Kennisgeving voornemen tot voorbereiding van een milieueffectrapport voor Hamerkwartier Amsterdam

Logo Amsterdam

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken op grond van artikel 7.9 en verder van de Wet Milieubeheer bekend dat zij het voornemen hebben een milieueffectrapport (MER) op te stellen voor het Hamerkwartier in Amsterdam.

Waarom een voornemen tot voorbereiding van een milieueffectrapport?

De gemeente werkt aan een Investeringsbesluit en een ruimtelijk besluit voor de ontwikkeling van het Hamerkwartier in Amsterdam Noord, gelegen tussen de Vogelbuurt en het IJ. Voor de ontwikkeling van het Hamerkwartier heeft het college van burgemeester en wethouders op 9 oktober 2018 een projectnota vastgesteld. Het Hamerkwartier verandert geleidelijk van een bedrijventerrein in een wijk met circa 6.700 woningen en veel ruimte voor werken. Een wijk die ook de bewoners van de omringende Vogelbuurt en het IJplein veel te bieden heeft.

Ten behoeve van de planontwikkeling wordt een MER opgesteld. Het MER heeft betrekking op een stedelijk ontwikkelingsproject (Categorie D11.2 van het Besluit m.e.r.). Het doel van de m.e.r.-procedure is het milieubelang volwaardig en vroegtijdig in de plan- en besluitvorming te betrekken. Zo ontstaat inzicht in de potentiële milieueffecten op de omgeving en in passende maatregelen om negatieve effecten op de omgeving te verminderen en/of te compenseren. Wanneer dat nodig blijkt te zijn wordt er in het MER tevens een passende beoordeling opgenomen.

Notitie Reikwijdte en Detailniveau

Als eerste stap in de m.e.r.-procedure Hamerkwartier is een concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) opgesteld. Het doel van deze notitie is het beschrijven voor welke thema’s en op welke wijze onderzoek verricht zal worden in het MER. Verder geeft de notitie inzicht in de voorgenomen ontwikkelingen, de omvang van het onderzoeksgebied en het detailniveau dat benodigd is voor een goede besluitvorming. De NRD Hamerkwartier beschrijft dan ook de afbakening van het plangebied, het voorgenomen programma en de te onderzoeken milieuaspecten met hun scope.

Over de NRD Hamerkwartier zal het bevoegd gezag advies vragen aan de Commissie voor de milieueffectrapportage. De NRD wordt voor advies ook voorgelegd aan verschillende instanties.

Waar en wanneer kunt u de stukken inzien?

De NRD Hamerkwartier met de daarbij behorende stukken liggen met ingang van 18 april 2019 gedurende een termijn van zes weken ter inzage bij:

  • het Voorlichtingsloket van het stadhuis, Amstel 1, Amsterdam

  • Stadsdeelkantoor van stadsdeel Noord, Buikslotermeerplein 2000, Amsterdam 

Openingstijden: maandag tot en met vrijdag 08.00-20.00 uur.

 

De notitie met bijbehorende stukken is tevens te raadplegen via de website www.amsterdam.nl/projecten/hamerkwartier

 

Hoe kunt u uw zienswijzen naar voren brengen?

Gedurende bovengenoemde termijn van terinzagelegging kan eenieder een zienswijze over de NRD Hamerkwartier naar voren brengen.

 

Schriftelijke zienswijzen over de NRD Hamerkwartier kunt u richten aan het college van Burgemeester en Wethouders. Per adres: de directeur van Ruimte en Duurzaamheid, t.a.v. mevrouw M. de Vocht, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam.

 

Voor het indienen van mondelinge zienswijzen kunt u een afspraak maken met Ruimte en Duurzaamheid, mevrouw M. de Vocht, telefoonnummer 14 020.

 

Wat gebeurt er met uw reactie?

Na de periode van terinzagelegging en raadpleging worden de ontvangen zienswijzen en adviezen beantwoord in een Nota van beantwoording. U krijgt hierover schriftelijk bericht. De gemeente zal de Nota van beantwoording vervolgens betrekken bij het op te stellen MER Hamerkwartier.

 

De gemeente legt het MER Hamerkwartier te zijner tijd ter inzage, gelijktijdig met het ontwerp van het eerste ruimtelijk besluit dat voorziet in de beoogde ontwikkelingen. Deze terinzagelegging wordt te zijner tijd aangekondigd.

 

Amsterdam, 17 april 2019

burgemeester en wethouders,

Femke Halsema

burgemeester

Peter Teesink

gemeentesecretaris

Naar boven