Verkeersbesluit   Onderwerp:Burgemeester de Beaufortplein (Markelo)Tijdelijk instellen geslotenverklaring in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of veeKenmerk:727788Datum:11 april 2019Bijlage(n):-      

Logo Hof van Twente

Aanleiding

In 2019 heeft het college besloten om de Openbare Basisschool De Zwaluw tijdelijk te huisvesten aan het Burgemeester de Beaufortplein te Markelo. Het huidige gebouw van OBS de Zwaluw aan de Fokkerstraat 2a te Markelo wordt gesloopt. Na de sloop wordt op deze locatie een nieuw schoolgebouw gebouwd. De sloop, bouw en inrichting van het terrein aan de Fokkerstraat zal ca. 1,5 jaar vergen. Gedurende deze termijn worden de leerlingen van de school tijdelijk aan het Burg. de Beaufortplein 13 te Markelo gehuisvest. Dit pand heeft geen buitenruimte. Om in buitenruimte te voorzien, wordt op een deel van het plein tijdelijk een geslotenverklaring in beide richtingen ingesteld voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee. Om deze geslotenverklaring fysiek te ondersteunen, worden er ter plekke hekken geplaatst.

Juridische achtergrond

In artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 is bepaald dat het plaatsen en/of verwijderen van verkeerstekens en onderborden, waardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, moet worden vastgesteld in een verkeersbesluit.

Een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing en/of verwijdering van de verkeerstekens die worden genoemd in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW).

De weg waarover in dit besluit wordt besloten, is in beheer bij de gemeente Hof van Twente.

Overwegingen

Beschrijving van het gebied, weg of straat

Het Burg. de Beaufortplein ligt in het centrum van Markelo en is gecategoriseerd als erftoegangsweg, waar een maximum snelheid van 30km/uur is toegestaan en er bevindt zich een parkeerterrein.

Beschrijving van de functie of het beoogd functioneren

Een deel van het parkeerterrein wordt tijdelijk afgesloten en ingericht als speelterrein voor leerlingen van OBS De Zwaluw.

Bestaande verkeersmaatregelen

Er geldt eenrichtingsverkeer en een maximale snelheid van 30 km/uur.

Plaatsvindend weggedrag

Het weggedrag is in overeenstemming met de inrichting van de weg..

Bijzonderheden

Naar verwachting zal de nieuwbouw van OBS De Zwaluw rond september 2020 zijn afgerond. De tijdelijke geslotenverklaring op het Burg. de Beaufortplein 13 zal daarom gelden tot september 2020, of zoveel langer als nodig is voor de nieuwbouw.

Gewenste maatregelen

Om in buitenruimte voor de tijdelijke huisvesting van OBS De Zwaluw te voorzien, wordt op een deel van het plein tijdelijk een geslotenverklaring in beide richtingen ingesteld voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee. Om deze geslotenverklaring fysiek te ondersteunen, worden er ter plekke hekken geplaatst.

Algemene overwegingen

Dit verkeersbesluit wordt genomen vanuit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg (artikel 2, lid 1, onder a van de Wegenverkeerswet 1994).

Inspraak

Het voornemen om een deel van het Burgemeester de Beaufortplan tijdelijk aan de openbaarheid te onttrekken, een aantal parkeerplaatsen op te heffen en het aanpassen van de eenrichtingszone is met omwonenden op 11 april 2019 besproken.

Adviezen

Op grond van artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Twente. Door de verkeersadviseur is een positief advies gegeven over het verkeersbesluit.

Besluit

  • 1.

    Ter hoogte van Burg. de Beaufortplein 13 tijdelijk een geslotenverklaring in beide richtingen in te stellen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee, door het plaatsen van het bord C1 overeenkomstig bijlage 1 van het RVV 1990. Om deze geslotenverklaring fysiek te ondersteunen, worden er ter plekke hekken geplaatst. De geslotenverklaring zal ongeveer duren tot september 2020 of zoveel langer als nodig is voor de nieuwbouw van de school.

  • 2.

    een afschrift van dit besluit te zenden aan:

  • 1.

    de betreffende wijkbeheerder van de afdeling Leefomgeving;

  • 2.

    de politie Hof van Twente.

 Publicatie

Dit besluit wordt op de gebruikelijke wijze gepubliceerd in het huis-aan-huisblad het Hofweekblad en op de website https://www.officielebekendmakingen.nl/staatscourant.

  Bezwaar

Binnen zes weken nadat dit besluit bekend is gemaakt, kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht schriftelijk bezwaar maken bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hof van Twente, Postbus 54, 7470 AB te Goor. Nadere informatie over het maken van bezwaar en beroep kunt u vinden op onze website. Het maken van bezwaar schorst de werking van dit besluit niet.

 

Goor, 10 april 2019

 

namens Burgemeester en wethouders van Hof van Twente,

    

I. Falk

Medewerker Verkeer en Vervoer

Naar boven