Son en Breugel - Verkeersbesluit voor het instellen van diverse verkeersmaatregelen op de Eindhovenseweg.

Logo Son en Breugel

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Son en Breugel bevoegd om verkeersbesluiten te nemen. Deze bevoegdheid is door het college van burgemeester en wethouders gemandateerd aan het afdelingshoofd van de afdeling Ruimte en Samenleving.

Vereiste ten aanzien van het besluit

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er in de volgende gevallen een verkeersbesluit te worden genomen:

1. De plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens, en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, geschiedt krachtens een verkeersbesluit.

2. Maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer geschieden krachtens een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

 

Motivering

In de Mobiliteitsvisie Son en Breugel heeft de gemeente de ambitie geformuleerd ten aanzien van multimodale bereikbaarheid van Ekkersrijt. Daarna is in het Masterplan Ekkersrijt dit door de gemeente voor het project Slowlane vertaald in: “Slowlane verbindt de economische toplocaties in de regio op de snelste en meest milieuvriendelijke wijze met elkaar.”. Na het Masterplan Ekkersrijt is een meer gebiedsgerichte benadering gevolgd, zoals in de nota “Inventarisatie Fietsnetwerk” en de concept-"Visie Eindhovenseweg". In de concept "Visie Eindhovenseweg" is rekening gehouden met de uitgangspunten uit de nota "Inventarisatie Fietsnetwerk". De nota "Inventarisatie Fietsnetwerk" richt zich op het completeren en verbeteren van de fietsinfrastructuur.

Als resultaat van het voorgaande is kwaliteitsverbetering van de fietsroute aan de westzijde van de Eindhovenseweg (op het tracé van de huidige parallelweg) voorzien. Het bromfietspad krijgt een inrichting die aansluit bij het Handboek Slowlane en wordt naast rood asfalt dus ook voorzien van openbare verlichting. Het gebruik van de parallelweg door fietsverkeer én gemotoriseerd verkeer wordt beëindigd. Dit resulteert in het ombouwen van de parallelweg tot "Inprikker Slowlane" en het aanwijzen tot bromfietspad. Ombouw van het in buurgemeente Eindhoven gelegen deel van de route is door de gemeente Eindhoven op een later datum gepland. Bij de gemeentegrens wordt de parallelweg (tijdelijk) doodlopend voor gemotoriseerd verkeer. Vanwege het gasvulpunt bij Schimmel-west en het doel al het gemotoriseerde verkeer van de "Inprikker Slowlane" te weren wordt de ontsluiting van Schimmel-west enigszins gewijzigd. De Eindhovenseweg is gelegen tussen de kern Son en Breugel en de gemeentegrens met buurgemeente Eindhoven. Het weggedeelte dat als bromfietspad wordt aangeduid ligt vooralsnog grotendeels buiten de bebouwde kom. Buiten de bebouwde kom worden bromfietsers gescheiden van het gemotoriseerde verkeer (max. snelheid 80 km/uur) en hebben bromfietsers positie op het bromfietspad. Even ten zuiden van de rotonde Ekkersrijt worden bromfietsers naar/van de rijbaan geleid.

 

BESLUIT

Op grond van voorgaande motivering is de gemeente tot het besluit gekomen om:

1. de westelijke parallelweg tussen de rotonde Ekkersrijt en gemeentegrens Eindhoven te wijzigen in een bromfietspad door plaatsing van borden G12a;

2. haaientanden aan te brengen bij het verlaten van de nieuwe uitrit op de Eindhovenseweg ten zuiden van Schimmel-west;

Doelstelling

De maatregelen zoals beschreven in dit verkeersbesluit streven, op basis van artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, de volgende doelstellingen na:

a. het verzekeren van de veiligheid op de weg;

b. het beschermen van weggebruikers en passagiers;

c. het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

d. het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

 

Overleg

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de politie.

Son en Breugel, 26 maart 2019

Namens deze,

Simon Megens

Interim-afdelingshoofd Ruimte en Samenleving

Mededelingen

Bezwaar en beroep

Belanghebbenden kunnen conform de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na publicatie van dit besluit in de Staatscourant bezwaar maken bij burgemeester en wethouders van Son en Breugel, Postbus 8, 5690 AA Son en Breugel. In dit bezwaarschrift moet de naam en het adres van degene die bezwaar maakt vermeld worden, evenals de datum waarop het bezwaarschrift is opgesteld. Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn en aangeven tegen welk besluit bezwaar wordt gemaakt en om welke reden(en). Door het indienen van het bezwaarschrift wordt dit besluit niet opgeschort. Bij een spoedeisend belang kan degene die een bezwaarschrift heeft ingediend een voorlopige voorziening vragen aan de voorzieningenrechter van de rechtbank, sector Bestuursrecht, Postbus 90.125, 5200 MA in 's-Hertogenbosch. Bij het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening moeten griffierechten worden betaald.

Naar boven