Geslotenverklaring landbouwverkeer 1e Colonjes Groesbeek

Logo Berg en Dal

Z-17-59798

Burgemeester en Wethouders van gemeente Berg en Dal

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Beschrijving van het gebied en achtergrond

De 1e Colonjes is een weg tussen de Knapheideweg en Herwendaelseweg in Groesbeek.

Het betreft een weg waarvan de verharding op de meeste plekken slechts 3,00 á 3,50 meter breed is.

Beheer en onderhoud

De 1e Colonjes is in eigendom, en tevens in beheer en onderhoud bij de gemeente Berg en Dal.

Functie van de weg

De 1e Colonjes betreft een weg buiten de bebouwde kom met de categorisering ‘erftoegangsweg’; krachtens het onderdeel ‘categorisering wegennet’ in de Integrale mobiliteitsvisie gemeente Berg en Dal 2016-2022.

De weg heeft voornamelijk een functie voor bestemmingsverkeer; de aanwonenden aan deze weg zelf en in mindere mate aan de Knapheideweg en de daarachter gelegen straten. Verder wordt de weg incidenteel ook gebruikt door verkeer van Groesbeek naar Bredeweg en vice versa. Dit ondanks dat de route Herwendaalseweg/Bredeweg daarvoor de voorkeursroute is, hetgeen tevens in de wegencategorisering en bewegwijzering tot uiting komt.

Beschrijving weggedrag

Ondanks de functie van ‘erftoegangsweg’ en de beperkte breedte van de verharding wordt de weg met enige regelmaat gebruikt door doorgaand landbouwverkeer van Groesbeek naar de Knapheideweg en de daarachter liggende straten. Dit landbouwverkeer heeft géén bestemming op de 1e Colonjes zelf.

Gevolgen van het huidige weggedrag

Met het incidentele doorgaande landbouwverkeer gaat een bijbehorend weggedrag gepaard dat niet goed past bij het karakter van de 1e Colonjes. Op de smalle weg is maar beperkt ruimte voor landbouwverkeer, vooral wanneer dit verkeer tegenliggers tegenkomt.

Hierdoor wordt passeren moeilijk, en moeten voertuigen bovendien over de randen van de verharding en door de berm rijden. Vooral wanneer landbouwverkeer dit doet, zorgt dit voor een versnelde slijtage aan de wegverharding.

 

De gewenste maatregelen

Gezien het bovenstaande achten wij het wenselijk om op de 1e Colonjes een geslotenverklaring voor landbouwverkeer in te stellen.

Dit kan gebeuren door het plaatsen van verkeersbord C08 (gesloten voor landbouwverkeer) uit bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990).

 

Wettelijke belangen

Deze maatregel genomen wordt genomen in het belang van:

het verzekeren van de veiligheid op de weg, zoals genoemd in artikel 2, lid 1, sub a van de WVW 1994;

het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan, zoals genoemd in artikel 2, lid 1, sub c van de WVW 1994 .

Horen betrokkenen en afweging belangen

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de daartoe gemandateerde verkeersadviseur van de politie-eenheid Oost-Nederland, afdeling DROS, werkzaam binnen het district Gelderland-Zuid. De verkeersadviseur heeft positief geadviseerd.

Deze maatregel, alsmede de daarmee samenhangende maatregelen op de Knapheideweg, zijn voortgekomen uit een consultatie van bewoners middels het voorleggen van enkele scenario’s. Er was een duidelijke voorkeur voor het scenario waar de nu voorliggende verkeersmaatregel onderdeel van vormt.

Door de maatregel neemt de vrijheid voor het landbouwverkeer af. Er is echter een goed alternatief. De route Herwendaalseweg/Bredeweg is de voorkeursroute voor het verkeer, hetgeen tevens in de wegencategorisering en bewegwijzering tot uiting komt. Daarbij zijn er enkele alternatieven om op de Knapheideweg en het achterliggende gebied te komen, die meer geschikt zijn dan de relatief smalle 1e Colonjes. Dit kan via de Mooksebaan, de Sint Antoniusweg, ofwel de 2e Colonjes.

Het college maakt dan ook in deze de afweging dat een beperkte afname van de vrijheid van het landbouwverkeer minder zwaar weegt dan de verkeersveiligheid en instandhouding van de weg op de 1e Colonjes.

 

Legitimiteit

Burgemeester en Wethouders van gemeente Berg en Dal zijn gemachtigd tot het nemen van dit besluit ingevolge artikel 15 en artikel 18, eerste lid, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994.

Daarnaast is artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het Wegverkeer van toepassing.

B e s l u i t e n :

Op de 1e Colonjes in Groesbeek een geslotenverklaring voor landbouwverkeer in stellen door het plaatsen van verkeersbord C08 (gesloten voor landbouwverkeer) uit bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990).

Hoogachtend,

Namens het college van burgemeester en wethouders,

G. Kwant

Manager afdeling Openbare Ruimte

Reageert u op deze brief? Vermeld dan altijd het zaaknummer.

N.B.:

Ingevolge artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan binnen 6 weken na de dag van bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant een gemotiveerd bezwaarschrift bij ons worden ingediend. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en tenminste te bevatten uw naam, adres, dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep.

Indien een bezwaarschrift is ingediend kunt u tevens – indien onverwijlde spoed dat vereist – tegen betaling van griffierechten een voorlopige voorziening vragen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank, sector bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

U kunt ook digitaal beroep instellen of een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Naar boven