Kennisgeving Windplan Groen (Flevoland), Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 26 april 2019 tot en met donderdag 6 juni 2019 liggen het ontwerpinpassingsplan en de ontwerpbesluiten ter inzage voor Windplan Groen. Iedereen kan op het ontwerpinpassingsplan en de ontwerpbesluiten reageren door het indienen van een zienswijze.

Wat gaat er gebeuren?

Windkoepel Groen werkt aan de ontwikkeling van een windpark in het oostelijk deel van Flevoland, in de gemeenten Dronten en Lelystad. Met de komst van het windpark worden de 98 huidige windmolens in het projectgebied vervangen door 90 (grotere) windmolens met meer vermogen. Deze wekken gezamenlijk 400 megawatt stroom op voor het totale elektriciteitsverbruik van ca. 250.000 huishoudens. Met deze strategie van ‘opschalen en saneren’ worden verschillende doelstellingen bereikt: een duurzamere energiehuishouding, een mooier landschap en een sterkere economie. Inwoners van de gemeenten Dronten en Lelystad hebben de mogelijkheid tot financiële participatie in het windpark, zodat zij mee kunnen profiteren van hernieuwbare energie.

Waarom is dit project nodig?

Hoe we energie gebruiken, verandert. We stappen over van fossiele bronnen naar duurzame energie uit wind, zon en aardwarmte. Dat is nodig om de opwarming van de aarde tegen te gaan. We kunnen dat niet zonder windenergie – op zee én op land. Rijk, provincies, de windenergiesector en natuur- en milieuorganisaties hebben in het Energieakkoord met elkaar afgesproken om 6.000 MW aan windenergie op land te realiseren. De provincies en het Rijk hebben 11 grote gebieden aangewezen die geschikt zijn voor windparken van minimaal 100 MW. Het plangebied van Windplan Groen maakt daar onderdeel van uit.

Welke procedure wordt gevolgd?

Op de besluitvorming over Windplan Groen is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. Dit betekent dat de locatie wordt vastgelegd in een inpassingsplan. De ministers van Economische Zaken en Klimaat en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stellen dit inpassingsplan door middel van een besluit vast. Het inpassingsplan en een aantal andere besluiten die voor het project nodig zijn, worden voorbereid in één gecoördineerde procedure. De Minister van Economische Zaken en Klimaat coördineert deze procedure. Het inpassingsplan en de overige besluiten worden gelijktijdig ter inzage gelegd.

Gelijktijdig met de ter inzage legging van het ontwerpinpassingsplan ligt ook een ontwerpbesluit van de provincie Flevoland over de wijziging van de Omgevingsverordening Flevoland ter inzage bij de provincie. De ontwerp Wijziging Omgevingsverordening Flevoland Windplan Groen betreft het optimaliseren van de plaatsingszones bij de Pijlstaartweg, Harderringweg, Hoge Vaart en Kokkeltocht en het aanwijzen van drie extra plaatsingszones aan de Ansjovistocht, Zeebiestocht en Verlengde Hondtocht Noord.

Dit besluit valt echter niet onder de RCR-procedure en tegen dit besluit is ook geen beroep mogelijk bij de Raad van State. Wel kunt u hierop nu een zienswijze indienen. Het ontwerpbesluit van gedeputeerde staten is apart gepubliceerd en in te zien op de website www.flevoland.nl.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt het ontwerpinpassingsplan, de ontwerpbesluiten en het MER en andere onderliggende stukken vanaf 26 april 2019 tot en met 6 juni 2019 digitaal inzien op www.bureau-energieprojecten.nl. Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode tijdens de reguliere openingstijden bekijken op:

  • gemeente Lelystad, Stadhuisplein 2, 8232 ZX Lelystad.

  • gemeente Dronten, De Rede 1, 8251 ER Dronten.

Inloopbijeenkomsten

U bent welkom bij de inloopbijeenkomsten die de Minister van Economische Zaken en Klimaat samen met de initiatiefnemers en andere betrokkenen organiseert. Die bijeenkomsten vinden plaats op:

  • Maandag 6 mei 2019 van 19:00-21:00 te Lelystad. Locatie: Congrescentrum de Pijler, adres: Ketelmeerstraat 90, 8226 JX Lelystad

  • Woensdag 8 mei 2019 van 19:00-21:00 te Ketelhavel. Locatie: Hotel Lands End, adres: Vossemeerdijk 23, 8251 PM Dronten

  • Woensdag 15 mei van 19:00-21:00 uur te Dronten. Locatie: Open Hof, Adres: De Zuid 2, 8251 BH Dronten

  • Donderdag 16 mei van 19:00-21:00 te Biddinghuizen. Locatie: Kerk- en zalencentrum De Voorhof, adres: Akkerhof 3, 8256 BK Biddinghuizen

Vooraf aanmelden is niet nodig. Bij de inloopbijeenkomsten vindt u informatie over het project en over de procedure. Er zijn deskundige medewerkers aanwezig aan wie u uw vragen kunt stellen.

Hoe kunt u een zienswijze indienen?

Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen. In een zienswijze laat u weten wat u vindt van het ontwerpinpassingsplan, de ontwerpbesluiten en het milieueffectrapport. U kunt hierbij denken aan:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in de ontwerpbesluiten?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u aangeven hoe?

  • Zijn er andere zaken die u naar voren wilt brengen?

We stellen het op prijs als u aangeeft op welke delen van het ontwerpinpassingsplan, de ontwerpbesluiten, het milieueffectrapport of de onderliggende stukken u reageert en u uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

Alleen als u een zienswijze op het ontwerp van een besluit heeft ingediend, kunt u later tegen dat besluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

U kunt een zienswijze indienen van 26 april 2019 tot en met 6 juni 2019. Dat kan op verschillende manieren:

  • Bij voorkeur digitaal via het reactieformulier op www.bureau-energieprojecten.nl onder ‘Windplan Groen’. U kunt niet reageren per e-mail.

  • Per post door een brief te sturen naar Bureau Energieprojecten

    Inspraakpunt Windplan Groen

    Postbus 248

    2250 AE Voorschoten

    Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan kunnen wij u per brief een ontvangstbevestiging sturen.

  • Voor het opnemen van mondelinge zienswijzen is er tijdens de inloopbijeenkomsten een notulist aanwezig. U kunt ook op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur bellen met Bureau Energieprojecten op 070 379 89 79.

Wat is de verdere procedure?

De ontvangen zienswijzen, reacties en adviezen worden betrokken bij het vaststellen van het definitieve inpassingsplan en de definitieve besluiten.

Het definitieve inpassingsplan en de definitieve besluiten komen ter inzage te liggen. Dit wordt aangekondigd in onder andere de Staatscourant, in huis-aan-huisbladen en op www.bureau-energieprojecten.nl. Alleen als u nu een zienswijze indient, kunt u later beroep aantekenen tegen het definitieve inpassingsplan en/of de definitieve besluiten.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over Windplan Groen en alle bijbehorende stukken vindt u op www.windplangroen.nl en op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen op 070 379 89 79.

Aparte tekst voor op de voorpagina van de huis-aan-huis bladen:

Kennisgeving Windplan Groen (Flevoland), informatievonden op 6, 9, 15 en 16 mei

Naar boven