Besluit van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, van 29 maart 2019, nr. IENW/BSK-2019/60366, tot vaststelling van het NEC-programma

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op artikel 6 van richtlijn (EU) 2016/2284 van het Europees Parlement en de Raad van 14 december 2016 betreffende de vermindering van nationale emissies van bepaalde luchtverontreinigende stoffen, tot wijziging van richtlijn 2003/35/EG en tot intrekking van richtlijn 2001/81/EG (PbEU 2016, L344);

BESLUIT:

Artikel 1

Het ‘NEC-programma’ wordt vastgesteld.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 april 2019.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, S. van Veldhoven-van der Meer

TOELICHTING

Inleiding

In artikel 6 van de NEC-richtlijn is opgenomen dat iedere lidstaat een nationaal programma opstelt, waarin aangegeven wordt hoe wordt voldaan aan de emissiereductieverbintenissen voor de betreffende lidstaat. Het gaat daarbij om de stoffen zwaveldioxide (SO2), stikstofdioxide (NO2), vluchtige organische stoffen met uitzondering van methaan (NMVOS), ammoniak (NH3) en fijnstof (PM2,5). Het NEC-programma dient om de vier jaar te worden geactualiseerd. Dit is het eerste NEC-programma voor Nederland dat is opgesteld volgens richtlijn (EU) 2016/2284 van het Europees Parlement en de Raad van 14 december 2016 betreffende de vermindering van nationale emissies van bepaalde luchtverontreinigende stoffen, tot wijziging van richtlijn 2003/35/EG en tot intrekking van richtlijn 2001/81/EG (PbEU 2016, L344), NEC-richtlijn.

Inhoud NEC-programma

Nederland voert al sinds de jaren negentig beleid om de emissies van luchtverontreinigende stoffen in verschillende sectoren te beperken. Een voorbeeld daarvan zijn de emissie-eisen voor de industrie en agrarische bedrijven in regelgeving. Deze zijn regels komen ook voort uit een implementatie van Europese richtlijnen in nationale regelgeving. Met algemene regels in het Activiteitenbesluit en eisen in vergunningen worden beste beschikbare technieken (BBT) en preventieve maatregelen voorgeschreven om de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen te voorkomen of te beperken. Ook gelden fiscale regelingen zoals de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Beide regelingen bieden fiscaal voordeel als een ondernemer investeert in milieuvriendelijke technieken, waaronder emissiereducerende technieken. Ook het Europese bronbeleid voor transport levert een substantiële bijdrage aan de beperking van emissies.

Luchtbeleid heeft ertoe bijgedragen dat de emissies van de vijf stoffen die onder de NEC-richtlijn zijn gereguleerd sinds 1990 zijn afgenomen met 60-80% (zie ook tabel 2.4.1 van dit NEC-programma). Met de kennis van nu is het onwaarschijnlijk dat Nederland met de genomen en vastgestelde maatregelen niet gaat voldoen aan de reductieverbintenissen. Prognoses in de RIVM monitoringsrapportage ‘Informative Inventory report 2018’ bevestigen dit beeld.

Vandaar dat het Planbureau voor de Leefomgeving in de Balans van de Leefomgeving 2018 heeft geconcludeerd dat de NEC-doelen voor 2020 en 2030 bij uitvoering van het beleid waarschijnlijk worden gehaald.

Consultatie NEC-programma

Het concept NEC-programma lag van dinsdag 6 november tot en met maandag 17 december 2018 ter inzage. Eenieder kon daarop reageren door een zienswijze in te dienen. Het NEC-programma is naar aanleiding van de zienswijzen aangepast. Dit aangepaste NEC-programma, de samenvatting van het NEC-programma en de nota van antwoord zijn op 21 januari 2019 aan de Tweede Kamer gestuurd. De Tweede Kamer is op 7 maart 2019 gehoord. Dit heeft niet tot wijzigingen in het NEC-programma geleid.

Toezending Europese Commissie

Het vastgestelde NEC-programma zal aan de Europese Commissie worden gerapporteerd overeenkomstig artikel 10 van de NEC-richtlijn.

Inzien NEC-programma

Het NEC programma is tot en met 13 mei 2019 tijdens werkdagen in te zien op het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijnstraat 8, Den Haag (alleen op afspraak, telefoon tijdens kantooruren 070 456 89 99). Daarnaast zijn het NEC-programma en de bijbehorende documenten te downloaden via www.platformparticipatie.nl

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, S. van Veldhoven-van der Meer

Naar boven