Subsidieoproep Schoolleiders innovatie ontwikkelfonds VO (SIOF) – Algemeen 2019, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Let op: dit betreft SIOF – Algemeen. Indien u een aanvraag wil indienen voor SIOF – Aanpak lerarentekort, raadpleeg dan de subsidieoproep die hier te vinden is: https://www.nro.nl/onderzoeksprojecten/siof/

2019

Den Haag, april 2019

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Inhoud

1

Inleiding

1

 

1.1

Achtergrond

1

 

1.2

Beschikbaar budget

1

 

1.3

Geldigheidsduur call for proposals

1

2

Doel

1

 

2.1

Wie kan aanvragen

2

 

2.2

Wat kan aangevraagd worden

2

 

2.3

Wanneer kan aangevraagd worden

2

 

2.4

Het opstellen van de aanvraag

2

 

2.5

Subsidievoorwaarden

3

 

2.6

Het indienen van een aanvraag

3

3

Beoordelingsprocedure

4

 

3.1

Procedure

4

 

3.2

Besluitvorming door de programmaraad

4

 

3.3

Tijdpad

4

 

3.4

Aanpassing procedure

4

4

Contact

4

 

4.1

Contact

4

 

4.2

Overige informatie

4

1 Inleiding

1.1 Achtergrond

Het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) coördineert en financiert onderwijsonderzoek en bevordert de verbinding tussen wetenschappelijk onderzoek en de praktijk van het onderwijs. Zo werkt het NRO aan vernieuwing en verbetering van het onderwijs. Het NRO is onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Deze subsidieoproep geeft een overzicht van de procedure voor het indienen van een subsidieaanvraag, en de beoordeling en selectie daarvan, voor het Schoolleiders innovatie ontwikkelfonds VO (SIOF) – Algemeen – 2019.

1.2 Beschikbaar budget

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) stelt budget beschikbaar voor het Schoolleiders innovatie en ontwikkelfonds (SIOF) voor het voortgezet onderwijs en heeft het NRO verzocht om subsidies in het kader van dit fonds te verstrekken. Het beschikbare budget voor deze subsidieronde bedraagt in totaal 100.000 euro voor SIOF-beurzen van maximaal 10.000 euro per beurs.

1.3 Geldigheidsduur subsidieoproep

Deze subsidieoproep staat open vanaf 9 mei 2019, 09:00 uur en sluit zodra het subsidieplafond is bereikt.

2 Doel

Het Ministerie van OCW stelt beurzen voor schoolleiders beschikbaar om zich te richten op onderwijsinnovatie of onderwijsontwikkeling in de school. De plannen moeten uiterlijk 30 september 2019 starten.

2.1 Wie kan aanvragen

De SIOF-beurs kan aangevraagd worden door schoolleiders die in ieder geval gedurende het schooljaar 2019/2020 werkzaam zijn op Nederlandse door de overheid bekostigde scholen in het voortgezet onderwijs.

Onder ‘schoolleider’ wordt de schoolleider verstaan zoals deze ook door de Onderwijsraad gedefinieerd is:

“Voorbeelden van schoolleidersfuncties zijn school- of locatiedirecteuren, adjuncten, (con)rectoren, opleidingsmanagers of teamleiders die personeelsmanagement in hun takenpakket hebben. De raad verstaat [...] onder de schoolleider: degene die binnen een school of scholengemeenschap formeel leiderschap uitoefent dicht op het primaire proces en verantwoordelijkheid draagt voor onderwijs, organisatie en personeel. Leraren die een leiderschapsrol vervullen vanuit hun individuele kwaliteiten of expertise (zoals een ict- of zorgcoördinator), maar die geen formeel leidinggevende van leraren zijn, vallen buiten deze definitie. Ook wordt niet bedoeld het bestuur van een school.”1

2.2 Wat kan aangevraagd worden

Schoolleiders kunnen een persoonsgebonden beurs aanvragen van maximaal 10.000 euro, bedoeld om op hun school een onderwijsinnovatie of onderwijsontwikkeling (opnieuw) in gang te zetten. Het mag gaan om nieuwe of reeds bestaande initiatieven. De beurs is persoonsgebonden en niet overdraagbaar. De beurs kan ingezet worden voor zowel personele als materiële middelen. Deze subsidie is een aanjaagsubsidie, wat betekent dat het bedrag bedoeld is om schoolleiders in positie te brengen om hun ideeën voor innovatie op de eigen school op te zetten, maar niet om de hele innovatie te bekostigen. Het bedrag is ook niet bedoeld voor trainingen of cursussen voor schoolleiders persoonlijk. Gedacht kan worden aan het vrijmaken van personeel of van de schoolleider zelf om een innovatieplan te schrijven en de invoering ervan uit te werken.

Er kan subsidie worden aangevraagd ter dekking van zowel de direct aan het project verbonden personele als de materiële kosten. Alle kosten dienen inhoudelijk gemotiveerd te worden. Er kan alleen subsidie worden aangevraagd voor de kosten van personen en instellingen die in Nederland zijn gevestigd. Per school mag één keer een aanvraag ingediend worden. Het is niet mogelijk om zowel voor SIOF algemeen als SIOF aanpak lerarentekort een aanvraag in te dienen.

De programmaraad behoudt zich het recht voor bij de toekenning van een subsidie, vanwege budgettaire, inhoudelijke overwegingen, niet het gehele aangevraagde budget toe te kennen.

2.2.1 Personele kosten

In de aanvraag dient u per type personeel de uurtarieven op te nemen. Deze tarieven zijn vervolgens bindend.

2.2.2 Materiële kosten

In een aanvraag kan subsidie worden aangevraagd ter dekking van materiële kosten die gemaakt worden ten bate van de innovatie.

Materiële kosten dienen zowel inhoudelijk gemotiveerd als financieel onderbouwd te worden. Uitsluitend kosten die rechtstreeks voortvloeien uit het project zijn subsidiabel. Er kunnen derhalve bijvoorbeeld geen huisvestings-, overhead-, onderhouds- of afschrijvingskosten uit het materiële budget worden bekostigd.

2.3 Wanneer kan aangevraagd

Aanvragen voor een SIOF-beurs kunnen vanaf 9 mei 2019, 09:00 uur worden ingediend. Wanneer de aanvragen voldoen aan de eisen zoals beschreven in deze subsidieoproep, worden de beurzen toegekend op volgorde van binnenkomst. Zodra het totale subsidieplafond van 100.000 euro is bereikt, is indienen niet meer mogelijk.

Aanvragen die worden ingestuurd nadat het plafondbedrag is bereikt, worden afgewezen. Aanvragers ontvangen in dat geval bericht.

2.4 Het opstellen van de aanvraag

Uw subsidieaanvraag bestaat uit een online aanvraagformulier waarop u wordt gevraagd een korte beschrijving te geven van de volgende aspecten:

  • Beschrijving van de innovatie en/of ontwikkeling waarvoor de subsidie wordt aangevraagd.

  • Beschrijving van eigen rol binnen de innovatie / ontwikkeling;

  • Beschrijving van en toelichting bij de middelen (zowel materiële als personele) die worden aangevraagd.

Dit formulier kunt u vanaf 9 mei 2019, 09:00 op deze website invullen: https://www.nro.nl/onderzoeksprojecten/siof

Het formulier dient volledig te worden ingevuld. Onvolledige formulieren en formulieren die niet via de website worden ingestuurd, worden niet in behandeling genomen.

Uw aanvraag dient in het Nederlands te worden opgesteld.

Let op

 

Vanaf 9 mei, 09:00 uur kunt u aanvragen voor een SIOF-beurs indienen.

 

De aanvragen worden toegekend op volgorde van binnenkomst, wel moeten de aanvragen voldoen aan de eisen omschreven in deze subsidieoproep.

2.5 Subsidievoorwaarden

2.5.1 Subsidievoorwaarden

De ontvanger van een SIOF-beurs dient deel te nemen aan maximaal 3 bijeenkomsten die in het kader van het SIOF worden georganiseerd (voorlopige planning: november 2019, februari en juni 2020). Het doel van deze bijeenkomsten is het uitwisselen van ideeën en ervaringen onderling.

Gedurende het eerste jaar na toekenning van de beurs zal de ontvanger van de SIOF-beurs worden benaderd om deel te nemen aan een evaluatie van de SIOF-beurs.

De namen en scholen van de schoolleiders die de beurs ontvangen en een korte omschrijving van de plannen zullen worden gepubliceerd op de website van het NRO. Voor meer informatie zie https://www.nwo.nl/privacyverklaring.

2.5.2 Na toekenning

Uiterste startdatum

De plannen voor de innovatie / ontwikkeling waarvoor de beurs wordt aangevraagd dienen uiterlijk 30 september 2019 van start te gaan, anders wordt de beurs ingetrokken. Voor de start van het project stuurt u een volledig ingevuld en ondertekend projectmeldingsformulier (PMF) toe aan het NRO. U kunt het document downloaden via www.nwo.nl/nroprojectbeheer

In november 2019 vindt er voor de gehonoreerden een kennismakings-inspiratiebijeenkomst plaats. In februari 2020 dienen de eerste (tussen)opbrengsten van de innovatie of ontwikkeling op de school van de schoolleider zichtbaar te zijn. Op dat moment staat ook weer een uitwisselingsbijeenkomst gepland. Een derde bijeenkomst zal in juni 2020 plaatsvinden. Uiterlijk 10 juli 2020 dient u een eindverslag in bij het NRO. U ontvangt daarvoor tegen die tijd een format. Alle tot dan toe in het kader van uw beurs gerealiseerde en in uw aanvraag genoemde opbrengsten dient u te benoemen.

Tussentijdse wijzigingen melden

Op de aanvragers die de SIOF-beurs ontvangen hebben, rust de verplichting om bij het NRO-bureau onverwijld een schriftelijke melding te doen zodra aannemelijk is dat de activiteiten waarvoor de subsidie verleend is niet, niet tijdig of niet geheel zullen worden verricht of dat niet, niet tijdig of niet geheel aan de aan de subsidie verbonden verplichtingen zal worden voldaan. Hieronder vallen eventuele wijzigingen in de planning of uitvoering van het onderzoek.

Monitoring voortgang onderzoek

Het NRO monitort de voortgang en evalueert de resultaten van de verstrekte subsidies op basis van de in de aanvraag vermelde planning en beoogde opbrengsten.

2.6 Het indienen van een aanvraag

Het indienen van een SIOF-aanvraag kan alleen via het formulier op de website https://www.nro.nl/onderzoeksprojecten/siof/, vanaf 9 mei 2019, 09:00 uur.

3 Beoordelingsprocedure

3.1 Procedure

De ontvankelijke aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Een aanvraag is ontvankelijk voor behandeling wanneer deze volgens de voorwaarden in deze subsidieoproep is ingevuld. Zolang het subsidieplafond nog niet bereikt is, worden de aanvragen door het NRO getoetst aan de criteria zoals geformuleerd in het aanvraagformulier (zie paragraaf 2.4). Zo spoedig mogelijk na indiening van het voorstel krijgt de aanvrager bericht over het al dan niet in behandeling nemen van de aanvraag.

Aanvragen die worden ingediend nadat het subsidieplafond bereikt is, worden afgewezen.

3.2 Besluitvorming door de programmaraad

Totdat het subsidieplafond is bereikt, neemt de Programmaraad voor Beleidsgericht Onderwijsonderzoek maandelijks een besluit over honorering c.q. afwijzing van de gedurende de voorgaande maand ingediende aanvragen. Nadat het subsidieplafond is bereikt, zullen aanvragen onder verwijzing naar het subsidieplafond door de Programmaraad worden afgewezen.

3.3 Tijdpad

Beoordelingsprocedure

 

Vanaf 9 mei 2019, 9:00 uur

Indiening voor aanvragen open voor SIOF-beurzen.

Eind mei 2019

Besluit Programmaraad voor Beleidsgericht Onderwijsonderzoek over ingediende aanvragen

Juni 2019

NRO informeert de indieners over het besluit

30 september 2019

Uiterlijke startdatum

   

Na toekenning SIOF

 

November 2019

1e bijeenkomst Kennismakings-inspiratiebijeenkomst

Februari 2020

2e bijeenkomst uitwisselingsbijeenkomst waarbij de eerste (tussen) opbrengsten of ontwikkelingen op de school zichtbaar zijn

Juni 2020

3e bijeenkomst afrondingsbijeenkomst waarbij inzichten en opbrengsten van de innovatie breed worden gedeeld

3.4 Aanpassingen procedure

Het kan zijn dat het NRO het noodzakelijk acht om tijdens de lopende procedure nog aanpassingen in de werkwijze of het tijdpad van deze subsidieronde aan te brengen. Eventuele aanpassingen in de procedure zullen aan de aanvragers worden gecommuniceerd.

4 Contact

4.1 Contact

4.1.1 Inhoudelijke vragen

Voor inhoudelijke vragen over Schoolleiders innovatie ontwikkelfonds VO (SIOF) – Algemeen 2019 en deze subsidieoproep neemt u contact op met:

Secretariaat

Ramona Eduard

T: 070 3440928

E: probo@nro.nl

Beleidsmedewerkers

Mesut Çifçi MSc

T: 070 349 45 92

E: probo@nro.nl

Pia Hindriks MSc

T: 070 349 40 56

E: probo@nro.nl

4.2 Overige informatie

Het NRO verwerkt gegevens van aanvragers conform de NWO privacyverklaring.

Na afronding van de subsidieronde zal het NRO aanvragers mogelijk benaderen voor een evaluatie van de procedure.

Naar boven