VERKEERSBESLUIT PROVINCIALE WEG N293 ROERMOND-POSTERHOLT

Logo Limburg

(TIJDELIJKE VERKEERSMAATREGELEN INSTELLEN OMLEIDINGSROUTES)

GEDEPUTEERDE STATEN VAN LIMBURG

Bevoegdheidsgrondslag

Gelet op artikel 18 eerste lid, onder b van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna: WVW1994) zijn Gedeputeerde Staten bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten in de provincie Limburg.

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de WVW1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Op grond van artikel 15, tweede lid, van de WVW1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Overeenkomstig artikel 2, lid 1, sub a t/m d, van de WVW1994 en artikel 21 Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (hierna: BABW) op de bovengenoemde weg maatregelen dienen te worden genomen met als doel:

  • a.

    het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • b.

    het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • c.

    het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • d.

    het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

Op basis van bovenstaande overweging en met inachtneming van:

  • de Algemene wet bestuursrecht;

  • de Wegenverkeerswet 1994;

  • het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;

  • het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990;

  • het bordenboek (VNVF);

  • uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens;

  • het mandaatbesluit van Gedeputeerde Staten;

zijn wij bevoegd dit besluit te nemen.

Motivering

De N293 (ROERMOND-POSTERHOLT) is in eigendom van en in beheer en onderhoud bij de Provincie Limburg.

Dit verkeersbesluit heeft betrekking op de werkzaamheden die plaats vinden in de kern Posterholt. De Roermondseweg in Posterholt, doorgaande weg dwars door de kern, wordt heringericht in de periode van 21-01-2019 t/m 23-08-2019. De gehele infrastructuur wordt vervangen. Vanwege de grootte van de ingreep wordt de gehele weg afgesloten voor doorgaand verkeer. Door de werkzaamheden is de N293 en de N274 aangewezen als omleidingsroute.

Voor de verkeersveiligheid en de doorstroming is het noodzakelijk dat landbouwvoertuigen gedurende de herinrichting gebruik maken van een alternatieve route. De alternatieve route wordt mogelijk gemaakt door het tijdelijk openstellen van de N293 (tussen de Middenweg en de Zwarte Berg) voor landbouwvoertuigen. Andere alternatieve routes zijn bekeken en afgewogen, maar deze zijn onevenredig in afstand.

Vanwege de verkeersveiligheid wordt de snelheid ter plaatse, gedurende de omleiding, teruggebracht van 80km/h naar 50km/h.

Maatregelen op de provinciale weg

Gedurende de periode t/m 23-08-2019 is het toegestaan om op de N293 tussen de Middenweg en de Zwarte Berg met landbouwvoertuigen te rijden. De snelheid wordt ter plaatse verlaagd van 80km/h naar 50 km/h. De route voor het landbouwverkeer is als bijlage bij dit tijdelijke verkeersbesluit toegevoegd.

Voor het overige verkeer wordt gedurende de afsluiting van de Roermondseweg een omleidingsroute ingesteld.

Belangenafweging

De maatregelen gaan hinder met zich brengen voor weggebruikers, omwonenden en bedrijven op de route naar hun woning of bedrijf. Tijdens alle fasen blijft de bereikbaarheid wel gewaarborgd. Er zal enige hinder en ongemak ontstaan. Men zal er dus rekening mee moeten houden dat de reistijd langer kan worden.

Volgens vaste jurisprudentie moeten tijdelijke verkeersmaatregelen worden beschouwd als een normale maatschappelijke ontwikkeling, waarmee iedereen kan worden geconfronteerd. De nadelige gevolgen van dergelijke maatregelen mogen echter niet onevenredig zijn in verhouding tot de met het besluit te dienen doelen. De tijdelijke verkeersmaatregelen van het onderhavige verkeersbesluit leiden niet tot onevenredige hinder of overlast.

Niet is gebleken dat belanghebbenden onevenredig worden benadeeld dan wel dat door de te nemen maatregelen een onduidelijke verkeerssituatie zou ontstaan. Indien het besluit niettemin schade veroorzaakt die uitgaat boven het maatschappelijk risico dan wel ondernemersrisico, en de benadeelde in vergelijking met anderen onevenredig zwaar wordt getroffen, kan deze benadeelde de provincie verzoeken deze onevenredige schade te vergoeden. Hierover wordt later in dit besluit nog meer informatie gegeven.

Overig

Gelet op artikel 24 van het BABW is overleg gepleegd met de politie inzake de handhaafbaarheid.

Gelet op artikel 25 van het BABW is overleg gepleegd met de gemeente Roerdalen.

Gelet op artikel 26 van het BABW wordt dit besluit bekendgemaakt door publicatie in de Staatscourant en is voor een ieder in te zien op de website van de Staatscourant.

De aanvrager van het verkeersbesluit heeft of zal nog met aanliggende bedrijven, omwonenden en de nood- en hulpdiensten overleggen.

Besluiten

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten:

 

  • 1.

    tot het instellen van een tijdelijke verlaging van de maximum toegestane snelheid van 80 km/u naar 50 km/u voor de periode t/m 23-08-2019, of zoveel eerder als het werk vereist, op de N293 tussen de Middenweg en de Zwarte Berg, door het plaatsen van de verkeersborden A0150 conform model van bijlage I van het reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990;

  • 2.

    het tijdelijk toestaan van landbouwverkeer op de N293 tussen de Middenweg en de Zwarte Berg door het gedeeltelijk afplakken van de bestaande C09-borden de verkeersmaatregelen tevens vast te hebben gelegd op bijbehorende tekening nr. 20181798-011 d.d. 13-07-2018. Deze tekening is als bijlage bij dit verkeersbesluit gevoegd.

MEDEDELINGEN

Rechtsbescherming

Als dit besluit uw belang rechtstreeks raakt en u het met de inhoud van dit besluit niet eens bent, kunt u bezwaar maken. U moet dan binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is verzonden een bezwaarschrift indienen. Op deze procedure is de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener; de datum; een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht alsmede de redenen van het bezwaar (motivering). Het bezwaarschrift moet worden gericht aan: Gedeputeerde Staten van Limburg, Juridische Zaken en Inkoop, team Rechtsbescherming; Postbus 5700; 6202 MA  Maastricht. Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.limburg.nl.

Als u een bezwaarschrift heeft ingediend, dan kunt u tevens een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening indienen bij: de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Limburg, locatie Maastricht, sector Bestuursrecht, Postbus 1988, 6201 BZ Maastricht. U kunt ook digitaal een verzoek indienen bij de genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

 

Aldus besloten te Maastricht,  23 april 2019

 

Gedeputeerde Staten van Limburg, Namens dezen,

 

 

Drs. M. Buring Clustermanager Wegbeheer

 

Naar boven