Call for proposals Ondersteuning NWA-routes 2019, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Den Haag, maart 2019

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Inleiding en doel

De Nationale Wetenschapsagenda (NWA) beschrijft brede, uitdagende onderwerpen die om een nationale aanpak vragen en waarmee Nederlands onderzoek de samenleving en de kenniseconomie kan versterken. De NWA is door een innovatief proces met de inbreng van burgers en wetenschappers tot stand gekomen: elke Nederlander kreeg de kans om online vragen in te dienen. De nationale kennisgemeenschap, verenigd in de Kenniscoalitie, heeft de opgehaalde vragen tot 140 clustervragen gebundeld, waaruit 25 routes zijn geformuleerd.

Het NWA-programma beoogt bovenal bruggen te slaan. Tussen uiteenlopende wetenschappelijke gebieden, tussen verschillende vormen van onderzoek (fundamenteel, toegepast, praktijkgericht) en tussen diverse nationale en internationale agenda’s. Vergaande multi- en interdisciplinariteit, een kennisketenbrede aanpak en samenwerking met maatschappelijke partners incl. vakdepartementen, bedrijven en NGO’s zijn daarom cruciale kenmerken in de consortia van NWA-projecten en programma’s.

De overkoepelende ambitie van het NWA-programma is het leveren van een positieve en structurele bijdrage aan de kennismaatschappij van morgen, waar nieuwe kennis gemakkelijk doorstroomt van onderzoeker naar gebruiker en waar nieuwe vragen vanuit de praktijk en de samenleving snel en vanzelfsprekend ingang vinden in nieuw onderzoek. Dit kan alleen bereikt worden door vandaag bruggen te bouwen om met elkaar wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen aan te gaan.

NWO voert in opdracht van het Ministerie van OCW het NWA-programma uit. NWO vindt het belangrijk om de 25 routes van de Nationale Wetenschapsagenda financieel te ondersteunen bij de organisatie van hun netwerken. Routes spelen een rol in het organiseren van het veld. Een verbindende rol van de routes in het NWA-programma kan zorgen voor afstemming tussen indieners, meer betrokkenheid van de hele kennisketen, het samenbrengen van relevante consortiapartners, valorisatie bewerkstelligen en het bewaken van kerndoelen van een route en de NWA. Hiermee wordt ook invulling gegeven aan de Wetenschapsbrief van het Ministerie van OCW om in het NWA-programma in te zetten op kennisbenutting en netwerkvorming.

Het totale budget voor deze call for proposals bedraagt € 1.250.000. Aanvragen voor ondersteuning van de routes kunnen doorlopend worden ingediend in 2019 tot en met 28 november 2019, voor 14.00 uur CE(S)T.

Wie kan aanvragen

Routes

  • Alleen de boegbeelden en/of trekkers van de 25 routes uit het Portfolio voor onderzoek en innovatie van de Nationale Wetenschapsagenda kunnen aanvragen. Zie deze lijst voor alle routes, routetrekkers en boegbeelden. In deze lijst staan bij sommige routes meerdere boegbeelden en/of meerdere routetrekkers: op de aanvraag kan slechts één aanvrager staan per route.

  • Er kan slechts 1 aanvraag per route worden ingediend.

Wat kan aangevraagd worden

Er kan maximaal € 50.000,– per aanvraag worden aangevraagd.

Omdat de routes zeer verschillend zijn qua opzet en qua ontwikkeling, zijn de routes vrij om naar eigen inzicht te bepalen hoe zij het geld in willen zetten. Het geld kan bijvoorbeeld worden besteed aan een routeworkshop om onderwerpen verder uit te diepen of om consortia voortvloeiend uit de route bij elkaar te brengen om een aanvraag in te dienen bij onderzoeks- en innovatiefinanciering. Ook kunnen er personele kosten worden aangevraagd om personele ondersteuning op het vlak van organisatie te vergoeden. Er kunnen geen onderzoekstaken worden gefinancierd uit dit budget.

Indien er personele kosten worden aangevraagd moeten de tarieven worden gehanteerd zoals die bij NWO gebruikelijk zijn:

  • Tarieven VSNU-akkoord voor kennisinstellingen volgens de NWO-regeling;

  • NFU-tarieven voor universitair medische centra;

  • Handleiding Overheidstarieven 2017 voor hogescholen en TO2-instellingen en overige medeaanvragers, tabel 2.2 (Integrale loonkostentabel), kolom ‘kostendekkend tarief per uur’.

In een aanvraag kunnen geen kosten worden opgevoerd die voorafgaand aan de aanvraag zijn gemaakt. Er kunnen ook geen kosten worden aangevraagd voor matchmakingsbijeenkomsten aangezien deze al kunnen worden aangevraagd in de call for proposals voor NWA-matchmakingsbijeenkomsten.

Wanneer kan aangevraagd worden

  • Aanvragen kunnen op ieder moment worden ingediend en zullen ook doorlopend worden behandeld.

  • De uiterste datum om in te dienen is 28 november 2019, voor 14.00 uur CE(S)T.

Het opstellen van de aanvraag

  • Download het aanvraagformulier vanuit het online aanvraagsysteem ISAAC of vanaf de website van NWO (onderaan de webpagina van het betreffende financieringsinstrument).

  • Vul het aanvraagformulier in.

  • Sla het formulier op als pdf en upload het in ISAAC.

Subsidievoorwaarden

  • De aanvraag geeft duidelijk aan hoe de activiteiten bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de route. Na afloop van de activiteiten wordt er in een kort verslag gedeeld met NWO dat toelicht waaruit die verdere ontwikkeling heeft bestaan, de resultaten die de activiteit heeft opgeleverd en/of welke impact dit naar verwachting zal opleveren.

  • De besteding van het geld moet inclusieve samenwerking binnen de route bevorderen. Route-activiteiten moeten open staan voor nieuwe partijen. Er wordt duidelijk gemotiveerd hoe inclusiviteit binnen de route wordt bevorderd door de aanvraag.

  • De aanvraag moet een besteding van het geld in 2019 voorzien.

  • De aanvrager moet een goede aansluiting behouden met het NWA-programmasecretariaat. Dit zal onder andere bestaan uit:

    • Een actieve deelname aan de bijeenkomsten die zullen worden georganiseerd door het NWA-programmasecretariaat voor de boegbeelden en routetrekkers om de activiteiten binnen de route te delen, ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren.

    • Binnen het NWA-programma wordt ook aandacht besteed aan wetenschapscommunicatie en outreach. Daarvoor wordt op dit moment door NWO een strategie ontwikkeld, inclusief bijbehorende communicatiemiddelen (denk hierbij bijvoorbeeld aan websites of filmpjes). Verzoeken voor ondersteuning voor dergelijke activiteiten, moeten aan het NWA-programmasecretariaat worden gericht om hun aanvraag binnen actielijn 4 af te stemmen.

  • NWO ontvangt uiterlijk 31 januari 2020 een kort verslag van de activiteiten.

Het indienen van een aanvraag

Het indienen van een aanvraag kan alleen via het online aanvraagsysteem ISAAC. Aanvragen die niet via ISAAC zijn ingediend, worden niet in behandeling genomen.

Een aanvrager is verplicht zijn/haar aanvraag via zijn/haar eigen ISAAC-account in te dienen. Indien de aanvrager nog geen ISAAC-account heeft, dient hij/zij dat tijdig voor het indienen aan te maken. Dit om eventuele aanmeldproblemen op tijd te kunnen verhelpen. Indien de aanvrager al een account bij NWO heeft, hoeft deze geen nieuw account aan te maken om een aanvraag in te dienen.

Voor vragen van technische aard kan een aanvrager contact opnemen met de ISAAC-helpdesk, zie de paragraaf Contact.

Procedure

De eerste stap in de beoordelingsprocedure is een toets of de aanvraag in behandeling kan worden genomen. Het NWA-programmasecretariaat toetst of de aanvraag voldoet aan de voorwaarden zoals beschreven in deze brochure onder ‘Subsidievoorwaarden’. Aanvragen die hieraan niet voldoen worden niet ontvankelijk verklaard.

Voor de aanvragen op deze call for proposals wordt geen extern advies gevraagd. NWO beoordeelt de aanvraag en besluit over honorering ervan. Het besluit wordt aan de aanvrager bekend gemaakt.

De beoordeling van de aanvraag duurt maximaal drie weken.

Indien subsidie wordt verstrekt, geeft het NWA-programmasecretariaat direct een beschikking tot subsidievaststelling.

Voor alle bij de beoordeling en/of besluitneming betrokken personen en betrokken NWO-medewerkers is de NWO-code belangenverstrengeling van toepassing.

Contact

Bij technische vragen over het gebruik van ISAAC kunt u contact opnemen met de ISAAC-helpdesk. Raadpleeg eerst de handleiding voordat u de helpdesk om advies vraagt. De ISAAC-helpdesk is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer +31 (0)20 346 71 79. U kunt uw vraag ook per e-mail stellen via isaac.helpdesk@nwo.nl. U ontvangt dan binnen twee werkdagen een reactie.

Vragen over deze call for proposals kunt u stellen aan Colette Bos, nwa-routes@nwo.nl, 070-3494706

Naar boven