Regeling van de Minister voor Rechtsbescherming van 21 maart 2019, nr. 2535605, tot wijziging van de Regeling justitiële documentatie en verklaringen omtrent het gedrag BES

De Minister voor Rechtsbescherming,

Gelet op artikel 13 van de Wet op de justitiële documentatie en op de verklaringen omtrent het gedrag BES;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 10 van de Regeling justitiële documentatie en verklaringen omtrent het gedrag BES wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel m door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 april 2019.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Rechtsbescherming, S. Dekker

TOELICHTING

Met ingang van 1 april 2019 wordt de Wet schadefonds geweldsmisdrijven gewijzigd in verband met onder andere de uitbreiding van de taakuitoefening tot de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES).

Uit het schadefonds geweldsmisdrijven kunnen dan ook uitkeringen worden verstrekt aan slachtoffers die ten gevolge van een opzettelijk gepleegd geweldsmisdrijf op de BES ernstig lichamelijk of geestelijk letsel hebben opgelopen en aan nabestaanden. Het schadefonds beoordeelt of betrokkene voor een uitkering in aanmerking komt. Voor de beoordeling van een aanvraag door het schadefonds geweldsmisdrijven kunnen justitiële gegevens nodig zijn. Door aanpassing van onderhavig artikel wordt het mogelijk gemaakt dat inlichtingen uit zowel het strafregister als de strafkaart aan de voorzitter van de commissie, bedoeld in artikel 8, eerste lid, van de Wet schadefonds geweldsmisdrijven, kunnen worden verstrekt door de procureur-generaal. De inschatting is dat het gaat om circa 15 verzoeken per jaar.

De Minister voor Rechtsbescherming, S. Dekker

Naar boven