Ontwerp bestemmingsplan Deventer, stad en dorpen en ontwerp Verordening fysieke leefomgeving DEEL C

Logo Deventer

 

Het college van burgemeester en wethouders van Deventer deelt mee dat van 11 april 2019 tot en met 22 mei 2019 voor iedereen ter inzage ligt:

 

- ontwerp bestemmingsplan Deventer, stad en dorpen

- ontwerp Verordening fysieke leefomgeving

 

Inhoud

 

Bestemmingsplan Deventer, stad en dorpen

Deventer heeft ruim 100 bestemmingsplannen, die samen de stad en de dorpen omvatten, geactualiseerd en samengevoegd in één nieuw bestemmingsplan. Dit bestemmingsplan “Deventer, stad en dorpen” is een experiment onder de Crisis- en herstelwet (artikel 7c en 7g van het besluit Crisis- en herstelwet). Dit bestemmingsplan is een voorloper van wat in de nieuwe Omgevingswet het omgevingsplan heet. Deventer is één van de gemeenten die voorop lopen en nu al experimenteren met de nieuwe Omgevingswet, die in 2021 in werking treedt. In 2012 stelde de gemeenteraad al één bestemmingsplan vast voor het buitengebied.

 

Uitgangspunt bij het opstellen van het bestemmingsplan is dat nieuwe ontwikkelingen, waarvoor het nodig is om een planologische procedure te doorlopen, hierin in principe niet worden meegenomen. Het is een conserverend bestemmingsplan. In het plangebied zijn op dit moment ruim 100 bestemmingsplannen, wijzigingsplannen, uitwerkingsplannen en projectbesluiten geldend. Deze plannen zijn vastgesteld in de periode vanaf 2009 tot op heden. In deze 10 jaar tijd is beleid vernieuwd. Door de samenvoeging van deze plannen wordt al het geldende beleid, en daarmee ook nieuw, recent vastgesteld beleid, van toepassing op het hele plangebied.

 

Door het samenvoegen van de verschillende regelingen van alle plannen is nu één actueel bestemmingsplan met dezelfde regeling voor vergelijkbare functies of bouwwerken beschikbaar.

Het is met dit bestemmingsplan eenvoudiger te zien welke functies op locaties mogelijk zijn

 

Veranderingen

Dit bestemmingplan bevat onder andere de volgende veranderingen:

- bij de grote zorginstellingen is ook regulier wonen mogelijk. Hiermee wordt aangesloten bij het meer mogelijk maken van functiemenging;

- bij sportvoorzieningen zijn ook maatschappelijke voorzieningen toegelaten;

- in het centrum van Bathmen zijn de functies verruimd. Hiermee is aangesloten bij het beleid voor de andere dorpen. In de centra van de dorpen zijn de percelen in de huidige bestemmingsplannen bestemd met diverse functies die passend zijn in een dorpscentrum.

 

Verordening fysieke leefomgeving

Naast het samenvoegen van de bestemmingsplannen in het plan ‘Deventer, stad en dorpen’, zijn diverse verordeningen gebundeld in de Verordening fysieke leefomgeving. Met deze verordening is een eenduidig raamwerk voor de regels neergezet. Procedures en begrippen zijn zo veel mogelijk geüniformeerd. Uitgangspunt bij de integratie van de verordeningen is dat dit beleidsneutraal gebeurt. Dit betekent dat er geen grote inhoudelijke wijzigingen zijn aangebracht.

 

De Verordening fysieke leefomgeving ziet toe op de regels voor de fysieke leefomgeving van het gehele gemeentelijk grondgebied. Ook deze regels zullen in de toekomst onderdeel gaan vormen van het omgevingsplan.

 

Het betreft de volgende verordeningen:

 APV Deventer, wat betreft:

- Verbod op wijzigen van wegen;

- Verbod op het maken van uitwegen;

- Behoud van houtopstanden;

- Standplaatsen;

- Geluidhinder;

 Bouwverordening;

 Erfgoedverordening;

 Marktverordening;

 Algemene verordening ondergrondse infrastructuur;

 Verordening bodembescherming.

 

Met uitzondering van de APV zullen deze verordeningen worden ingetrokken op het moment dat de Verordening fysieke leefomgeving in werking treedt.

 

Inzien

 

Bestemmingsplan Deventer, stad en dorpen en Verordening fysieke leefomgeving

Het bestemmingsplan bevat het gehele stedelijke gebied en dorpen. Het bestemmingsplan bestaat uit vier afzonderlijke bestemmingsplannen die één geheel vormen. Door de omvang van het gebied en de vele informatie die hierin zit, is het noodzakelijk geweest het plan digitaal op te knippen in vier delen. Hierdoor is raadpleegbaarheid en gebruik van het bestemmingsplan gewaarborgd.

 

Het ontwerp bestemmingsplan en de verordening kunt u digitaal inzien via:

• https://www.deventer.nl/bestemmingsplannen onder het kopje ‘bestemmingsplannen die in procedure zijn’ en

• https://www.deventer.nl/besturen/ruimtelijke-plannen/bestemmingsplannen/in-procedure-zijnde-bestemmingsplannen/deventer-stad-en-dorpen-ontwerp (rechtstreeks)

 

Ook kunt u de plannen digitaal inzien tijdens de openingstijden bij:

• Publiekscontacten Vergunningen, Grote Kerkhof 1.

 

Informatieavond

Er wordt een aantal informatieavonden over het bestemmingsplan georganiseerd. Dit zal worden aangekondigd op de gemeentelijke informatiepagina’s Deventer Nu in de Deventer Post.

 

Reageren

Het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerpverordening liggen van 11 april 2019 tot en met 22 mei 2019 ter inzage.

 

U kunt tot en met 22 mei 2019 reageren.

Lees hieronder hoe u op de plannen kunt reageren.

 

Als u een reactie wilt geven dan brengt u een zienswijze in.

• Stuur uw schriftelijke zienswijzen aan:

de Gemeenteraad,

t.a.v. het team Projecten, Realisatie en Ontwikkeling,

Postbus 5000,

7400 GC Deventer

o.v.v. ‘zienswijze ontwerpbestemmingsplan Deventer, stad en dorpen’ of ‘zienswijze ontwerp Verordening fysieke leefomgeving’.

• Dien uw zienswijze digitaal in via

https://www.deventer.nl/zienswijze

• Wilt u uw zienswijze telefonisch kenbaar maken, dan kan dit voor het bestemmingsplan bij Suzanne Hendriks van het team Projecten, Realisatie en Ontwikkeling, telefoon 14 0570.

Bij vragen over de verordening kunt u contact opnemen met Willem Bogers van het team Projecten, Realisatie en Ontwikkeling, telefoon 14 0570.

 

Het is helaas niet mogelijk om uw zienswijzen via e-mail in te dienen.

 

Wat gebeurt er met uw reactie?

Na de inzage periode van zes weken worden alle reacties samengevat en van een standpunt voorzien in een zogenaamde “zienswijzenota”. Mogelijk worden de plannen op onderdelen aangepast. Vervolgens worden de plannen ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad.

 

 

Het vervolg

Nadat de gemeenteraad het bestemmingsplan heeft vastgesteld, is er voor belanghebbenden de mogelijkheid om beroep aan te tekenen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Tegen de verordening kunt u geen beroep instellen.

Naar boven