Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat van 24 april 2019, nr. WJZ / 19086240, tot wijziging van de Regeling doorberekening kosten ACM in verband met de vaststelling van de bedragen voor 2019

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 6a, zevende lid, van de Instellingswet Autoriteit Consument en Markt;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling doorberekening kosten ACM wordt als volgt gewijzigd:

A

Onderdeel A van bijlage I wordt vervangen door:

A

Subcategorie (differentiatie naar soort en aantal)

Per aantal nummers

Bedrag voor toekenning

Bedrag ter vergoeding van het toezicht op de naleving van het bij of krachtens de Telecommunicatiewet bepaalde inzake het gebruik van nummers in 2019

A

1

€ 721,00

€ 135,00

B

1.000

€ 23,00

€ 6,65

C

1

€ 88,00

€ 34,00

D

1

€ 45,00

€ 17,00

E

100

€ 51,00

€ 6,65

F

1.000

€ 0,49

€ 0,12

B

Bijlage 3 wordt vervangen door:

BIJLAGE 3. BEHORENDE BIJ ARTIKEL 7A, EERSTE LID, VAN DE REGELING DOORBEREKENING KOSTEN ACM

Categorie

Bedrag ter vergoeding van de kosten van de ACM die met toepassing van hoofdstuk 3 van het besluit door middel van toerekening worden doorberekend in 2019

Regionaal netbeheer elektriciteit

0,02930% van de relevante omzet

Regionaal netbeheer gas

0,04083% van de relevante omzet

Landelijk netbeheer elektriciteit

€ 4.227.467

Landelijk netbeheer gas

€ 2.744.128

Warmtelevering

0,13984% van de relevante omzet

Universele postdienst

€ 85.652

Niet-universele postdienst

0,14943% van de relevante omzet

Openbare elektronische communicatiediensten, openbare elektronische communicatienetwerken en bijbehorende faciliteiten

0,02839% van de relevante omzet

Loodswezen

€ 174.557

Luchtvaart

0,05877% van de relevante omzet

Financieel betalingsverkeer

€ 454,38 per 50.000.000 binnenlandse betaaltransacties

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 24 april 2019

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

TOELICHTING

1. Algemeen

De ACM maakt kosten voor haar toezicht op verschillende marktorganisaties. Een deel hiervan wordt doorberekend aan de markt. De hoogte hiervan wordt conform het Besluit doorberekening kosten ACM (hierna: besluit) geregeld in de Regeling doorberekening kosten ACM (hierna: regeling).

De kosten die de ACM maakt voor haar toezicht op de verschillende marktorganisaties wijzigen jaarlijks. Bijvoorbeeld omdat lonen stijgen, de ACM efficiënter gaat werken of specifieke toezichtsomstandigheden voor een sector veranderen. Voorliggende regeling bevat de wijziging van de regeling doorberekening kosten voor het jaar 2019.

2. Inhoud regeling

In 2019 zullen minder kosten van de ACM aan marktpartijen worden doorberekend dan in 2018. Dat houdt verband met afgenomen door te berekenen werkzaamheden van de ACM rond post, telecom en financiën.1 Voor de sectoren energie en luchthavens nemen de doorberekende kosten wel toe. Oorzaak hiervan is dat de ACM meer inzet heeft moeten leveren bij de voorbereiding en implementatie van wetgeving en aan tariefregulering (energie), en dat de ACM conform de Wet luchtvaart per 1 mei ook toezicht houdt op het vliegveld Eindhoven. De kosten die de ACM maakt voor het toezicht op luchthavens zullen conform de systematiek in andere sectoren naar rato van hun omzet verdeeld worden tussen Eindhoven en Schiphol.

De jaarlijks te wijzigen onderdelen van de regeling betreffen bijlage 1, onderdeel A, en bijlage 3 bij de regeling. In onderdeel A van bijlage 1 zijn de bedragen voor de toekenning van nummers en de bedragen voor 2019 ter vergoeding van de kosten voor het toezicht op de naleving van het bij of krachtens de Telecommunicatiewet bepaalde inzake het gebruik van nummers opgenomen. In bijlage 3 zijn de bedragen voor 2019 opgenomen die met toepassing van hoofdstuk 3 van het Besluit doorberekening kosten ACM (hierna: besluit) door middel van toerekening worden doorberekend. Dit is ofwel een bedrag in euro’s (categorieën met slechts één marktorganisatie), ofwel een percentage van de relevante omzet als bedoeld in artikel 12, eerste lid, van het besluit (categorieën met meerdere marktorganisaties, waarbij de relevante omzet als verdeelsleutel wordt gehanteerd). Hierbij zij aangetekend dat aan marktorganisaties met een relevante omzet lager dan € 2 miljoen geen bedrag in rekening wordt gebracht. De kosten worden omgeslagen over de marktorganisaties met een omzet boven de € 2 miljoen.

3. Regeldruk en vaste verandermomenten

Aan deze regeling zijn geen administratieve lasten en nalevingkosten verbonden. Op grond van het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten treden ministeriële regelingen in werking met ingang van 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober. Bekendmaking geschiedt uiterlijk twee maanden voor inwerkingtreding. Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Deze afwijking van het beleid inzake vaste verandermomenten volgt uit artikel 9 van het besluit. Dat artikel schrijft namelijk voor dat de bedragen voor 1 mei worden vastgesteld (eerste lid) en dat de bedragen worden vastgesteld op basis van de kosten van de ACM in het kalenderjaar voorafgaand aan het kalenderjaar waarvoor de bedragen gelden (tweede lid). Die kosten worden in het eerste kwartaal van het daarop volgende kalenderjaar in de jaarrekening vastgesteld. Hierdoor is bekendmaking van deze regeling ten minste twee maanden voor de inwerkingtreding niet mogelijk.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer


X Noot
1

Overigens zijn gelijktijdig de kosten voor werkzaamheden die de ACM niet door kan berekenen gestegen. De ACM heeft bijvoorbeeld meer tijd besteed aan opsporing.

Naar boven