg de Middensluisweg op het sluizencomplex voor al het verkeer, inclusief voetgangers, bestemmingsverkeer en nood- en hulpdiensten uitgezonderd, afgesloten.

Dit is onder meer bekend gemaakt door het nemen van een verkeersbesluit met kenmerk RWS2018-12768 gepubliceerd in de Staatscourant van 9 april 2018. Daarbij is aangegeven dat deze afsluiting een jaar zou duren. De planning dat de afsluiting van de route een jaar zou duren, is in de afgelopen periode onder druk komen te staan. Als gevolg van aanvullende werkzaamheden in de sluiskolk en bij de verbinding tussen de nieuwe zeesluis en de middensluis is er nog steeds sprake van veel hoogteverschillen op het bouwterrein en kruisend bouwverkeer. Daarnaast nemen de werkzaamheden om de wegen rondom de nieuwe zeesluis op waterkerende hoogte te brengen meer tijd in beslag. Een veilige openstelling van de sluisroute vanaf april 2019 is daarom niet mogelijk.

Tevens is er sprake van sterk wisselende verkeersbeelden en valt niet uit te sluiten dat door onverwachte calamiteiten de route onmiddellijk dient te worden afgesloten voor al het verkeer. De waarschuwingshekken met daarop de hieronder vermelde bebording blijven gehandhaafd. Ter plaatse is 24 uur per dag een verkeersregelaar aanwezig. Het bestemmingsverkeer krijgt een speciale pas om toegang te krijgen.

BELANGENAFWEGING

Vanaf eind 2018 zijn de nog te realiseren werkzaamheden die gedaan moeten zijn om de sluizenroute weer verkeersveilig te kunnen openstellen, in beeld gebracht. De fasering van de werkzaamheden is beoordeeld en daarop hebben er risico-inventarisaties plaatsgevonden ten aanzien van de uitvoering van de nog te realiseren werkzaamheden en het veilig gebruik van de Middensluisweg. Op basis daarvan is beoordeeld dat continuering van een volledige afsluiting tot uiterlijk 29 maart 2021 uit oogpunt van de verkeersveiligheid noodzakelijk is. Deze situatie is besproken met de gemeente Velsen. Gezamenlijk is besloten de afsluiting van de sluizenroute met twee jaar te verlengen, en wel tot uiterlijk 29 maart 2021. Hierbij zijn afspraken gemaakt over de inzet van extra maatregelen om de overlast voor de gebruikers zoveel mogelijk te beperken.

Deze maatregelen bestaan uit het uitbreiden van de vaartijd van de spitspont van zeven uur naar tien uur per dag. Deze uitbreiding met drie uur sluit beter aan bij het aanbod van fietsers en de diensten van de werknemers van Tata, zoals is gebleken uit een nadere analyse van de effecten van de afsluiting. Ook onderzoekt Rijkswaterstaat de mogelijkheid om bij incidenten en files de calamiteitenbogen bij de Velsertunnel eerder en vaker in te zetten. Dit alles heeft tot doel om de bereikbaarheid van Velsen en omgeving te vergroten.

GEVOLGDE PROCEDURE

Dit verkeersbesluit wordt voorbereid volgens de procedure van Afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht. De kennisgeving van het ontwerp-verkeersbesluit is gepubliceerd in de Staatscourant van 2 mei 2019. De stukken liggen van 2 mei 2019 tot en met 12 juni 2019 ter inzage en gedurende deze periode kunnen belanghebbenden zienswijzen indienen.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de door de korpschef van de Nationale Politie daartoe gemandateerde. Deze heeft een positief advies gegeven. Het betrokken weggedeelte is in het beheer bij het Rijk en gelegen binnen de gemeente Velsen.

BESLUIT

Op grond van bovenstaande overwegingen besluit ik om door het plaatsen van borden C1 en C16 van bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, de Middensluisweg op het sluizencomplex te IJmuiden (gemeente Velsen) tot uiterlijk 29 maart 2021 in beide richtingen af te sluiten voor alle weggebruikers, uitgezonderd bestemmingsverkeer en nood- en hulpdiensten, zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening.  

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT namens deze, hoofd afdeling Vergunningverlening Rijkswaterstaat West- Nederland Noord

Mevrouw mr. M. Nauta

 

Mededelingen

Inzien stukken

Het ontwerpverkeersbesluit ligt vanaf 2 mei 2019 gedurende zes weken ter inzage in het kantoor van Rijkswaterstaat West-Nederland Noord, Toekanweg 7, 2035 LC Haarlem en wel op werkdagen van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur. Bij het binnenkomen van een gebouw van Rijkswaterstaat wordt u gevraagd zich te legitimeren.

Reageren

Belanghebbenden kunnen van 2 mei 2019 tot en met 12 juni 2019 schriftelijk of mondeling zienswijzen naar voren brengen tegen het ontwerpverkeersbesluit. 

Een aanvraag voor het indienen van een mondelinge zienswijze kan vóór 12 juni 2019 worden verzocht via het onderstaande postadres. Vermeld daarbij uw naam en telefoonnummer, dan wordt u teruggebeld voor het maken van een afspraak.

 

Een schriftelijke reactie (brief) kan worden gestuurd aan:

Rijkswaterstaat West-Nederland Noord

De heer R. Scheltema

Postbus 2232 3500 GE Utrecht

Naar boven