Besluit van 9 april 2019 tot wijziging van de Nadere voorschriften permanente educatie 2019

Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse beroepsorganisatie van accountants;

Overwegende dat voor het in stand houden van de professionele deskundigheid van de accountant kennis van en inzicht in de relevante vaktechnische, beroepsmatige en algemeen economische ontwikkelingen vereist is;

Overwegende dat permanente educatie de accountant in staat stelt in continuïteit deskundig op te treden in de omgeving waarin hij beroepsmatig werkzaam is;

Gelet op artikel 24 van de Verordening gedrags- en beroepsregels accountants;

Besluit als volgt:

ARTIKEL I

De Nadere voorschriften permanente educatie 2019 worden als volgt gewijzigd:

A

Na artikel 2 wordt een artikel ingevoegd luidende:

Artikel 2a

De verplichtingen van een accountant op grond van deze nadere voorschriften vangen aan op 1 januari van het kalenderjaar volgend op het kalenderjaar van inschrijving van de accountant.

ARTIKEL II

Deze nadere voorschriften treden in werking op de dag na publicatie daarvan en werken terug tot 1 januari 2019.

TOELICHTING

De Nadere voorschriften permanente educatie 2019 (verder: Nvpe 2019) zoals wij die op 6 november 2018 hebben vastgesteld, hebben als uitgangspunt dat deze al van toepassing zijn in het jaar waarin een accountant wordt ingeschreven in het register. Dit terwijl de oude nadere voorschriften als uitgangspunt hadden dat de PE-verplichting pas in het jaar volgend op het jaar van inschrijving van kracht werd.

De reden dat wij bij de invoering van de Nvpe 2019 uitgingen van een onmiddellijke toepassing op een nieuw ingeschreven accountant, is dat nieuw ingeschreven accountants in zijn of haar opleiding al gewend waren om met zogeheten Persoonlijke Ontwikkelplannen (POP) te werken. Deze plannen komen sterk overeen met de PE-portfolio’s zoals die zijn ingevoerd met de Nvpe 2019. Het was dan ook onze verwachting dat het een nieuw ingeschreven accountant dus weinig moeite zou kosten om direct van start te gaan met het PE-portfolio zoals dat moet worden bijgehouden op grond van de Nvpe 2019.

In de uitvoering van de Nvpe 2019 doen zich daarbij echter onvoorziene knelpunten en vraagstukken voor die ons hebben geleid tot de beslissing om bij nader inzien opnieuw de bepaling in te voeren waarmee de Nvpe 2019 pas van toepassing worden op een accountant in het jaar volgend op het jaar van inschrijving. De belangrijkste reden is dat een accountant die bijvoorbeeld aan het eind van het jaar wordt ingeschreven in het register, nog voor een zeer korte periode een PE-portfolio op zou moeten stellen terwijl de toegevoegde waarde daarvan nog verwaarloosbaar klein zou zijn.

Wij voeren de wijziging met terugwerkende kracht in zodat ook accountants die tussen 1 januari 2019 en de inwerkingtreding van deze wijziging zijn ingeschreven, pas op 1 januari 2020 van start gaan met de nieuwe PE-regeling.

Naar boven