Besluit van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn op grond van artikel 15 Wegenverkeerswet 1994 betreffende het plaatsen en verwijderen van verkeerstekens op het terrein van verpleeghuisvoorziening Rijnzate, de Magnoliastraat en de Bosparkweg te Alphen aan den Rijn.

Logo Alphen aan den Rijn

 

De gemeente moet als wegbeheerder een verkeersbesluit nemen bij het plaatsen of verwijderen van sommige verkeerstekens. In het verkeersbesluit wordt afgewogen waarom verkeerstekens worden geplaatst of verwijderd.

 

Inleiding

Het nieuwe Rijnzate is een intramurale verpleeghuisvoorziening voor somatische bewoners, gelegen in de Magnoliastraat. Hier geldt een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. In dit gebouw wordt er, naast zorgappartementen, tevens ruimte geboden aan een huisartsenpraktijk en een apotheek. Zo wordt er een locatie ontwikkeld voor ouderen met een lichamelijke zorgvraag, welke voldoet aan de steeds zwaardere en complexere zorg voor bewoners.

 

 

Eenrichtingsverkeer

De verschillende functies van het gebouw zullen naar verwachting de nodige verkeersbewegingen genereren. Ten opzichte van de oude situatie waarbij er een groter verzorgingstehuis stond zal de intensiteit niet bijzonder toenemen, maar het type verkeer en de momenten waarop dit verkeer er rijdt zal veranderen. Om te voorkomen dat dit een te grote belasting op de Magnoliastraat legt, is in overleg met Activite (de eigenaar van het verpleeghuis) besloten om eenrichtingsverkeer in te stellen op het parkeerterrein bij het verpleegtehuis. Het terrein wordt aangereden via de Magnoliastraat en via de Bosparkweg wordt weggereden. Hiermee wordt de verkeersintensiteit over beide straten verdeeld.

 

Parkeerschijfzone (blauwe zone)

Voor het parkeren op het terrein van Rijnzate wordt de parkeerschijfzone ingevoerd, welke ook al eerder bij de oude vestiging aanwezig was. In een eerder genomen verkeersbesluit met de titel “Het invoeren van een gedeeltelijk blauwe zone (parkeerschijfzone) en een gedeeltelijk parkeerverbod (gele onderbroken streep) in de Magnoliastraat en Bosparkweg” (10051/2014), gepubliceerd in Staatscourant, is besloten om een parkeerschijfzone in te stellen van maandag tot en met zaterdag tussen 09.00 uur en 13.00 uur. Er mag door dit besluit voor maximaal twee uur geparkeerd worden. Deze regeling is destijds ingezet om de parkeerdruk te reguleren en te voorkomen dat de parkeerplaatsen door (trein)forenzen langdurig worden bezet.

 

Algemene gehandicapten parkeerplaatsen

Er worden op het terrein van Rijnzate vier algemene gehandicaptenparkeerplaatsen aangewezen. Deze vallen buiten de parkeerschijfzone en zijn in aantal hoger dan de landelijke richtlijnen, die regulier 2% tot 5% van het aantal parkeerplaatsen betreffen. Aangezien Rijnzate een huisvesting betreft van somatische bewoners, zal naar verwachting de vraag naar algemene gehandicaptenparkeerplaatsen groter zijn dan regulier. Daarom worden er meer algemene gehandicaptenparkeerplaatsen aangewezen, om zo in de behoefte van de omgeving te voorzien.

 

Belangenafweging

Door het college is afgewogen of het instellen van bovengenoemde maatregelen voor anderen tot onredelijke gevolgen leidt. Dit is maar beperkt het geval. Bij het instellen van het eenrichtingverkeer is rekening gehouden met de Bosparkweg en de nog nieuw te bouwen appartementen en scholencomplex in de omgeving. Hierin is het ingestelde eenrichtingsverkeer in de Magnoliastraat geen hinder voor de verdere ontwikkeling van het gebied, welke in een inrichtingsplan is vastgelegd. Daarnaast heeft de toegang naar Rijnzate altijd al via de Magnoliastraat plaatsgevonden. Om deze reden is de rijrichting van het eenrichtingsverkeer op het terrein van Rijnzate ingezet vanaf de Magnoliastraat naar de Bosparkweg. Door het verkeer te verdelen over de Magnoliastraat en de Bosparkweg wordt voorkomen dat bewoners overlast gaan ervaren.

Zoals eerder vermeld is de parkeerschijfzone (blauwe zone) geen nieuwe maatregel. Deze zal dan ook weer worden ingesteld als de nieuwe locatie in gebruik wordt genomen.

Ook overweegt het college of het aanwijzen van vier algemene gehandicaptenparkeerplaatsen past binnen het gebied. Het aangegeven aantal ligt immers hoger dan de landelijke richtlijnen. Echter kan er op dit moment verwacht worden dat het aantal van deze dergelijke parkeerplekken goed past binnen de behoefte vanuit de omgeving. Mocht het na een periode toch blijken dat deze plekken niet voldoende worden gebruikt in de praktijk, dan kunnen twee algemene gehandicaptenparkeerplaatsen worden omgezet naar drie reguliere parkeerplaatsen. Zo wordt er getracht om op welke manier dan ook zo optimaal mogelijk aan de behoefte van de omgeving te voldoen.

 

Overleg

Conform artikel 23 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is de eigenaar van de weg (zijnde Activite) gehoord over de voorgenomen verkeersmaatregelen. De eigenaar heeft aangegeven achter de genomen maatregelen te staan en heeft geen bezwaar.

 

Er heeft conform artikel 24 van het BABW overleg plaatsgevonden met de door de korpschef van de nationale politie daartoe gemachtigde verkeersadviseur. Deze gaat akkoord met dit besluit.

 

BESLUIT

Burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn,

  • op grond van artikel 15 en artikel 18, eerste lid, onder d, Wegenverkeerswet 1994;

  • gelet op voorgaande overwegingen en tevens gelet op het bepaalde in 12 en artikel 21 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer in verband met artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994;

  • gelet op artikel 8, tweede lid, onder e van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer in verband met artikel 5, van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990.

 

besluiten tot:

het verwijderen van het bord G07ZB (voetgangerszone) met onderbord “fietsers toegestaan” op de locatie nabij:

- Achter Bosparkweg 5, in de richting van Rijnzate.

 

het verwijderen van het bord G07ZE (eind voetgangerszone) met onderbord “fietsers toegestaan” op de locaties nabij:

- Achter Bosparkweg 5, in de richting van Rijnzate.

 

het verwijderen van de gele onderbroken strepen tussen:

  • Magnoliastraat 2, aan het begin van de straat en Magnoliastaat 14, in de richting van Rijnzate;

  • Bosparkweg 31, tot aan het eind van de straat richting de Prinses Beatrixlaan.

 

het plaatsen van het bord A0130ZB (30 kilometer per uur zone) op de locaties nabij:

  • Aan het begin van de Magnoliastraat, in de richting van Rijnzate;

  • Achter Bosparkweg 3, in de richting van de Magnoliastraat.

 

het plaatsen van het bord A02030ZE (eind 30 kilometer per uur zone) op de locaties nabij:

- Achter Bosparkweg 3, in de richting van Rijnzate;

- Aan het begin van de Magnoliastraat, bij de Prinses Beaxtrixlaan.

 

het plaatsen van het bord C02 (verboden in te rijden) met onderbord “uitgezonderd fietsers” op de locatie nabij:

  • Achter Bosparkweg 5, op de straat richting de Magnoliastraat.

 

het plaatsen van het bord C03 (eenrichtingsweg) met onderbord “uitgezonderd fietsers” op de locatie nabij:

  • Magnoliastraat 14, in de richting van Rijnzate.

 

het plaatsen van het bord E06 (gehandicaptenparkeerplaats) met onderbord OB504 (geldt voor twee parkeervakken) op de locaties nabij:

  • Aan de linkerzijde, tussen twee parkeervakken bij de ingang van het gebouw;

  • Aan de rechterzijde, tussen twee parkeervakken bij de ingang van het gebouw.

 

het plaatsen van het bord E10ZB (parkeerschijfzone) met onderbord “maandag tot en met zaterdag 9.00 uur tot 13.00 uur” op de locaties nabij:

  • Aan het begin van de Magnoliastraat, in de richting van Rijnzate;

  • Achter Bosparkweg 5, in de richting van de Magnoliastraat.

 

het plaatsen van het bord E11ZE (eind parkeerschijfzone) met onderbord “maandag tot en met zaterdag 9.00 uur tot 13.00 uur” op de locatie nabij:

  • Achter Bosparkweg 5, in de richting van Rijnzate;

  • Aan het begin van de Magnoliastraat, bij de Prinses Beaxtrixlaan.

 

het plaatsen van het bord G07ZB (voetgangerszone) met onderbord “fietsers toegestaan” op de locaties nabij:

  • Het begin van het bruggetje vanaf de rotonde op de Laan der Continenten naar de Bosparkweg, aan de achterkant van Rijnzate;

  • Magnoliastraat 51, op de hoek richting de Bosparkweg.

 

het plaatsen van het bord G07ZE (eind voetgangerszone) op de locaties nabij:

  • Het begin van het bruggetje vanaf de Bosparkweg naar de rotonde op de Laan der Continenten, aan de achterkant van Rijnzate;

  • Op de hoek vanaf de Bosparkweg, richting Magnoliastraat 51.

 

De in dit besluit genoemde borden zijn opgenomen in bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en worden weergegeven in de bijgevoegde bebordingstekening.

 

 

Alphen aan den Rijn,

Namens burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn,

De teamleider Beleid en Regie van de afdeling Beheer Openbare Ruimte,

R. de Jong

Dit besluit zal door publicatie in de Staatscourant, zie www.officielebekendmakingen.nl, bekend worden gemaakt. Belanghebbenden kunnen tegen dit besluit volgens de artikelen 7:1 en 8:1 van de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na de openbare bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, Postbus 13, 2400 AA te Alphen aan den Rijn.

Naar boven