Kennisgeving Notitie Reikwijdte en detailniveau milieueffectrapportage aanpassing kruising Ganzenweg – Knardijk, gemeente Zeewolde

Logo Zeewolde

Voornemen nieuw bestemmingsplan

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij het voornemen hebben een nieuw bestemmingsplan op te stellen voor de aanpassing van de kruising Ganzenweg - Knardijk . Uit onderzoek is gebleken dat de huidige turborotonde tegen een capaciteitsprobleem aan loopt. Uit studie naar de mogelijke oplossingsrichtingen komt naar voren dat de oplossingsrichting "ongelijkvloerse kruising" de meest robuuste oplossing is en het beste scoort op het kosten aspect. Hiervoor zijn twee alternatieven in beeld.

Om de aanpassing van de kruising ruimtelijk mogelijk te maken wordt door de gemeente Zeewolde een nieuw bestemmingsplan opgesteld. Het milieueffectrapport biedt de informatie om een goede afweging te maken tussen de twee alternatieven én om het voorkeursalternatief vast te leggen in het bestemmingsplan.

Aanleiding m.e.r.-procedure

In het Besluit milieueffectrapportage is vastgelegd voor welke activiteiten een m.e.r.-plicht kan ontstaan. In bijlage C en D bij dit Besluit zijn de activiteiten opgesomd en is aangegeven voor welke plannen een plan-m.e.r.-plicht ontstaat en voor welke besluiten een project-m.e.r.(beoordelings)-plicht.

De wijziging van een autoweg, zoals de Ganzenweg en Knardijk, is niet m.e.r-beoordelingsplichtig omdat de wijziging betrekking heeft op een tracélengte van minder dan 5 kilometer. Echter, als onderdeel van de aanpassing van de kruising wordt bij één variant ook de primaire waterkering enkele tientallen meters verschoven. De bestaande kruising ligt namelijk op de primaire waterkering langs de Wolderwijd en Veluwemeer. De wijziging van een primaire waterkering is als activiteit genoemd onder D3.2. Voor de wijziging van een primaire waterkering geldt geen drempel, dat betekent dat de vaststelling van het bestemmingsplan voor de wijziging van de primaire waterkering direct m.e.r.-beoordelingsplichtig is. In het kader van zorgvuldige besluitvorming is echter gekozen om vrijwillig een MER op te stellen.

Notitie reikwijdte en detailniveau

Voordat het MER wordt opgesteld, is een notitie reikwijdte en detailniveau MER gemaakt. Deze notitie heeft tot doel een ieder te informeren over het voornemen en aan te geven op welke manier alternatieven en milieueffecten in het kader van de MER worden onderzocht.

Over deze notitie wordt de commissie voor de m.e.r. om advies gevraagd en worden de betrokken bestuursorganen geraadpleegd.

Inzage en zienswijzen

De notitie ligt met ingang van 27 maart 2019 gedurende zes weken ter inzage bij de Publiekscentrum Gemeente Zeewolde van het gemeentehuis tijdens openingstijden of via www.zeewolde.nl/kennisgeving

Gedurende deze termijn (tot en met 7 mei 2019) kan iedereen schriftelijk of mondeling een zienswijze naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders over de manier waarop de effecten van de nieuwe kruising worden onderzocht en met welke diepgang dit gebeurt. Voor het mondeling naar voren brengen van een zienswijze kunt u contact opnemen met mevrouw S.L. Strauss, telefoonnummer 036-5229423.

Vervolgprocedure

Op basis van de notitie reikwijdte en detailniveau MER en daarop ontvangen zienswijzen zal de daadwerkelijke MER worden opgesteld. Het MER wordt uiterlijk met het ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegd en voor advies aan de Cie-m.e.r. gestuurd.

Zeewolde, 26 maart 2019

Burgemeester en wethouders van Zeewolde

 

Naar boven