Verkeersbesluit nieuwbouw voormalig gemeentekantoor Naarden - Vesting te Naarden

Logo Gooise Meren

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

1. Wettelijke bepalingen

Gelet op de Wegenverkeerswet 1994 en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is namens het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Gooise Meren een verkeersbesluit genomen.

2. Aanleiding verkeersbesluit

Voor de nieuwbouw van het voormalig gemeentekantoor in Naarden – Vesting worden bouwwerkzaamheden uitgevoerd. In verband met deze werkzaamheden worden een aantal verkeersmaatregelen genomen. Om de verkeersmaatregelen te kunnen nemen dient een verkeersbesluit te worden genomen.

3. Doelstelling verkeersbesluit

Gelet op de Wegenverkeerswet is de volgende doelstelling van toepassing:

- het verzekeren van de veiligheid op de weg.

4. Overwegingen

De verkeersmaatregelen zijn noodzakelijk om de bouwplaats bereikbaar en veilig te houden tijdens het realiseren van het nieuwbouwplan ‘Hart van Naarden’. Het gaat om de volgende vier verkeersmaatregelen:

a. het permanent verwijderen van de parkeerplaats voor minder validen voor het Vestinghotel in de Raadhuisstraat;

b. het tijdelijk verplaatsen van de parkeerplaats voor minder validen op kenteken naast het woonhuis met het adres Gansoordstraat 1 naar de Turfpoortstraat;

c. het tijdelijk afsluiten van de Raadhuisstraat voor het gemotoriseerde verkeer;

d. het tijdelijk afsluiten van de Gansoordstraat voor het gemotoriseerde verkeer.

Ad a.

Zowel tijdens de bouwfase als in de eindsituatie is voor de parkeerplaats voor minder validen in de Raadhuisstraat geen ruimte meer. Tijdens de bouwfase – waarin dit gedeelte van de Raadhuisstraat voor het gemotoriseerde verkeer is afgesloten - is deze ruimte nodig voor het realiseren van een veilige looproute langs de bouwplaats, na de bouwfase voor het in- en uitrijden van de parkeerkelder.

Het verdwijnen van het gemeentekantoor aan de Raadhuisstraat verkleint de behoefte aan een parkeerplaats voor minder validen. Als blijkt dat in de eindsituatie toch behoefte is aan een parkeerplaats voor minder validen, dan wordt deze parkeerplaats in de directe nabijheid van de huidige locatie gerealiseerd. Dit valt buiten het kader van dit verkeersbesluit.

Ad b.

Tijdens de bouwfase is voor de parkeerplaats voor minder validen op kenteken in de Gansoordstraat geen ruimte meer omdat op deze locatie regelmatig door vrachtwagens wordt geladen en gelost. Dit gedeelte van de Gansoordstraat is tijdens de bouwfase regelmatig afgesloten.

Aan de overzijde van het kruispunt Gansoordstraat – Marktstraat wordt in de Turfpoortstraat voor de tijdelijke situatie een parkeerplaats voor minder validen op kenteken gerealiseerd. Het betreft het eerste parkeervak aan de zijde met de woningen met de oneven huisnummers. De verplaatsing is met de direct belanghebbende afgestemd.

Ad c.

Tijdens de bouwfase is in de Raadhuisstraat tussen de kruispunten Raadhuisstraat – Marktstraat en Raadhuisstraat – Wuijvert onvoldoende ruimte beschikbaar voor het af kunnen wikkelen van gemotoriseerd verkeer. De ruimte is noodzakelijk als opstelplaats voor een bouwkeet, bouwmateriaal en bouwmaterieel. Dit gedeelte van de Raadhuisstraat is tijdens de bouwfase permanent voor het gemotoriseerde verkeer afgesloten. Voetgangers en fietsers kunnen wel passeren. Gegeven de plattegrond van de omliggende straten blijven de omrijdafstanden – en tijden binnen de perken.

Ad d.

Tijdens de bouwfase is in de Gansoordstraat ter hoogte van de woningen met de huisnummer 2 tot en met 10 onvoldoende ruimte beschikbaar voor het af kunnen wikkelen van gemotoriseerd verkeer. De ruimte is noodzakelijk voor het laden en lossen van grote materialen en materieel. Dit gedeelte van de Gansoordstraat is tijdens de bouwfase alleen afgesloten voor het gemotoriseerde verkeer als dat voor de uitvoering van de werkzaamheden noodzakelijk is. Voetgangers en fietsers kunnen altijd passeren. Gegeven de plattegrond van de omliggende straten blijven de omrijdafstanden – en tijden binnen de perken.

5. Overleg politie

Gelet op de BABW heeft overleg met de politie plaats gevonden.

6. Bekendmaking

Dit verkeersbesluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant en op de website van de gemeente Gooise Meren. Tevens worden de direct omwonenden geïnformeerd dat dit verkeersbesluit is genomen en gepubliceerd en dat er een mogelijkheid is om bezwaar te maken.

7. Besluit

Op grond van de overwegingen is namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Gooise Meren besloten om

1. de parkeerplaats voor minder validen voor het Vesting Hotel Naarden aan de Raadhuisstraat 3 permanent te verwijderen door het verwijderen van bord E6 zoals opgenomen in bijlage I van het RVV1990;

2. de parkeerplaats voor minder validen op kenteken in de Gansoordstraat te Naarden ter hoogte van de woning met het huisnummer 2 gedurende de bouwfase te verwijderen door het verwijderen van bord E6 zoals opgenomen in bijlage I van het RVV1990 plus het onderbord met daarop het kenteken;

3. in de Turfpoortstraat te Naarden gedurende de bouwfase een parkeerplaats voor minder validen op kenteken te realiseren aan de zijde van de woningen met de oneven huisnummers ter hoogte van het pand met huisnummer 3 door het plaatsen van bord E6 zoals opgenomen in bijlage I van het RVV1990 plus het onderbord met daarop het kenteken;

4. de Raadhuisstraat tussen de kruispunten Raadhuisstraat – Marktstraat en Raadhuisstraat – Wuijvert gedurende de bouwfase af te sluiten voor het gemotoriseerde verkeer door het plaatsen van bord C12 zoals opgenomen in bijlage I van het RVV1990 plus onderbord met daarop de tekst ‘uitgezonderd bouwverkeer’;

5. de Gansoordstraat tussen het kruispunt Gansoordstraat – Marktstraat en de woning met het huisnummer 10 gedurende de bouwfase af te sluiten voor het gemotoriseerde verkeer als de uitvoering van de bouwwerkzaamheden dit vereisen door het plaatsen van bord C12 zoals opgenomen in bijlage I van het RVV1990 plus onderbord met daarop de tekst ‘uitgezonderd bouwverkeer’.

Tekening

Bij dit verkeersbesluit is geen tekening gemaakt.

Bussum, 3 april 2019

namens Burgemeester en wethouders van Gooise Meren,

Dhr. K. Iskender

Adjunct-afdelingshoofd Mens en Omgeving

 

Bezwaar

U kunt tegen dit besluit binnen zes weken na dag van bekendmaking bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet gericht worden aan het College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Gooise Meren, postbus 6000, 1400 HA Bussum. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en het volgende te bevatten: a. naam en adres van de indiener; b. de dagtekening; c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht; d. de gronden van het bezwaar.

Voorlopige voorziening

Een bezwaar heeft geen opschortende werking van het besluit. Indien er sprake is van onverwijlde spoed, dan kunt u een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te laten treffen. U kunt dit verzoek indienen bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank binnen het rechtsgebied waarin u uw woonplaats heeft. Voor het verzoek wordt griffierecht geheven.

Naar boven