Gemeente Enschede, verkeersbesluit: Instellen eenrichtingsweg AC-TION terrein Geessinkweg te Enschede.

Logo Enschede

Burgemeester en Wethouders van Enschede

 

Besluit

  • door het plaatsen van het verkeersbord C3 van bijlage 1 van het RVV 1990, inclusief het onderbord OB52 (uitgezonderd fiets), een eenrichtingsweg in te stellen met uitzondering van fietsers aan de westzijde van de rijbaan ter hoogte van de aansluiting van het parkeerterrein bij AC-TION op het parkeerterrein bij de FC Suryoye en UDI;

  • door het plaatsen van het verkeersbord C2 van bijlage 1 van het RVV 1990, inclusief het onderbord OB52 (uitgezonderd fiets), een eenrichtingsweg, in westelijke richting gesloten voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij of trekdieren of vee in te stellen met uitzondering van fietsverkeer aan de noordzijde van de rijbaan ter hoogte van de aansluiting van het parkeerterrein bij AC-TION op de Geessinkweg;

 

Datum : 15 april 2019

Ons kenmerk : V-2019-2056 1900035675

 

 

 

Belangenafweging en motivering

Dit besluit wordt genomen uit oogpunt van het/de genoemde doel(en) in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994: (kies de doelstellingen die van toepassing zijn en laat de andere weg)

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers

Bij de afweging van de diverse belangen is/zijn deze doelstelling(-en) zwaarder bevonden dan andere met dit besluit betrokken doelstellingen en belangen.

 

Er is overleg gevoerd met de verkeersadviseur van Politie Oost-Nederland, district Twente, die kan instemmen met deze maatregel.

 

Huidige situatie

Aan de Geessinkweg in Enschede-Zuid zijn diverse sportparken en sportverenigingen gevestigd. De Geessinkweg is een gebiedsontsluitingsweg (50 km/h) welke een groot deel van de wijk Wesselerbrink ontsluit. De Geessinkweg is daardoor een behoorlijk drukke weg. Met name in de avonduren en weekenden wanneer veel trainingen en wedstrijden plaatsvinden is het behoorlijk druk met diverse verkeersstromen. Met auto’s worden sporters gehaald en gebracht en veel sporters uit de omliggende wijk komen per fiets naar de sportvelden.

 

Aanleiding nieuw verkeersbesluit

Ter hoogte van Atletiek Club TION en de naastgelegen voetbalverenigingen zorgen de vele fietsers en automobilisten voor een chaotische verkeerssituatie. Bij het per fiets oversteken van de Geessinkweg naar het fietspad en het in- en uitrijden van het parkeerterrein doen zich regelmatig gevaarlijke situaties voor. De diversiteit van de verkeersdeelnemers die op hetzelfde punt in diverse richtingen bewegen maakt met name voor jonge verkeersdeelnemers de situatie onoverzichtelijk. De atletiekvereniging en heeft in samenwerking met de gemeente Enschede gekeken op welke wijze de verkeerssituatie overzichtelijker en veiliger kan worden. Hieruit is naar voren gekomen dat een verkeersmaatregel op het parkeerterrein wenselijk is.

 

Doelstelling nieuw verkeersbesluit

Doormiddel van het instellen van eenrichtingsverkeer in noordoostelijke richting op het parkeerterrein bij de atletiekvereniging wordt de stroom aan autoverkeer uniform. Het eenrichtingsverkeer wordt ingesteld vanaf de aansluiting op het parkeerterrein bij de voetbalverenigingen FC Suryoye en UDI. De aansluiting van dat parkeerterrein blijft daarmee wel in twee richtingen bruikbaar. Voor automobilisten wordt de situatie op het parkeerterrein bij de atletiekvereniging overzichtelijker en wordt het veiliger om kinderen af te zetten en vervolgens verder te rijden.

 

Een uitzondering op deze eenrichtingsweg zal er voor fietsers worden ingesteld. Hiervoor wordt gekozen aangezien het aantal conflictpunten tussen het parkeerterrein en de Geessinkweg al beperkt wordt doordat gemotoriseerd vanuit eenrichting mag komen.

 

Wettelijk kader

Het nemen van een verkeersbesluit is volgens artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 vereist indien:

  • door plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, en onderborden, een gebod of verbod wordt ingesteld of aangepast,

  • fysieke voorzieningen op de weg worden aangebracht of verwijderd, of de inrichting van de weg wordt aangepast waardoor het aantal categorieën weggebruikers, dat van de weg gebruik kan maken, wordt beperkt of uitgebreid.

 

Burgemeester en Wethouders zijn volgens artikel 18, lid 1d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW)

bevoegd om verkeersbesluiten te nemen, te wijzigen en in te trekken.

 

Verkeersbesluiten worden genomen na overleg met de (vertegenwoordiger van) de korpschef conform artikel 24 van het BABW.

 

Situatieschets

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen van wie het belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een bezwaarschrift indienen. Dit moet gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben verzonden.

 

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan Burgemeester en Wethouders, Commissie Bezwaarschriften, Postbus 20, 7500 AA te Enschede. In het bezwaarschift moeten in ieder geval de volgende onderwerpen opgenomen zijn:

  • uw naam en adres;

  • de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

  • de datum van vermelding in de digitale Staatscourant;

  • tegen welk besluit u bezwaar maakt (met vermelding van besluitnummer);

  • de reden waarom u het er niet mee eens bent;

  • uw handtekening;

 

 

 

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Aldus vastgesteld op 15 april 2019

 

Burgemeester en Wethouders van Enschede,

namens dezen,

G.E.S. Walgemoet,

teamleider afdeling Bestemmen & Vergunnen

Naar boven