Gemeente Son en Breugel - Ontwerpverkeersbesluit Ekkersrijt 3200

Logo Son en Breugel

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Son en Breugel

maken bekend, dat zij voornemens zijn een verkeersbesluit te nemen, inhoudende het instellen van éénrichtingsverkeer op Ekkersrijt 3200 tussen Ekkersrijt 3000 en Kanaalstraat, uitgezonderd (brom-)fietsers. Jaren geleden is het genoemde deel van Ekkersrijt 3200, vanaf de zijde Ekkersrijt 3000 aangeduid als weg die gesloten is voor vrachtverkeer. De ondernemersvereniging Ekkersrijt (hierna OVE) heeft de gemeente gevraagd om op Ekkersrijt 3200 de geslotenverklaring voor vrachtverkeer te wijzigen in éénrichtingsverkeer voor gemotoriseerd verkeer.

Gelet op de belangen die bij een dergelijk verkeersbesluit een rol kunnen spelen, hebben burgemeester en wethouders van Son en Breugel besloten om de uniforme openbare voorbereidingsprocedure ingevolge de Algemene wet bestuursrecht te volgen (Afdeling 3.4). Dit betekent, dat eerst een ONTWERP-besluit ter inzage wordt gelegd waar belanghebbenden hun zienswijze over kenbaar kunnen maken. Na afweging van alle relevante belangen zal vervolgens een definitief verkeersbesluit worden genomen waartegen beroep kan worden ingediend.

 

Bevoegdheid:

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Son en Breugel bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Het betreft namelijk verkeer op wegen onder beheer van de gemeente Son en Breugel.

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de verwijdering en/of plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Op grond van artikel 21 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer moet het verkeersbesluit vermelden welke doelstelling of doelstellingen met het verkeersbesluit worden beoogd. Daarbij moet worden aangegeven welke van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen ten grondslag liggen aan het verkeersbesluit. Indien tevens andere van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen in het geding zijn, wordt voorts aangegeven op welke wijze de belangen tegen elkaar zijn afgewogen. Indien tevens andere van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen in het geding zijn, wordt voorts aangegeven op welke wijze de belangen tegen elkaar zijn afgewogen.

Met het verkeersbesluit wordt beoogd.

  • -

    het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • -

    het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • -

    het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

  • -

    het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade.

    Overwegende dat:

    - In 2018 er vanuit de OVE is verzocht om éénrichtingsverkeer op Ekkersrijt 3200 tussen Ekkersrijt 3000 en Kanaalstraat in te stellen;

    - Uit de ongevallenstatistieken blijkt dat op het kruispunt Nieuwstraat - Kanaaldijk-zuid - Kanaalstraat - Ekkersrijt 3200 meerdere verkeersongevallen hebben plaatsgevonden;

    - Door het instellen van éénrichtingsverkeer de verkeersveiligheid op het genoemde kruispunt verbeterd;

    - De weg Ekkersrijt 3200 terplaatse een relatief smal wegprofiel heeft van circa 5,9 meter;

    - Door het instellen van éénrichtingsverkeer op de genoemde weg we de toegankelijkheid van Ekkersrijt 3000 t/m 3300 verbeteren voor hulpdiensten;

    - Eenrichtingsverkeer tevens een positief effect heeft op de verkeersveiligheid voor de fietsers;

    - Door het instellen van éénrichtingsverkeer op de genoemde weg de bereikbaarheid gewaarborgd blijft, aangezien de omrijdbeweging beperkt blijft tot maximaal circa 750 meter;

    - Daarmee de verkeerskundige effecten op de omliggende wegen beperkt zijn;

    - Deze maatregel bijdraagt aan het gebruik van de hoofdroute via Ekkersrijt 2000 (in de volksmond ook de 'stamweg' genoemd). Deze weg is voldoende geschikt om dit extra verkeer af te wikkelen.

    - De voorgestelde éénrichtingsstructuur zo is gekozen dat deze maatregel bijdraagt aan het beperken van doorgaand verkeer door het centrum van Son en Breugel;

    - Door het behoud van enkel het fietsverkeer in tweerichtingen een impuls wordt gegeven aan het fietsgebruik.

Gehoord

 

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van de Nationale Politie, eenheid Oost-Brabant, basisteam Dommelstroom.

 

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders tot:

1. het wijzigen van de geslotenverklaring voor vrachtverkeer op Ekkersrijt 3200 tussen Ekkersrijt 3000 en Kanaalstraat in éénrichtingsverkeer, uitgezonderd (brom-)fietsers.

Son en Breugel, 2 januari 2019

Namens deze,

Met vriendelijke groet,

de heer S. Megens

interim afdelingshoofd afdeling Ruimte en Samenleving

Mededelingen

Zienswijze

Dit verkeersbesluit met bijbehorende stukken is alleen digitaal te raadplegen via de bekendmaking van de Staatscourant en ligt niet analoog ter inzage.

Tegen dit ontwerp verkeersbesluit kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na de publicatie in de Staatscourant hun zienswijze indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Son en Breugel. U kunt uw zienswijze sturen aan het college van burgemeester en wethouders van Son en Breugel, postbus 8, 5690 AA Son en Breugel.

 

Naar boven