Verkeersbesluit tweeinvalidenparkeerplaatsenaan de Van Maanenstraat te Dodewaard

Logo Neder-Betuwe

1. Aanleiding tot het besluit

Bij voetbalvereniging ‘Door Fusie Sterk’(DFS) aan de Van Maanenstraat in Opheusden zijn geen parkeerplaatsen gereserveerd voor invalide personen. Gezien de openbare functie van dit gebouw is het wenselijk hier wel twee parkeervakken voor aan te wijzen. In dit besluit wordt dit geregeld.

 

2. Overwegingen

• Situatieschets

De twee beoogde parkeerplaatsen zijn gelegen op het parkeerterrein nabij het clubgebouw van voetbal vereniging ‘Door Fusie Sterk’ (DFS) aan de Van Maanenstraat in Dodewaard. De parkeerplaatsen zijn het dichtst bij de ingang van het clubgebouw gelegen. Om te kunnen voldoen aan de wenselijke maatvoering worden drie parkeervakken heringedeeld tot twee invalidenparkeervakken.

• Verkeersbelang (artikel 2 WVW)

Om de vrijheid van het verkeer voor invaliden personen zoveel mogelijk te waarborgen, is het noodzakelijk dat er in de directe nabijheid van openbare voorzieningen parkeerplaatsen voor hen gereserveerd worden. Door deze plekken te reserveren is een beschikbare plaats in veel gevallen gegarandeerd. Dit verlaagt de drempel voor deze personen om deel te nemen aan het sociale verkeer.

Zonder het aanwijzen van een gehandicaptenparkeerplaats, kan niet gegarandeerd worden dat er –op aanvaardbare afstand - een geschikte parkeergelegenheid gevonden wordt.

• Afweging belangen van anderen

In de bestaande jurisprudentie is de hoofdregel geformuleerd (KB van 26 okt. 1990, AB 1991, 437) dat het treffen van verkeersmaatregelen als een normaal maatschappelijke ontwikkeling beschouwd dient te worden, waarvan de nadelige gevolgen voor rekening van betrokkenen behoren te blijven.

De Kroon formuleert als uitzondering op deze regel het uitgangspunt dat zich feiten of omstandigheden kunnen voordoen, waardoor een individueel belang ten gevolge van een maatregel zodanig zwaar wordt, dat het uit de maatregel voortvloeiende nadeel, bij handhaving van het besluit, niet ten laste van betrokkenen kan blijven.

Door het aanwijzen van twee parkeerplaatsen als invalidenparkeerplaats, wordt het totaal aan vrije parkeerplaatsen met 3 verminderd. Dit weegt echter niet op tegen het belang om parkeerplaatsen voor deze doelgroep te reserveren.

 

3. Juridische grondslag

• Verkeersbesluit vereist

Artikel 12 BABW lid a bepaalt dat voor het aanbrengen van het bord E6 een verkeersbesluit noodzakelijk is.

• Uitvoeringsvoorschriften plaatsen verkeersbord E6 (gehandicaptenparkeerplaats)

Plaatsing

•Dit bord mag evenwijdig aan de weg worden geplaatst.

Onderborden

  • Indien de parkeerplaats is gereserveerd voor een motorvoertuig, wordt een onderbord met het kenteken van dat motorvoertuig aangebracht.

  • Indien de parkeerplaats is gereserveerd voor een gehandicaptenvoertuig, wordt een onderbord ’gehandicaptenvoertuig’ aangebracht.

• Bevoegdheid

De betreffende weg is in eigendom en beheer bij de gemeente Neder-Betuwe. De betreffende weg is in beheer bij de gemeente. Op grond van artikel 18 WVW zijn burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van een verkeersbesluit. Op grond van de Mandaatregeling gemeente Neder-Betuwe 2014 en de Ondermandaatregeling gemeente Neder-Betuwe 2014 is deze bevoegdheid gemandateerd aan de beleidsmedewerker verkeer en vervoer van de afdeling Fysieke Pijler.

• Zonale toepassing

Er is geen sprake van zonale toepassing.

• Onderborden

Er worden geen onderborden toegepast

 

4. Overleg

• Overleg met politie

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost-Nederland, district Gelderland-Zuid. Hij bracht hierover op 10 april 2019 een advies uit.

• Overleg met bevoegd gezag andere wegen

Het verkeersbesluit is niet van invloed op wegen die in het beheer zijn van andere wegbeheerders. Overleg met andere wegbeheerders is dan ook niet relevant en nodig.

• Horen openbaar lichaam cq. eigenaar

De weg is in beheer en eigendom van de gemeente Neder-Betuwe. Het horen van het openbaar lichaam dat het beheer heeft over de weg, cq. de eigenaar van de weg is dan ook niet relevant en nodig.

 

5. Publicatie, inwerkingtreding en plaatsing

•Publicatie

Het verkeersbesluit wordt bekendgemaakt door middel van een publicatie in de digitale Staatscourant en wel binnen 3 weken na vaststelling van het besluit.

•Inwerkingtreding en plaatsing borden

Er is sprake van een verkeersbesluit op grond van artikel 15 lid 1 WVW. Op grond van artikel 3.40 Awb treedt dit in werking nadat het bekendgemaakt is.

• Plaatsing borden

Na de bekendmaking van het verkeersbesluit worden de betreffende borden geplaatst op de kopse kant van de betreffende parkeervakken.

 

6. Kosten

De kosten, voortvloeiende uit de plaatsing van bord E06 en onderborden van bijlage I, behorende bij het RVV 1990, zijn voor rekening van de gemeente.

 

7 . Besluit

Burgemeester en wethouders nemen op grond van het bovenstaande, het volgende verkeersbesluit:

1.Op het parkeerterrein bij voetbalvereniging ‘Door Fusie Sterk’ aan de Van Maanenstraat te Dodewaard drie parkeervakken in te richten als twee invalidenparkeerplaatsen door aanpassing van de belijning en door middel van het plaatsen van het verkeersbord E06 (conform Bijlage 1, RVV1990).

 

8 . Afschriften

Een afschrift van het besluit wordt per mail gestuurd naar:

Politie-eenheid Oost-Nederland, District Gelderland-Zuid, Afdeling verkeer, t.a.v. verkeersadviseur

 

9 . Mogelijkheid bezwaar en beroep , voorlopige voorziening

U kunt tegen dit besluit schriftelijk en gemotiveerd bezwaar maken bij de burgemeester van de gemeente Neder-Betuwe, t.a.v. de commissie bezwaarschriften, Postbus 20, 4043 ZG OPHEUSDEN. U moet het bezwaarschrift op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na verzending van deze brief indienen. Vermeldt u duidelijk dat het om een bezwaarschrift gaat.

 

10. Voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Nadat u een bezwaarschrift hebt ingediend, kunt u, ingeval van spoedeisend belang, de rechter vragen het besluit op te schorten of een voorlopige maatregel te treffen. Adres: Voorzieningenrechter te Arnhem, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

 

Opheusden, 10 april 2019

namens burgemeester en wethouders van Neder-Betuwe,

 

 

A.M. van der Staaij,

beleidsmedewerker verkeer en vervoer

Naar boven