Kennisgeving 380 kV-hoogspanningsverbinding Diemen-Lelystad, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Vaststelling van de benodigde onderzoeken voor het milieueffectrapport (MER)

Tennet, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, wil de bestaande hoogspanningsverbinding tussen Diemen en Lelystad verbeteren. Dit project is onderdeel van het programma ‘Beter Benutten’. De bestaande hoogspanningsmasten worden versterkt, de geleiders (draden) worden vervangen en geschikt gemaakt voor een hogere transportcapaciteit. Op dit project is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. De Minister van EZK neemt deze coördinatie op zich.

Besluitvorming

Op de besluitvorming over de 380 kV-hoogspanningsverbinding Diemen-Lelystad is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. Er is een aantal besluiten voor het project nodig (vergunningen en ontheffingen). De Minister van Economische Zaken en Klimaat coördineert de procedure, in samenwerking met de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) en de betrokken gemeenten.

Milieueffectrapportage

Met een MER worden (mogelijke) milieueffecten, bijvoorbeeld op leefomgevingskwaliteit (mens), gezondheid, landschap, natuur, bodem en water in beeld gebracht zodat deze effecten een volwaardige rol kunnen spelen bij de besluitvorming.

Welke informatie is nodig voor de milieueffectrapportage

De Minister van Economische Zaken en Klimaat heeft in een zogenaamde concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD) aangegeven welk milieuonderzoek zou moeten worden uitgevoerd voor het MER en hoe dit in het MER moet worden opgenomen. Deze concept-NRD heeft ter inzage gelegen van 8 oktober 2018 tot en met 15 november 2018. Iedereen heeft in die periode een zienswijze kunnen indienen op de concept-NRD. Er zijn binnen de inspraaktermijn in totaal 34 zienswijzen van particulieren en bedrijven ontvangen. Daarnaast zijn er 2 reacties van betrokken overheden ontvangen. De Commissie voor de milieueffectrapportage heeft op 28 januari 2019 een advies uitgebracht op de concept-NRD en de ingediende zienswijzen en reacties.

Vaststelling van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD)

Mede op basis van de ingediende zienswijzen, reacties van betrokken overheden en het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage heeft de minister op 20 maart 2019 de definitieve NRD vastgesteld.

Waar kunt u de NRD inzien?

U kunt de definitieve NRD inzien op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u na het bezoeken van de website nog vragen? Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten, T (070) 379 89 79.

Wat gebeurt hierna?

Het MER wordt opgesteld ter onderbouwing voor de af te geven besluiten (omgevingsvergunningen). Het MER zal samen met de ontwerpbesluiten ter inzage worden gelegd. Hierop kan iedereen dan reageren. Dit wordt te zijner tijd aangekondigd in onder andere de Staatscourant, huis-aan-huisbladen en op www.bureau-energieprojecten.nl.

Naar boven