Besluit tot het stellen van beperkingen aan de openbaarheid van archiefbescheiden geborgen in het archief van mr. M.H. Gelinck 1946–1974, nummer archiefinventaris 2.21.281.40

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 15, tweede lid en eerste lid onder a, Archiefwet 1995

Besluit:

Artikel 1

Met het oog op de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer wordt een beperking gesteld aan de openbaarheid van de archiefbescheiden geborgen onder de inventarisnummers 1 t/m 9, 9A, 11 en 17 van het archief van mr. G.H. Gelinck, nummer archiefinventaris 2.21.281.40. De archiefbescheiden geborgen onder deze inventarisnummers worden openbaar op 1 januari 2025.

Artikel 2

Raadpleging of gebruik van de archiefbescheiden geborgen onder de inventarisnummers genoemd in artikel 1, is, tot openbaarwording, uitsluitend mogelijk na voorafgaande schriftelijke toestemming van de algemene rijksarchivaris, die aan zijn toestemming voorwaarden kan verbinden.

Artikel 3

Het vervaardigen van reproducties van documenten geborgen onder de inventarisnummers genoemd in artikel 1, is, tot openbaarwording, uitsluitend mogelijk na voorafgaande schriftelijke toestemming van de algemene rijksarchivaris, die aan zijn toestemming voorwaarden kan verbinden.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Den Haag, 18 maart 2019

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, namens deze, De algemene rijksarchivaris M.L. Engelhard

Een belanghebbende kan tegen dit besluit beroep instellen bij de rechtbank binnen het rechtsgebied waarvan hij zijn woonplaats heeft. Voordat hij beroep instelt, moet hij binnen zes weken na de inwerkingtreding van dit besluit een bezwaarschrift indienen. Dit bezwaarschrift moet worden gestuurd aan Dienst Uitvoering Onderwijs; Afdeling Bezwaar en Beroep;

Postbus 50081; 9702EA Groningen

TOELICHTING

Op 15 juli 1996 is de collectie juridische dossiers van mr. G.H. Gelinck geschonken aan het Nationaal Archief, toen nog Algemeen Rijksarchief. In de overeenkomst van schenking werd overeen gekomen dat dossiers jonger dan 50 slechts in te zien zouden zijn na toestemming van de algemene rijksarchivaris. Voor het merendeel van de dossiers is die termijn nu verlopen.

Het archief van mr. Gelinck bestaat volledig uit dossiers van rechtszaken en bevat veel bijzondere persoonsgegevens van de betrokkenen. Sinds 1996 is de wetgeving op het gebied van privacy zodanig aangepast dat het Nationaal Archief de archiefbescheiden genoemd in artikel 1 niet zonder openbaarheidsbeperking beschikbaar kan stellen. Hiertoe was eerder al een voorlopige voorziening getroffen. Met dit besluit wordt deze voorziening formeel gemaakt en blijft de persoonlijke levenssfeer van de betrokkenen beschermd.

Naar boven