Regeling van de Minister voor Rechtsbescherming van 11 april, nr. 2522355, houdende wijziging van artikel 2 van de Regeling op het notarisambt

De Minister voor Rechtsbescherming,

Gelet op artikel 24, vijfde lid van de Wet op het notarisambt;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 2 van de Regeling op het notarisambt wordt als volgt gewijzigd:

1. Het vijfde lid komt te luiden:

  • 5. De notaris levert de kwartaalcijfers aan het Bureau binnen de door het Bureau gestelde termijn. De kwartaalcijfers omvatten de balans en cumulatief de staat van baten en lasten (winst- en verliesrekening) van de notarisorganisatie.

2. Het zesde lid komt te luiden:

  • 6. Het Bureau kan nadere regels stellen voor het leveren van uitgebreidere gegevens of het leveren met een hogere frequentie.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 11 april 2019

De Minister voor Rechtsbescherming, S. Dekker

TOELICHTING

Per 1 januari 2015 is in de Regeling op het notarisambt de verplichting opgenomen voor notarissen om een door een accountant opgemaakte samenstellingsverklaring te overleggen bij de kwartaalcijfers. Deze verplichting was neergelegd in artikel 2, vijfde lid, van de Regeling op het notarisambt.De mogelijkheid voor het Bureau Financieel Toezicht (hierna: het Bureau) om ontheffing te verlenen van deze verplichting was neergelegd in artikel 2, zesde lid, van de Regeling op het notarisambt.

De Rechtbank Amsterdam heeft op 7 september 2017 geoordeeld1 dat er geen wettelijke grondslag bestaat voor het verplichten van een samenstellingsverklaring. Dit houdt in dat het Bureau niet bevoegd is om de samenstellingsverklaring verplicht te stellen. De Wet op het notarisambt bevat geen bepaling waaruit blijkt dat aan het Bureau de bevoegdheid is toegekend om een samenstellingsverklaring te vragen.

Het Bureau en de KNB hebben inmiddels een gezamenlijke werkgroep opgericht die zich zal buigen over alternatieven die zouden kunnen bijdragen aan het doel van integere cijfers.

Derhalve worden door bovengenoemde redenen de leden vijf en zes van artikel 2 van de Regeling op het notarisambt gewijzigd.

De Minister voor Rechtsbescherming, S. Dekker


X Noot
1

ECLI:NL:RBAMS:2017:6511

Naar boven