Verkeersbesluit parkeerschijfzone Groenhof

Logo Amstelveen

Zaaknummer: Z19-017015

Burgemeester en wethouders van Amstelveen besluiten het parkeerterrein op het gedeelte van Groenhof dat is gelegen aan de oostkant van het gebouw Groenhof 144-165 aan te wijzen als parkeerschijfzone. De tijden gelden op maandag van 13.00 uur tot 18.00 uur en van dinsdag tot en met zaterdag van 09.00 uur tot 18.00 uur. Dit gebeurt door het plaatsen van borden E10 en E11 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) met opschrift “max 2h” en een onderbord met vermelding van de tijden en het aanbrengen van blauwe strepen als bedoeld in artikel 25, lid 1 van het genoemde Reglement, zoals aangegeven op tekening PAB-PV-2019-44.

Wettelijke grondslag

Het besluit is gebaseerd op:

  • de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994);

  • het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990);

  • het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW).

Motivering

Het besluit strekt conform artikel 2 Wegenverkeerswet 1994 tot:

  • Het verzekeren van de veiligheid op de weg (lid 1a);

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers (lid 1b);

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer (lid 1d).

 

Het besluit wordt als volgt gemotiveerd:

Groenhof is een wijkwinkelcentrum met een combinatie van winkels, kantoren en woningen. Op de grote parkeerterreinen van Groenhof is sprake van betaald parkeren. Bewoners kunnen een parkeervergunning aanschaffen die hen voor het parkeren van hun auto op de parkeerapparatuurplaatsen op deze parkeerterreinen vrijstelling geeft van de betaalplicht. Ook op het genoemde parkeerterrein ten oosten van het gebouw Groenhof 144-165 is momenteel sprake van betaald parkeren. De plaatsen op dit parkeerterrein liggen ten opzichte van de grote parkeerterreinen met betaald parkeren op Groenhof te ver van de ingangen van de flats. Bewoners met een parkeervergunning zullen hierdoor op de grote parkeerterreinen parkeren. De hier bedoelde parkeerplaatsen hebben een functie voor kortparkerende winkelbezoekers. De parkeerautomaat bij deze parkeerplaatsen dient te worden vervangen. Winkeliers van Groenhof hebben gevraagd om op deze locatie de parkeerapparatuurplaatsen om te zetten in een parkeerschijfzone. De maatregel is voor de bezoekers van het winkelcentrum klantvriendelijker en regelt ook dat de parkeerplaatsen dicht bij de winkels beschikbaar zijn gesteld voor het kort parkeren. Met het aanwijzen van de parkeerschijfzone vervalt het betaald parkeren en kan de aanschaf van een nieuwe parkeerautomaat achterwege blijven. In het Aanwijzingsbesluit parkeerbelastingen van de gemeente, waarin de parkeerapparatuurplaatsen in de gemeente zijn aangewezen, is een bepaling opgenomen die regelt dat het betaald parkeren niet geldt voor de parkeerschijfzones binnen de zones betaald parkeren. De reguleringstijden wijzigen niet en zijn gelijk aan de tijden voor het betaald parkeren op Groenhof. De parkeerplaatsen langs het genoemde weggedeelte worden, met uitzondering van de aangewezen algemene gehandicaptenparkeerplaatsen en de als gelegenheid bestemd voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen aangewezen plaats, voorzien van een blauwe streep. Parkeervergunningen voor Groenhof zijn niet geldig in de parkeerschijfzone. Er worden ook geen ontheffingen verleend.

Bevoegd gezag

Verkeersbesluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op de wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de provincie of een waterschap (artikel 18, lid 1, onder d, WVW 1994). Het mandaatbesluit van burgemeester en wethouders is van toepassing. Er is ondermandaat verleend aan de juridisch adviseur verkeer van de gemeente.

 

Het besluit is overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer om advies voorgelegd aan de gemandateerde specialist van het team verkeersadvisering namens de korpschef van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland.

 

De parkeerplaatsen liggen binnen de bebouwde kom en zijn in beheer bij de gemeente Amstelveen.

Tekening

Amstelveen, 20 maart 2019

Burgemeester en wethouders van de gemeente Amstelveen,

namens dezen,

mr. J.C.M. Otten

juridisch adviseur verkeer

Mogelijkheid tot het indienen van een bezwaarschrift

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken na bekendmaking een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend. Het bevat ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Zo mogelijk meldt u uw e-mailadres en het telefoonnummer waarop u overdag te bereiken bent.

Het bezwaarschrift richt u aan het College van burgemeester en wethouders, t.a.v. Juridische zaken, Postbus 4, 1180 BA Amstelveen.

Digitaal bezwaar maken is ook mogelijk. Dit kan via www.amstelveen.nl/bezwaarschrift. Hiervoor moet u wel over een elektronische handtekening (DigiD) beschikken.

 

Mogelijkheid tot het aanvragen van een voorlopige voorziening

Als u bezwaar maakt, geldt de beslissing nog wel. Wilt u dat het gemeentelijke besluit tijdens uw bezwaarprocedure tijdelijk wordt opgeschort? Dien dan een verzoek om voorlopige voorziening in bij de voorzieningenrechter van de rechtbank. Als de voorzieningenrechter uw verzoek toekent, is het besluit opgeschort.

Een verzoek dient u in bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam, Postbus 75850, 1070 AW Amsterdam. Aan het verzoek zijn kosten verbonden.

Naar boven