Regeling van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 27 maart 2019, nummer 2541976, houdende wijziging van het Voorschrift Vreemdelingen 2000 (honderdtweeënzestigste wijziging)

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,

Gelet op de artikelen 24, tweede lid, en 107, tweede lid, onderdeel b, sub 2, van de Vreemdelingenwet 2000 en de artikelen 1.22, eerste volzin en onderdeel a, 2.2, eerste lid, 3.98a, achtste lid, en 3.105ba, eerste lid, van het Vreemdelingenbesluit 2000;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Voorschrift Vreemdelingen 2000 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1.13 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder vervanging van ‘; of’ aan het slot van het tweede lid, onderdeel c, door een puntkomma en onder vervanging van de punt aan het slot van het tweede lid, onderdeel d, door ‘; of’ wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • e. de aanvrager een uitwisselingsorganisatie in het kader van uitwisseling van au pairs die is gevestigd in een andere lidstaat van de Europese Unie of Europese Economische Ruimte betreft.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 6. Indien de aanvrager om erkenning als referent in het kader van uitwisseling van au pairs een uitwisselingsorganisatie betreft die is gevestigd in een andere lidstaat van de Europese Unie of Europese Economische Ruimte, is een verklaring die vergelijkbaar is met de verklaring, bedoeld in het eerste lid, vereist, voor zover die in de betreffende lidstaat verkrijgbaar is. Indien een vergelijkbare verklaring niet verkrijgbaar is, toont de aanvrager op andere wijze de continuïteit en solvabiliteit aan.

B

In artikel 3.11, tweede lid, wordt ‘€ 25’ vervangen door ‘€ 26,20’.

C

In de tabel in artikel 3.34a komt rij l te luiden:

l. minderjarig kind dat een aanvraag indient voor ‘verblijf als familie- of gezinslid’ bij een vreemdeling die verblijf heeft gekregen of heeft aangevraagd voor het verblijfsdoel ‘tijdelijke humanitaire gronden’, tenzij die verblijfsvergunning is verleend op grond van artikel 3.48, tweede lid, onder a, van het Besluit

€ 0

€ 0

D

In artikel 3.43b, eerste lid, wordt ‘€ 132’ vervangen door ‘€ 171’.

E

In artikel 7.1e wordt ‘de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002’ vervangen door ‘de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017’.

F

Bijlage 1, behorend bij artikel 2.1, eerste lid, onder a, komt te luiden als aangegeven in de bijlage 1 behorend bij deze regeling.

G

In bijlage 13, behorend bij artikel 3.37f, derde lid, wordt ‘Macedonië’ vervangen door ‘Noord-Macedonië’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 april 2019, met dien verstande dat artikel I, onderdeel D terugwerkt tot en met 1 januari 2019 en artikel I, onderdeel E terugwerkt tot en met 1 mei 2018.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 27 maart 2019

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, M.G.J. Harbers

BIJLAGE 1, BEHOREND BIJ ARTIKEL 2.1, EERSTE LID, ONDERDEEL A, VOORSCHRIFT VREEMDELINGEN 2000

Luchthaven

Luchthavencode

Accra International Airport

ACC

Abu Dhabi International Airport

AUH

Bahrein International Airport

BAH

Boryspil International Airport

KBP

Casablanca International Airport

CMN

Ezeiza International Airport

EZE

Damman- King Fahd International Airport

DMM

Dar Es Salaam International Airport

DAR

Dubai International Airport

DXB

Dubai Al Maktoum International Airport

DWC

Entebbe International Airport

EBB

Guangzhou Baiyun International Airport

CAN

Hong Kong International Airport

HKG

Hamad International Airport

DOH

Istanbul International Atatürk Airport

IST

Istanbul Airport

ISL

Istanbul Sabiha Gökçen International Airport

SAW

Izmir International Airport

ADB

Johan Adolf Pengel International Airport

PBM

Johannesburg International Airport

JNB

Kigali International Airport

KGL

Kuala Lumpur International Airport

KUL

Konya Airport

KYA

Kuwait International Airport

KWI

Lagos International Airport

LOS

Lungi International Airport

FNA

Moskou Sheremetjevo International Airport

SVO

Muscat International Airport

MCT

Nairobi Jomo Kenyatta International Airport

NBO

New Delhi Indira Gandhi International Airport

DEL

Rafael Núnez International Airport

CTG

Rafik Hariri International Airport

BEY

Roberts International Airport

RBO

Sao Paulo International Airport

GRU

Singapore Changi International Airport

SIN

Teheran Imam Khomeini International Airport

IKA

Tirana Nene Tereza International Airport

TIA

TOELICHTING

Algemeen

Deze regeling tot wijziging van het Voorschrift Vreemdelingen 2000 bevat onder andere een aanpassing van artikel 1.13, dat ziet op de toetsing van de continuïteit en solvabiliteit bij een aanvraag om erkenning als referent, een aantal aanpassingen van legestarieven en de actualisering van de lijst met afschriftplichtige luchthavens.

De invoeringstermijn van deze regeling bedraagt minder dan twee maanden. Hiermee wordt afgeweken van het in het Kabinetsstandpunt inzake Vaste Verandermomenten neergelegde uitgangspunt. Deze uitzondering is toegestaan omdat het implementatie- en reparatieregelgeving betreft (Aanwijzing 4.17, vijfde lid, van de Aanwijzingen voor de regelgeving).

Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdeel A (artikelen 1.13, tweede en zesde lid)

Op grond van de Dienstenrichtlijn kunnen referenten in het kader van uitwisseling van au pairs die in een lidstaat van de Europese Unie of Europese Economische Ruimte zijn gevestigd zich laten erkennen als referent. De noodzakelijke duurzame vertrouwens- en samenwerkingsrelatie tussen de overheid en onderneming of rechtspersoon in de lidstaat van de Europese Unie of Europese Economische Ruimte vereist dat de betrouwbaarheid, bedoeld in artikel 1.19 van het Vreemdelingenbesluit 2000 en de continuïteit en solvabiliteit van die instantie voldoende vaststaan. In dit verband wordt gedacht aan gevallen waarin een au-pairbureau in surseance van betaling verkeert of failliet is. Ook wordt een verklaring van betalingsgedrag van de belastingdienst, waaruit blijkt dat er geen achterstand is in de premie- en belastingafdracht, gevraagd. Aan au-pairbureaus gevestigd in een andere lidstaat wordt een verklaring van de belastingdienst in het kader van het proportionaliteitsbeginsel alleen gevraagd, voor zover deze in de betreffende lidstaat voorhanden is. Uit het informatiesysteem van de interne markt (IMI) kan informatie worden verkregen over onder meer bestuurders, faillissementen en inschrijving bij het betreffende handelsregister om onder meer te weten dat een onderneming op legale wijze in de betreffende lidstaat is gevestigd.

De onderhavige wijziging valt uiteen in twee delen:

Artikel 1.13, tweede lid, gaat over de situatie dat een aanvrager om erkenning nog geen 1,5 jaar bestaat of nog geen 1,5 jaar bedrijfsactiviteiten heeft verricht. In dat geval is een ondernemingsplan vereist in plaats van een verklaring van betalingsgedrag. Het nieuwe onderdeel e regelt een uitzondering voor een au-pairbureau uit een andere lidstaat van de Europese Unie of Europese Economische Ruimte (dat nog geen 1,5 jaar bestaat of nog geen 1,5 jaar bedrijfsactiviteiten verricht). Voor zo’n au-pairbureau geldt het nieuwe zesde lid. Artikel 1.13, zesde lid, gaat over alle au-pairbureaus uit een andere lidstaat van de Europese Unie of Europese Economische Ruimte.

Onderdeel B (artikel 3.11, tweede lid)

De adviesprijs van het zelfstudiepakket voor inburgering in het buitenland bedraagt met ingang van 1 april 2019 € 26,20.

Onderdeel C (artikel 3.34a, rij l)

Minderjarige kinderen van slachtoffers van mensenhandel zijn geen leges verschuldigd wanneer zij een aanvraag om verlening van een verblijfsvergunning regulier voor bepaalde tijd in het kader van verblijf als familie- of gezinslid indienen. Omdat arbeidsuitbuiting ook een vorm van mensenhandel is ligt het in de rede om ook voor deze aanvragen geen leges te heffen.

Onderdeel D (artikel 3.43b, eerste lid)

In de 158e wijziging van het Voorschrift Vreemdelingen 2000 zijn de tarieven voor de verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd en de EU-status voor langdurig ingezetenen aangepast naar € 171. Het oude tarief bedroeg € 161. Abusievelijk is het tarief voor de aanvraag om verlening van een verblijfsvergunning asiel voor onbepaalde tijd aangepast naar € 132, in plaats van € 171. Het tarief van € 132 is echter het tarief dat van toepassing is bij de vervanging van een verblijfsdocument. In de uitvoering is het nieuwe tarief al met ingang van 1 januari 2019 toegepast.

Onderdeel E (artikel 7.1e)

Artikel 7.1e bevat de wettelijke voorschriften bedoeld in artikel 107, tweede lid, onder b, sub 2, van de Vreemdelingenwet 2000. De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002 is ingetrokken. De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 is in werking getreden met ingang van 1 mei 2018.

Onderdeel F (bijlage 1, behorend bij artikel 2.1, eerste lid, onderdeel a)

Bijlage 1, behorend bij artikel 2.1, eerste lid, onderdeel a, wijst de vervoerders aan die de documenten van hun passagiers dienen te fotograferen, te fotokopiëren of te scannen. Zij dienen deze gegevens voor een periode van 6 maanden te bewaren. Hiervoor zijn alle vervoerders aangewezen indien zij vanaf bepaalde luchthavens naar Nederland vliegen. Om de luchtvaartmaatschappijen niet onnodig te belasten, is de opsomming beperkt tot een aantal luchthavens waarvandaan niet gedocumenteerde vreemdelingen worden aangevoerd. Teneinde de maatregel zo effectief mogelijk te laten zijn, wordt de lijst met luchthavens steeds geactualiseerd aan de hand van ervaringsgegevens.

De ervaringsgegevens van augustus 2018 tot en met januari 2019 hebben geleid tot een aangepaste lijst van zevenendertig afschriftplichtige luchthavens. Zesendertig luchthavens die het laatste half jaar op de lijst worden genoemd, blijven gehandhaafd. Istanbul Airport (ISL), de nieuwe internationale luchthaven van Istanbul is aan de lijst toegevoegd. De planning is dat deze luchthaven met ingang van 7 april 2019 alle vluchten overneemt van de internationale luchthaven Atatürk. Aangezien het niet zeker is of daadwerkelijk alle internationale vluchten met ingang van 7 april 2019 overgaan naar de nieuwe luchthaven blijft luchthaven Atatürk het komende halfjaar nog op de lijst staan.

Onderdeel G (bijlage 13, behorend bij artikel 3.37f, derde lid)

Op 12 februari 2019 is de naamswijziging van voorheen Macedonië zoals voorzien in het Prespa-Akkoord met Griekenland van kracht geworden, waarmee de naam van het land is veranderd in Noord-Macedonië. Deze naamswijziging is verwerkt in de lijst met veilige landen van herkomst (bijlage 13).

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, M.G.J. Harbers

Naar boven