Beschikking ontheffing minimum VFR-vlieghoogte ten behoeve van Dodenherdenking en 1-Juli herdenking CLSK, Ministerie van Defensie

25 april 2019

MLA/073/2019

De Minister van Defensie,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Infrastructuur en Waterstaat;

Gelezen het verzoek van het Hoofd Afdeling Jachtvliegtuig Operaties van het Commando Luchtstrijdkrachten van 11 april 2019;

Gelet op de artikelen 2, tweede lid, en 19, derde lid, van het Besluit luchtverkeer 2014;

BESLUIT:

Artikel 1

  • 1. Ten behoeve van de uitvoering van een flypast ter gelegenheid van de Nationale Dodenherdenking op de voormalige vliegbasis Soesterberg op 4 mei 2019 en de 1-Juli herdenking van het Commando Luchtstrijdkrachten wordt ontheffing verleend van de minimum VFR-vlieghoogte, bedoeld in paragraaf SERA.5005, onderdeel (f), van verordening (EU) nr. 923/2012, binnen het gebied EHTSA 24.

  • 2. De ontheffing, bedoeld in het eerste lid, is van kracht op de volgende dagen en tijdstippen:

    Week 18:

    zaterdag 4 mei 2019 van 11:00 tot 13:00 uur lokale tijd;

    Week 27:

    maandag 1 juli 2019 van 11:00 tot 13:00 uur lokale tijd.

Artikel 2

  • 1. Binnen het gebied EHTSA 24 bedraagt de toegestane minimum VFR-vlieghoogte binnen de daglichtperiode 500 voet AGL of incidenteel zoveel lager als in verband met de opdracht noodzakelijk is.

  • 2. Binnen het gebied EHTSA 24 gelden voorts de volgende regels:

    • a. laagvliegen is alleen toegestaan voor luchtvaartuigen die deelnemen aan de herdenkingen;

    • b. met betrekking tot het vliegzicht en de wolkenbasis gelden de eisen voor VFR-vluchten;

    • c. aaneengesloten bebouwing, ziekenhuizen, sanatoria en dergelijke worden vermeden;

    • d. de ontheffing van de minimum VFR-vlieghoogte geldt alleen voor die delen van de vlucht die voor het doel van de vlucht noodzakelijk zijn;

    • e. aanvliegroute en -hoogte worden zodanig gekozen dat geluidhinder zoveel mogelijk wordt voorkomen;

    • f. niet-deelnemend IFR-verkeer in luchtruim met ICAO-luchtruimclassificatie A wordt door de betrokken luchtverkeersleidingsdienst vijf (5) nautische mijlen vrijgehouden van de grenzen van het EHTSA 24 (Soesterberg).

Artikel 3

Deze beschikking treedt in werking met ingang van 4 mei 2019 en vervalt met ingang van 2 juli 2019.

Deze beschikking zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en zal tevens bekend worden gemaakt door middel van een NOTAM.

De Minister van Defensie, voor deze: De Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit, J.P. Apon, Commodore

Tegen deze beschikking kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), binnen 6 weken na de dag waarop deze beschikking is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan de Minister van Defensie, Dienstencentrum Juridische Dienstverlening, ter attentie van de Commissie advisering bezwaarschriften Defensie, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht; de gronden van het bezwaar. Indien onverwijlde spoed dat vereist, is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de president van de rechtbank die bevoegd is. In dat geval is griffierecht verschuldigd. Voorwaarde is dat een bezwaarschrift is ingediend.

TOELICHTING

Op zaterdag 4 mei 2019 wordt op de voormalige vliegbasis Soesterberg de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid in het kader van de Nationale Dodenherdenking gehouden en op maandag 1 juli 2019 wordt daar de 1-Juli herdenking van het Commando Luchtstrijdkrachten gehouden. Een deel van de ceremonie bestaat uit het uitvoeren van een missing man formatie van 4 F-16 jachtvliegtuigen. Een van de jachtvliegtuigen klimt daarbij boven de locatie van het monument ter nagedachtenis van de gevallenen uit de formatie naar FL 090. Ter bescherming van deze speciale formatievlucht is het gebied EHTSA 24 ingesteld (zie artikel 4, zesde lid, aanhef juncto onderdeel b, van de Regeling beperking of verbod uitoefening burgerluchtverkeer in bepaalde gebieden 2018).

In paragraaf SERA.5005, onderdeel (f), van verordening (EU) nr. 923/2012 is het verbod opgenomen een VFR-vlucht uit te voeren beneden de minimumvlieghoogtes. Op basis van artikel 19, derde lid, van het Besluit luchtverkeer 2014 kan ontheffing worden verleend van dit verbod.

Naar boven