HERNIEUWDE VASTSTELLING BESTEMMINGSPLAN MIMOSAPLANTSOEN (TOEPASSING BESTUURLIJKE LUS)

Logo Laarbeek

De gemeenteraad van Laarbeek heeft op 14 maart 2019 het bestemmingsplan Mimosaplantsoen opnieuw vastgesteld. Het bestemmingsplan voorziet in een inbreiding met woningbouw aan de Kannelustweg in Aarle-Rixtel. Het plan bestaat uit 13 patiowoningen, twee vrijstaande woningen, de hersituering van een bebouwingsvlak bij een bestaande woning en de omzetting van twee agrarische bedrijfswoningen in een burgerwoning.

Het besluit volgt uit de tussenuitspraak (bestuurlijke lus) van 6 februari 2019 met nummer 201806400/1/R2 van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State met betrekking tot het eerdere vaststellingsbesluit d.d. 7 juni 2018. Het tussenvonnis luidt als volgt: het maximaal aantal te realiseren woningen dient te worden vastgelegd (1), gewaarborgd dient te worden dat voldoende parkeerplaatsen worden aangelegd en in stand gehouden (2) en gewaarborgd moet worden dat de historische schoorsteen in stand wordt gehouden (3).

Wijziging ten opzichte van het d.d. 7 juni 2018 vastgestelde bestemmingsplan

Naar aanleiding van de bovengenoemde uitspraak heeft de gemeenteraad op 14 maart 2019 besloten om de bestemmingsplanregels - en toelichting op de bovengenoemde punten aan te passen. Aan het voorgenomen bouwplan van de initiatiefnemer wijzigt niets. De genoemde aanpassingen zijn enkel bedoeld om aspecten juridisch zonder interpretatieverschil vast te leggen.

Bestuurlijke lus

Op het hernieuwde vaststellingsbesluit is artikel 8:51d van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Dit betekent dat de Afdeling bestuursrechtspraak de zogeheten ‘bestuurlijke lus’ heeft opgelegd. De gemeenteraad is opgedragen om de gebreken in het besluit te herstellen, binnen 20 weken na verzending van de uitspraak (6 februari 2019). De bestemmingsplanprocedure hoeft niet in zijn geheel opnieuw te worden doorlopen. Na het tussenvonnis van 6 februari 2019 spreekt de Afdeling bestuursrechtspraak zich nog in een eindvonnis uit. Dit eindvonnis is onherroepelijk.

Inzage en beroepsmogelijkheid

Het hernieuwd vastgestelde bestemmingsplan - met planidentificatienummer NL.IMRO.1659.BPARmimosaplants-VG02 - ligt met ingang van maandag 1 april 2019 tot en met maandag 13 mei 2019 ter inzage bij de Informatiebalie in het gemeentehuis Laarbeek te Beek en Donk. Gedurende deze termijn van zes weken kunnen belanghebbenden beroep instellen (uitsluitend) tegen de aangebrachte wijzigingen, zijnde het duidelijk vastleggen van het maximaal aantal te realiseren woningen (1), waarborgen dat voldoende parkeerplaatsen worden aangelegd en in stand gehouden (2) en waarborgen dat de historische schoorsteen in stand wordt gehouden (3).

Degene die reeds eerder beroep heeft ingesteld tegen het besluit van 7 juni 2018 tot vaststelling van het bestemmingsplan Mimosaplantsoen, hoeft dat niet opnieuw te doen voor zover het beroep betrekking heeft op de overige, ongewijzigd gebleven planonderdelen. Het beroepschrift kan worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA 's-Gravenhage. Het hernieuwd vastgestelde plan is tevens in te zien op www.ruimtelijkeplannen.nl en www.laarbeek.nl.

Naar boven