Verkeersbesluit kanaalstraat 2 april 2019

Logo Eindhoven

Besluit

 

Het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven neemt een verkeersbesluit voor de volgende straten:

 

 

  • Kanaalstraat

 

Wettelijk kader

Voor de volgende inrichtingselementen in het plan is een verkeersbesluit vereist:

 

  • Verkeersbord G11 + onderbord 0505

  • - aan weerszijden van het fietspad thv het kerkplein van de Tramstraat

  • - aan de oostzijde van de Kanaalstraat thv het kruispunt Nachtegaallaan – Kanaaldijk zuid – Bleekstraat - Kanaalstraat

  • Verkeersbord G11 + onderbord 0503

  • - Parallel aan de Kanaalstraat

  • Verkeersbord B06

  • Aan de oostzijde van de Kanaalstraat ter hoogte van het kruispunt Nachtegaallaan – Kanaaldijk zuid – Bleekstraat - Kanaalstraat

 

Het gemeentebestuur is bevoegd tot het nemen van dit besluit. De basis hiervoor is artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994.

De onderstaande belangen zijn de basis voor het verkeersbesluit. Zij staan in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:

Wettelijk kader

De onderstaande belangen zijn de basis voor het verkeersbesluit. Zij staan in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

 

Nieuwe inrichting

De afbeelding geeft een goed beeld van de nieuwe inrichting van de Kanaalstraat

 

Aanleiding

Voormalig klooster Marienhage aan de Kanaalstraat wordt herontwikkeld. Samen met deze herontwikkeling zal de Kanaalstraat worden heringericht. Zo ontstaan tegelijkertijd kansen en mogelijkheden voor verbetering van de verblijfsruimte van het centrum.

 

 

Belangenafweging

De gemeente wil met de herinrichting van de Kanaalstraat investeren in de stedelijke verblijfskwaliteit en hiermee invulling geven aan de visies die bestuurlijk zijn vastgesteld (Eindhoven op Weg (2013), Binnenstadsvisie (2016)) om te komen tot een aantrekkelijk, gezond, groen, en goed bereikbaar stadscentrum. De Kanaalstraat ligt in een 30 km/h-zone. De nieuwe inrichting moet voldoen aan de inrichtingsprincipes van zo’n gebied. Met de herinrichting stemmen we het gewenste verkeersgedrag van de weggebruikers af op de functie van de weg. De straat heeft een ontsluitende functie van/ naar de parkeergarage Heuvelgalarie. De straat maakt onderdeel uit van het primaire fietsnetwerk en openbaar vervoer-netwerk en is een primaire route voor hulpdiensten.

Aan de noordzijde van de Kanaalstraat wordt een vrijliggend twee-richtingen fietspad gerealiseerd. Daarnaast wordt, net als in de huidige situatie een rijbaan met tegengestelde rijstroken gerealiseerd. De Kanaalstraat wordt aan de westzijde aangesloten op het kruisipunt Vestdijk – Ten Hagestraat (onlangs gereconstrueerd). Aan de oostzijde wordt de Kanaalstraat aangesloten op de bestaande kruising Nachtegaallaan – Bleekstraat – Kanaaldijk zuid.

Met deze reconstructie wordt de fietsstructuur langs de Kanaaldijk zuid verder afgerond. Daarnaast wordt een aangename openbare ruimte voor Marienhage ingericht. Tevens blijft de aan/ afvoerroute voor autoverkeer van /naar de binnenstad gehandhaafd

 

Samenspraak

De beoogde herinrichting en de daarbij horende herschikking van de verschillende verkeersfuncties op de Kanaalstraat is op meerdere momenten in het ontwerpproces via wijkinfo’s, openbare informatiebijeenkomsten en middels persoonlijke gesprekken gepresenteerd aan omwonenden en andere stakeholders (o.a. Pullmanhotel, DLL).

Daarnaast is het besluit besproken in het Centraal VerkeersOverleg (overleg waarbij diverse belangengroeperingen, zoals fietsersbond, politie, Platform Gehandicapten Eindhoven, brandweer, taxibranche, ROVER, vervoersmaatschappij vertegenwoordigd zijn).

 

Advies politie

De politie ziet erop toe dat de verkeersregels worden nageleefd. Daarom is het plan ook met haar besproken. Zij is akkoord met dit besluit.

 

Besluit

Het verkeersbesluit nemen voor:

  • Verkeersbord G11 + ob 0505 (verplicht fietspad, 2 richtingen

  • Reeds bestaande verkeersmaatregelen blijven gehandhaafd

 

De maatregelen zijn aangegeven op tekening VKB-20190002, gedateerd op 03-jan 2019

 

 

Eindhoven, 2 april 2019

Hoogachtend,

namens burgemeester en wethouders van Eindhoven,

G.M. Swaans - van der Helm

hoofd afdeling Verkeer en Milieu

Bezwaar

Belanghebbenden kunnen, tot uiterlijk 6 weken na publicatie van het besluit, schriftelijk bezwaar indienen bij burgemeester en wethouders, Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat ten minste:

de naam en het adres van de indiener

de dagtekening

een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht

de gronden van het bezwaar.

Het bezwaar schorst niet de werking van het besluit.

Wel kan een belanghebbende, met een spoedeisend belang, binnen dezelfde termijn een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter van Rechtbank Oost-Brabant, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

Het verzoek om een voorlopige voorziening moet voldoen aan dezelfde eisen als een bezwaarschrift.

 

Naar boven