Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat van 27 maart 2019, nr. WJZ/19060642, tot wijziging van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2019 in verband met verlenging van de openstelling van de subsidiemodule Garantie ondernemingsfinanciering energietransitie financieringsfaciliteit

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op de artikelen 2 en 17, vierde lid, van het Kaderbesluit nationale EZ-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

In de tabel van artikel 1, tweede lid, van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2019, wordt in de rij met betrekking tot titel 13a: Garantie ondernemingsfinanciering energietransitie financieringsfaciliteit in kolom 5 ‘31-03-2019’ vervangen door ‘30-06-2019’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 27 maart 2019

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

TOELICHTING

1. Inhoud van de wijziging

De subsidiemodule Garantie ondernemingsfinanciering energietransitie financieringsfaciliteit (GO-ETFF) zal, zoals op 15 februari 2018 per brief aan de Tweede Kamer is aangekondigd (Kamerstukken II 2018/19, 28 165, nr. 269), worden uitgefaseerd en afgeschaft, omdat de doelen van deze module (die eruit bestaan investeringen in transitie-opgaven mogelijk te maken) ook via de investeringstak van Invest-NL bereikt kunnen worden. Om marktpartijen genoeg tijd te geven om in te spelen op het uitfaseren en afschaffen van de GO-ETFF en om een goed alternatief op te zetten bij Invest-NL, zal de module in beginsel van kracht blijven tot de huidige vervaltermijn van uiterlijk 1 juli 2020. De GO-ETFF is opengesteld vanaf 1 januari tot en met 31 maart 2019, omdat werd verwacht dat mogelijk per 1 april 2019 de doelen van deze module al via Invest-NL bereikt zouden kunnen worden. Dit laatste is niet het geval, waardoor nu is besloten de openstelling in ieder geval met drie maanden te verlengen tot en met 30 juni 2019 om marktpartijen genoeg tijd te geven om in te spelen op het uitfaseren en afschaffen van de GO-ETFF en om een goed alternatief op te zetten bij Invest-NL. In de loop van het tweede kwartaal wordt bekeken hoe deze openstellingstermijn zich verhoudt tot de mogelijke formele oprichtingsdatum van Invest-NL en of verdere verlenging noodzakelijk is.

2. Staatssteun

Deze wijzigingsregeling heeft geen gevolgen voor de staatssteunrechtelijke aspecten van de subsidiemodule GO-ETFF.

3. Regeldruk

De wijziging van de opstelling van de subsidiemodule GO-ETFF leidt niet tot wijziging van informatieverplichtingen en daarom ook niet tot een toe- of afname van de regeldruk bij de gebruikers van deze subsidiemodule.

4. Vaste verandermomenten

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Daarmee wordt afgeweken van de systematiek van vaste verandermomenten voor regelgeving, die inhoudt dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van elk kwartaal in werking treden en minimaal twee maanden van te voren bekend worden gemaakt. Dat kan in dit geval worden gerechtvaardigd door het feit dat marktpartijen gebaat zijn bij verlenging van de openstelling van de subsidiemodule zodat, zolang Invest-NL nog niet formeel is opgericht, aanvragen nog kunnen worden ingediend op grond van deze subsidiemodule.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

Naar boven