Verkeersbesluit afsluiting van het fietspad langs Rijksweg 7 (A7) tussen hmp 71,4 en hmp 96,9 gedurende de werkzaamheden Versterking Afsluitdijk, Rijkswaterstaat

Datum 29 maart 2019

Kenmerk RWS-2019/12128

Zaaknummer RWSZ2019-00004955

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

1. Begripsbepaling

In dit Verkeersbesluit wordt verstaan onder:

“Het hoofd afdeling vergunningverlening”:

het hoofd afdeling vergunningverlening, Postbus 2232, 3500 GE Utrecht;

“De wegbeheerder”;

de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, per adres Rijkswaterstaat Midden-Nederland, Postbus 2232, 3500 GE Utrecht, per e-mail adres handhaving-middennederland@rws.nl;

“Verkeer- en Watermanagement afdeling Noord-Oost”:

het hoofd van de afdeling Noord-Oost van Verkeer- en Watermanagement van Rijkswaterstaat, tel. 088-7973300;

“District Noord, Midden Nederland”:

het hoofd van het district Midden-Nederland Noord, Postbus 2232, 3500 GE Utrecht;

“Wvw”:

Wegenverkeerswet 1994;

“BABW”:

Besluit administratieve bepalingen inzake het Wegverkeer;

“RVV”:

Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990;

“Awb”:

Algemene wet bestuursrecht.

2. AANVRAAG

In opdracht van Rijkswaterstaat voert Levvel het project ’Versterking Afsluitdijk’ uit.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft op 28 maart 2019 van Levvel, Stephensonweg 8, 4207 HB te Gorinchem, een aanvraag ontvangen voor een besluit op grond van de Wegenverkeerswet 1994 voor het tijdelijk afsluiten van het fietspad langs Rijksweg 7 (A7) tussen km 71,4 en km 96,9 gedurende de Versterking Afsluitdijk. De afsluiting vindt binnen dit gebied plaats in verschillende fasen gedurende 29 maart 2019 tot en met 1 maart 2022.

In het kader van de ‘Versterking Afsluitdijk’ worden op het genoemde traject werkzaamheden uitgevoerd. De werkzaamheden betreffen onder meer:

  • Werkzaamheden aan dam D15 bij Den Oever waarbij het fietspad gekruist wordt.

  • Bouw pompen en nieuwe spuimiddelen op locatie van het fietspad in Den Oever.

  • Renovatie van de bestaande spuimiddelen vanaf de locatie van de bestaande fietsbruggen langs de bestaande spuimiddelen (zoals: verwijderen defensiebalken) zowel in Den Oever als in Kornwerderzand.

  • Renovatie /vervangen van de fietsbruggen langs de bestaande spuimiddelen, zowel in Den Oever als Kornwerderzand.

3. OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

In de Wegenverkeerswet zijn onder andere regels opgenomen voor de veiligheid op de weg. Op grond van het bepaalde in artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994, dient een verkeersbesluit te worden genomen voor het plaatsen of verwijderen van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede onderborden, voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Aangezien het hier een weggedeelte betreft dat in beheer is bij het Rijk ben ik bevoegd op grond van artikel 18, eerste lid, onder a, van de Wegenverkeerswet 1994, dit verkeersbesluit te nemen.

4. BELANGENAFWEGING EN MOTIVERING

Vanwege de zeer beperkte ruimte ter plekke van de bestaande spuimiddelen en op de tusseneilanden ten tijde van de bouw van de nieuwe spuimiddelen en pompen is het niet mogelijk om hier op een verkeersveilige manier voetgangers en (brom)fietsers langs de werkruimte te geleiden.

Wanneer de fietsbruggen in Den Oever en Kornwerderzand vervangen worden is er geen langzaam verkeer over deze bruggen mogelijk (fietsbruggen ontbreken dan geheel). Er is geen mogelijkheid om het langzaam verkeer hier veilig langs te laten rijden.

Vanwege de verkeersveiligheid is het onverantwoord dat bouwverkeer en -materieel geconfronteerd wordt met (brom)fietsers en voetgangers. De afsluiting is dan ook het enige veilige alternatief voor de ontsluiting voor het bouwverkeer en -materieel en het enige veilige alternatief waarbij de werkzaamheden verantwoord kunnen worden uitgevoerd.

Voor het langzaam verkeer wordt vervangend vervoer ingezet. Het vervangend vervoer bestaat uit een bus die pendelt volgens een dienstregeling tussen Den Oever en Kornwerderzand, met tussenstops bij het Monument dan wel Breezanddijk.

De afsluiting werd eerder aangekondigd middels onderstaande vooraankondigingsborden.

De gebruikers van het fietspad worden middels onderstaande borden gewezen op de pendelbusverbinding. Meer informatie hierover is via www.deafsluitdijk.nl te vinden.

Fasering

Binnen de afsluiting wordt de volgende fasering gehanteerd, deze planning kan tijdens de uitvoering nog wijzigen. Deze wijzigingen worden via www.deafsluitdijk.nl gecommuniceerd.

  • Vanaf 29 maart 2019 tot en met 30 september 2021: op het fietspad ter hoogte van hmp 71,45 A7 (ten westen van de draaibrug Den Oever);

  • Vanaf 1 oktober 2021 tot en met 31 maart 2022: op het fietspad ter hoogte van hmp 86,25 A7 (ten oosten van het viaduct bij Breezanddijk)

  • Vanaf 29 maart 2019 tot en met 31 mei 2019: op het fietspad ter hoogte van hmp 77,25 A7 (ten westen van het Monument);

  • Vanaf 1 juni 2019 tot en met 30 november 2019: op het fietspad ter hoogte van hmp 96,9 A7 (ten oosten van de draaibrug Kornwerderzand);

  • Vanaf 1 december 2019 tot en met 29 februari 2020: op het fietspad ter hoogte van hmp 77,25 A7 (ten westen van het Monument);

  • Vanaf 1 maart 2020 tot en met 31 oktober 2020: op het fietspad ter hoogte van hmp 86,1 A7 (ten westen van het viaduct bij Breezanddijk);

  • Vanaf 1 november 2020 tot en met 31 maart 2021: op het fietspad ter hoogte van hmp 77,25 A7 (ten westen van het Monument);

  • Vanaf 29 maart 2021 tot en met 31 maart 2022: op het fietspad ter hoogte van hmp 96,9 A7 (ten oosten van de draaibrug Kornwerderzand).

Overleg

Voorafgaand aan het aanvragen van dit Verkeersbesluit hebben periodieke overleggen plaatsgevonden met de adviseurs verkeer en vervoer van de gemeente Hollands Kroon, gemeente Súdwest-Fryslân, Rijkswaterstaat, Openbaar Vervoer Organisaties, Veiligheidsregio’s, politieregio Noord-Holland en Noord Nederland.

Bij de voorbereiding van dit Verkeersbesluit heeft met de door de korpschef van de politieregio Noord-Holland en Noord Nederland daartoe gemachtigde medewerker verkeersadvisering overleg plaatsgevonden.

5. PROCEDURE

De voorbereiding van dit besluit heeft conform het gestelde in afdeling 4.1.2 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) plaatsgevonden.

Dit besluit met bijbehorende stukken is gepubliceerd in de Staatscourant.

6. BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen besluit ik op grond de artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994, juncto bijlage 1 Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en juncto artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het Wegverkeer:

  • 1. om het fietspad naast de Rijksweg 7 (A7) tussen hm 71,4 en hmp 96,9 af te sluiten;

  • 2. dat dit kenbaar wordt gemaakt door het verkeersteken C1 (bijlage 1 RVV), inhoudende ‘Gesloten in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee’.

  • 3. dat dit kenbaar wordt gemaakt door het verkeersteken C15 (bijlage 1 RVV), inhoudende ‘Gesloten voor fietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen’.

  • 4. dat dit kenbaar wordt gemaakt door het verkeersteken C16 (bijlage 1 RVV), inhoudende ‘Gesloten voor voetgangers’.

  • 5. dat deze verboden kenbaar worden gemaakt door conform bijlage 1 van het RVV verkeerstekens te plaatsen binnen de zonering zoals aangegeven in bijlage 1 van dit Verkeersbesluit;

  • 6. dat ontheffing van dit verbod wordt verleend aan:

    • a. Voertuigen die deel uit maken van het werkverkeer dat betrokken is bij de werkzaamheden;

    • b. Overheidsvoertuigen bezig met de uitoefening van de hun toegewezen taken;

    • c. Voertuigen namens de overheid bezig met de uitoefening van de hun toegewezen taken;

  • 7. dat onderhavig Verkeersbesluit van kracht is tot en met 31 maart 2022

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT, namens deze, wnd. hoofd Vergunningverlening Rijkswaterstaat Midden-Nederland O. Haakma

Informatie en bezwaar

Voor meer informatie over dit besluit kunt u terecht bij de omgevingsmanager van het project Afsluitdijk via www.deafsluitdijk.nl. De omgevingsmanager kan uw vragen beantwoorden en het besluit met u doornemen.

Om te bepalen of u meer informatie wilt, kunnen de volgende vragen en aandachtspunten u helpen:

  • Is de inhoud van het besluit duidelijk en is helder wat het concreet voor u betekent?

  • Kunt u beoordelen of het besluit inhoudelijk juist is of niet? Of heeft u behoefte aan een toelichting?

  • Kloppen de gegevens over u in het besluit en heeft u alle gegevens verstrekt?

Ook wanneer u andere vragen heeft over het besluit of de procedure, of wanneer u zich op een of andere manier heeft gestoord aan de wijze waarop bij de besluitvorming met u of uw belangen is omgegaan, kunt u contact opnemen.

Bent u het niet eens met dit besluit?

Dan kunt u op grond van de Algemene wet bestuursrecht bezwaar maken. U moet hiervoor wel belanghebbende bij het besluit zijn. De volgende vragen en aandachtspunten kunnen u helpen bij het maken van bezwaar:

  • Wat zijn de redenen dat u het met het besluit niet eens bent?

  • Welk doel wilt u met uw bezwaar tegen het besluit bereiken? Wat verwacht u van Rijkswaterstaat?

  • Is het u voldoende duidelijk wat een bezwaarprocedure inhoudt en weet u of u met een bezwaar uw doel kunt bereiken? Kunt u uw doel op een andere, wellicht eenvoudigere wijze bereiken?

Wanneer u vragen heeft of wanneer u zich afvraagt of het indienen van een bezwaarschrift voor u de geschikte aanpak is, kunt u ook hiervoor contact opnemen met de in de beschikking vermelde contactpersoon. De contactpersoon kan met u overleggen over de te volgen procedure en u informeren over andere mogelijkheden die Rijkswaterstaat u eventueel biedt om tot een oplossing te komen.

Hoe maakt u bezwaar?

Om bezwaar te maken moet u, binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt, een bezwaarschrift indienen. U kunt uw bezwaarschrift sturen naar de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, t.a.v. Rijkswaterstaat Midden-Nederland, afdeling Werkenpakket, Postbus 2232, 3500 GE Utrecht.

In het bezwaarschrift dient in ieder geval het volgende te staan:

  • uw naam en adres, en liefst ook uw telefoonnummer;

  • een duidelijke omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt (bijvoorbeeld door de datum en het kenmerk van het besluit te vermelden of door een kopie mee te sturen);

  • de reden waarom u bezwaar maakt;

  • de datum en uw handtekening.

Voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Dat betekent dat het besluit blijft gelden in de tijd dat uw bezwaarschrift in behandeling is. Als u dit niet wilt, bijvoorbeeld omdat het besluit onherstelbare gevolgen heeft voor u, dan kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen. Dit doet u door de Voorzieningenrechter van de rechtbank in het gebied waar u woont te vragen een voorlopige voorziening te treffen. Indien u niet zelf, maar namens een bedrijf of organisatie een verzoekschrift indient dan kunt u het verzoekschrift sturen naar de rechtbank in het gebied waar het bedrijf of de organisatie is ingeschreven. De rechtbank zal een griffierecht in rekening brengen.

Bij het verzoek dient voorts een afschrift van het bezwaarschrift te worden overgelegd. Zo mogelijk wordt tevens een afschrift van de beschikking waarop het geschil betrekking heeft overgelegd.

Indiening kan ook via de site http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor dient u wel te beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Afschriften

Een afschrift van dit verkeersbesluit is gezonden aan:

  • Wetterskip Fryslân

  • Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

  • Gemeente Súdwest Fryslân

  • Gemeente Hollands Kroon

  • Inspectie Leefomgeving & Transport

  • Politie Noord-Nederland

  • Politie Noord-Holland

BIJLAGE I: SITUATIETEKENING AFSLUITING FIETSPAD

Naar boven