Besluit Tijdelijke Verkeersregeling Stationsstraat-Groest e.o. ivm warenmarkt

Logo Hilversum

zaak 518985

Burgemeester en wethouders van Hilversum hebben het volgende overwogen;

Dat volgens artikel 2 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna WVW 1994) de daarin vastgestelde regels strekken tot:

  • a.

    het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • b.

    het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • c.

    het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • d.

    het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

Dat volgens artikel 2 lid 2 WVW 1994 de daarin vastgestelde regels strekken tot:

  • a.

    het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer;

  • b.

    het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.

Dat krachtens artikel 15 WVW 1994 in de volgende gevallen een verkeersbesluit dient te worden genomen:

lid 1. Voor het plaatsen of verwijderen van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (hierna BABW) opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

lid 2. Maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer geschieden krachtens een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Dat volgens art. 34 en 35 van het BABW ingeval van tijdelijke situaties de plaatsing van verkeerstekens en het uitvoeren van maatregelen (art. 15 WVW 1994) zonder een verkeersbesluit kan worden uitgevoerd. Tenzij de termijn van tijdelijkheid een periode van 4 maanden overschrijdt dan wel zich regelmatig voordoet. (art. 37 BABW)

Dat het gemeentebestuur de ambitie heeft een aantrekkelijk centrum te willen bieden om te wonen, te ondernemen en te werken, en te bezoeken of te recreëren.

Dat het houden van een warenmarkt en evenementen bijdragen aan deze ambitie en daarmee ook de regionale functie van het centrum te versterken.

Dat het Marktplein is bestemd voor het houden van de warenmarkt en evenementen.

Dat behoefte bestaat aan een terugkerende tijdelijke verkeersmaatregel in verband met het regelmatig verplaatsen van de warenmarkt van het Marktplein naar delen van de wegen Stationsstraat, Naarderstraat en Groest.

Dat overleg heeft plaatsgevonden met de marktcommissie, de evenementenorganisatoren en stichting Centrum Hilversum.

Dat voor het verplaatsen gepland op 26 februari 2019 het Besluit tot het instellen van een Warenmarkt 2019 zal worden genomen.

Dat in het Besluit tot het instellen van een Warenmarkt 2019 is bepaald dat de warenmarkt in 2019 maximaal 2 woensdagen en 4 zaterdagen wordt verplaatst naar delen van de Stationsstraat, Naarderstraat en Groest.

Dat op dit moment gepland is de verplaatsing warenmarkt op zaterdag 20 april 2019 en woensdag 24 april 2019.

Dat de verplaatsing nodig is om grotere evenementen zoals de Koningskermis gedurende de periode van het evenement in zijn geheel te kunnen laten plaatsvinden op het Marktplein.

Dat de concentratie van een groot evenement op één locatie nodig is om de veiligheid openbare orde en verkeersveiligheid bij deze evenementen zo goed mogelijk te garanderen en beheersen.

Dat bij eerdere, maar verspreid door het centrum gehouden, grotere evenementen door de organisatie, gemeente en nood- en hulpdiensten is ervaren dat daardoor te grote bezoekersstromen op de Groest ontstonden waardoor een overbevolking van bezoekers –overcrowding- op de Groest dreigde te ontstaan.

Dat het verplaatsen van de marktkramen naar en op de wegen Stationsstraat, Naarderstraat en Groest betekent dat deze wegen op die dagen niet toegankelijk zijn voor weggebruikers en voertuigen, uitgezonderd voetgangers.

Dat de wegen Stationsstraat, Naarderstraat en Groest alsdan tijdelijk –gedurende de warenmarktdag- worden gesloten door het plaatsen van hekken met verkeersborden C1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990. (Hierna RVV 1990)

Dat de tijdelijke afsluiting van Stationsstraat en Naarderstraat in principe aanvangt bij Schapenkamp en loopt tot Bussumerstraat en afhankelijk van de dan bekende vraagomvang van de warenmarkt worden hier marktkramen geplaatst, waarbij geprobeerd wordt rekenschap te geven van de expeditie-toegang winkelcentrum De Hal (voorheen Silverpoint).

Dat bij tijdelijke afsluiting van Stationsstraat en Naarderstraat de rijrichting op de Koninginneweg –tussen Stationsstraat en Schoolstraat- wordt omgedraaid, om daarmee verkeer op de centrumring te laten doorstromen.

Dat voor bestuurders bij de tijdelijke afsluiting van delen van de Stationsstraat, Naarderstraat en Groest een omleidingsroute wordt ingesteld en aangegeven, en voldoende verkeersregelaars worden ingezet, waardoor de bereikbaarheid van het centrum zo goed mogelijk blijft behouden.

Dat de tijdelijke afsluiting van de Groest loopt vanaf Stationsstraat naar het zuiden tot maximaal de ontsluitingsweg parkeergarage Hilvertshof (die blijft dus vrij) en afhankelijk van de dan bekende vraagomvang warenmarkt wordt de afsluiting meer teruggelegd naar het noorden in de richting van de bestaande fysieke afsluiting op de Groest ter hoogte van het politiebureau.

Dat het mogelijk is een deel van de warenmarkt te verplaatsen op de parkeerruimte rondom het Marktplein.

Dat de bezoekersparkeergarages, waaronder Hilvertshof en Markt, in het centrum bereikbaar blijven.

Dat belanghebbende ondernemers is en wordt gevraagd hun logistieke verkeer aan te passen naar de situatie.

Dat de verbinding Spoorstraat – Kerkstraat vrij blijft van marktkramen en overige belemmeringen om een doorgang voor nood- en hulpdiensten in stand te houden.

Dat belanghebbenden vooraf tijdig geïnformeerd zijn en worden door directe benadering of via de gebruikelijke kanalen over de tijdelijke verkeersmaatregelen.

Dat een omleidingsroute met vooraankondigingsborden fysiek en tijdig kenbaar wordt gemaakt.

Dat ook voor belanghebbende bewoners maatregelen worden genomen en geboden om eventuele nadelige gevolgen van de verkeersmaatregelen bij het tijdelijk verplaatsen van de warenmarkt zo goed mogelijk op te vangen, daarbij te denken aan alternatieve bereikbaarheid en parkeren.

Dat op Koningsdag zaterdag 27 april 2019 –er is dan geen warenmarkt- eveneens sprake is van het afsluiten van Stationsstraat en andere wegen om de viering van Koningsdag in het centrum mogelijk te maken.

Dat de tijdelijke verkeersmaatregelen zijn en worden besproken met de lijnbusexploitanten.

Dat de verplichte rijrichting op de Veerstraat per verkeersbesluit van 16 januari 2019 (zaak 502940) tot 1 mei 2019 tijdelijk loopt van oost naar west en dat die maatregel op eventuele dagen na 1 mei 2019, waarbij sprake is van verplaatsing van de warenmarkt en deze zich uitstrekt tot en met de kruising Herenstraat, eveneens op die dagen tijdelijk wordt omgedraaid om het zuidelijk deel van het centrum –binnen de centrumring- voor belanghebbenden bereikbaar te houden.

Dat de tijdelijke verkeersmaatregelen op Koningsdag ieder jaar voor het verkeer en bestuurders verkeerstechnisch goed verlopen.

Dat de voorgestane tijdelijke verkeersmaatregelen door de gemeente in overleg met de nood- en hulpdiensten zijn en worden besproken.

Dat deze te besluiten tijdelijke verkeersregeling alleen betrekking heeft op de eerder genoemde maximaal 6 dagen verplaatsen van de warenmarkt en de viering van Koningsdag in 2019.

Dat de voorgestelde verkeersmaatregelen, gelet op de ambities en doelstellingen en de centrumfunctie in en van de stad, in samenhang met de openbare orde, verkeersveiligheid en bereikbaarheid en te nemen bereikbaarheidsmaatregelen, niet zodanig zijn dat deze zouden leiden tot onwenselijke of onredelijke (verkeers-) situaties en daarom niet genomen zouden kunnen worden.

Dat een verkeersonderzoek omtrent de verkeerscirculatie bij de voorgenomen verplaatsing van de warenmarkt plaatsvindt en de uitkomsten nog aanleiding kunnen geven tot aanpassingen van de beschreven tijdelijke verkeersmaatregelen.

Dat met dagtekening 17 februari 2019 een aanvraag Omgevingsvergunning is ingediend voor het tijdelijk gebruik van Stationsstraat, Naarderstraat en Groest als marktterrein.

Dat de tijdelijke verplaatsing van de warenmarkt bij een te houden evenement op het Marktplein wordt gemonitord en geëvalueerd en de uitkomsten zijn van invloed op eventuele voor 2020 en verdere jaren te nemen verkeersmaatregelen.

Dat met de korpschef politie overleg heeft plaatsgehad in overeenstemming met artikel 24 van het BABW.

Dat het ontwerp van dit besluit op 28 februari 2019 op de gebruikelijke wijze is gepubliceerd op de website www.overheid.nl onder Bekendmakingen - Gemeenteblad.

Dat een ieder gedurende 6 weken na de publicatie in de gelegenheid is gesteld om zijn of haar zienswijze ten aanzien van dit ontwerpbesluit kenbaar te maken en dat van deze mogelijkheid geen gebruik is gemaakt.

Dat het uitgevoerde verkeersonderzoek niet heeft geleid tot aanpassingen in de voorgenomen verkeersmaatregelen.

Dat de wegen Stationsstraat, Naarderstraat, Groest, Koninginneweg, Veerstraat, Herenstraat, Langgewenst en Marktplein e.o. zijn gelegen binnen deze gemeente en bij de gemeente in beheer en onderhoud zijn.

Dat op grond van artikel 18 van de WVW 1994 het college bevoegd is ten aanzien van het verkeer op de binnen deze gemeente gelegen wegen, welke niet onder het beheer van het rijk, de provincie of een waterschap vallen, de besluiten te nemen als bedoeld in artikel 12 van het BABW en het college heeft deze bevoegdheid gemandateerd aan de portefeuillehouder verkeer.

Dat bij ons besluit van 30 augustus 2005 de uniforme openbare voorbereidingsprocedure, afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht, van toepassing is verklaard voor verkeersbesluiten (besluiten op grond van de WVW 1994, het RVV 1990 en het BABW) met uitzondering van besluiten met betrekking tot gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken.

Burgemeester en wethouders van Hilversum besluiten;

  • 1.

    Door het tijdelijk plaatsen van borden C1 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, hierna de bijlage, de wegen Stationsstraat tussen Schapenkamp en Groest, de Naarderstraat tussen Groest en Bussumerstraat, alsmede de Groest van Stationsstraat tot de ontsluiting parkeergarage Hilvertshof, gesloten te verklaren.

  • 2.

    Door het tijdelijk omwisselen van de borden C2 en C3 van de bijlage de rijrichting op de rijbaan Koninginneweg tussen Schapenkamp en Schoolstraat in zuidelijke richting gesloten te verklaren.

  • 3.

    Door het –voor zover daartoe door de vraagomvang van de warenmarkt aanleiding bestaat- tijdelijk omwisselen van de borden C2 en C3 van de bijlage de rijrichting op de Veerstraat gesloten te verklaren in oostelijke richting, uitgezonderd fietsers en bromfietsers.

  • 4.

    In verband met de onder besluitpunten 1, 2 en 3 genoemde verkeersmaatregelen, tijdelijk te plaatsen een omleidingsroute met overige aangepaste tijdelijke bebording waarmee het verkeer tijdig en duidelijk wordt geïnformeerd en begeleiding plaatsvindt door de inzet van verkeersregelaars.

  • 5.

    Bij verplaatsing van de warenmarkt in 2019 op maximaal 2 woensdagen en 4 zaterdagen, waarvan in ieder geval gepland zijn zaterdag 20 april 2019 en woensdag 24 april 2019, de tijdelijke verkeersmaatregelen genoemd onder de besluitpunten 1, 2, en 3 uitsluitend vast te stellen voor en te doen gelden op de dag van de te houden verplaatste warenmarkt tussen 06.00 en 18.00 uur.

  • 6.

    De tijdelijke verkeersmaatregelen onder besluitpunten 1, 2 en 3 genoemd ook te doen gelden op Koningsdag zaterdag 27 april 2019.

  • 7.

    Van de overige datums op woensdag of zaterdag van de tijdelijke verplaatsing van de warenmarkt en de dientengevolge daarvan noodzakelijk te nemen tijdelijke verkeersmaatregelen, tijdig mededeling te doen van deze tijdelijke verkeersmaatregelen in de digitale Staatscourant (www.overheid.nl).

  • 8.

    De verplaatsing in 2019 van de warenmarkt, ingeval van grotere evenementen op het Marktplein, en het vieren van Koningsdag, met de dientengevolge daarvan noodzakelijk te nemen tijdelijke verkeersmaatregelen, te monitoren en te evalueren en de uitkomsten mee te wegen in de betreffende besluitvorming voor de periode na 2019.

Hilversum, 16 april 2019

Burgemeester en wethouders van Hilversum,

Namens dezen:

De portefeuillehouder verkeer,

A.J. Wolthers

Dit besluit met eventuele bijlagen wordt op 18 april 2019 overeenkomstig de Verordening op de elektronische publicatie Hilversum 2014 bekend gemaakt op de website www.overheid.nl onder Bekendmakingen -Staatscourant en is daar in zijn geheel in te zien. Dit is de enige rechtsgeldige bekendmaking. Dit besluit treedt in werking de dag na de bekendmaking.

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen 6 weken na de bovengenoemde dag van bekendmaking beroep worden ingesteld bij de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende die tijdig bij het college zienswijzen naar voren heeft gebracht op het ontwerpbesluit van de verkeersregeling. Geen beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten dat hij geen zienswijzen naar voren heeft gebracht.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste uw naam en adres, dagtekening (datum), een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van uw beroep bevatten. Het beroepschrift moet schriftelijk worden ingediend. Het beroep heeft geen schorsende werking. Als u dit wel wilt, dient u tevens een verzoek om een voorlopige voorziening aan te vragen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, postbus 16005, 3500 DA Utrecht. (o.v.v. voorlopige voorziening).

Aan het behandelen van een beroepschrift en een verzoek tot voorlopige voorziening zijn kosten verbonden (griffierecht). Informatie over actuele bedragen kunt u vinden op www.rechtspraak.nl

Zaak 518985

Naar boven