Terinzagelegging vastgesteld bestemmingsplan, beeldkwaliteitsplan en hogere waarde “De Veemarkt”

Logo Assen

Burgemeester en wethouders van Assen maken, overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.8 lid 3 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad bij besluit van14 maart 2019, het bestemmingsplan “De Veemarkt” met identificatienummer NL.IMRO.0106.00BP20172000A-C001 en het bijbehorende beeldkwaliteitsplan ongewijzigd heeft vastgesteld.

Korte beschrijving

Planvoornemen

Het bestemmingsplan maakt het mogelijk dat op het noordelijk deel van het Veemarktterrein woningbouw gerealiseerd wordt. Het zuidelijk deel blijft beschikbaar als parkeer- en evenemententerrein en wordt opnieuw ingericht.

Bij het plangebied van het voorliggend bestemmingsplan behoort ook de openbare ruimte van de Havenkade. In 2017 heeft de gemeente de openbare ruimte in en rondom de Havenkade opgewaardeerd. Het bestemmingsplan maakt evenementen op deze plek onder voorwaarden mogelijk.

Beeldkwaliteit

Om bij de realisatie van de herontwikkeling van De Veemarkt de ruimtelijke kwaliteit te waarborgen, zijn richtlijnen voor de beeldkwaliteit opgesteld. Bij de nadere uitwerking vormt dit beeldkwaliteitsplan een toetsingskader. Het beeldkwaliteitsplan is toegevoegd als bijlage van de toelichting van het bestemmingsplan.

Geluid

Aangezien de beoogde bouw binnen de geluidszone van de Industrieweg en het spoor Groningen-Assen ligt, is onderzoek naar wegverkeers- en spoorweglawaai uitgevoerd. Omdat de voorkeursgrenswaarde bij enkele woningen wordt overschreden en maatregelen ter verlaging van de geluidsbelasting vanuit architectonisch en stedenbouwkundig oogpunt niet wenselijk zijn, kan een woonbestemming enkel mogelijk worden gemaakt door het vaststellen van een hogere waarde. Er zijn hogere waarden vastgesteld voor de nieuw te bouwen woningen.

Ontwerpbesluit

Het ontwerpbestemmingsplan heeft op basis van artikel 3.8 lid 1 van de Wet ruimtelijke ordening gedurende zes weken ter inzage gelegen. Tijdens deze periode zijn geen zienswijzen ontvangen.

Ter inzage

De stukken ligt vanaf woensdag 27 maart 2019, gedurende zes weken, ter inzage bij de balie Bouwen, Wonen & Ondernemen in het Stadhuis, Noordersingel 33. U kunt de stukken ook raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl.

Crisis- en herstelwet

Op het hiervoor genoemde bestemmingsplan is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat onder meer bijzondere procedurele bepalingen van toepassing zijn op de beroepsprocedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De ontwikkeling op het Veemarktterrein is een deelproject van de FlorijnAs. Hiervoor is onder de Crisis- en Herstelwet op 27 oktober 2011 een structuurvisie vastgesteld. De Florijnas is aangemerkt als een lokaal project met nationale betekenis op grond van de Crisis en Herstelwet (Chw). In de Chw is een afdeling 7 van hoofdstuk 2 toegevoegd die voorziet in een versnelde uitvoering van lokale projecten met nationale betekenis. De Crisis- en herstelwet is te raadplegen op www.wetten.overheid.nl.

Beroepschrift/verzoek om voorlopige voorziening

Vanaf de eerstvolgende dag na de dag van terinzagelegging (vanaf 27 maart 2019 gedurende zes weken) kan beroep worden ingesteld door belanghebbenden die redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen of niet tijdig zienswijzen bij de gemeenteraad naar voren hebben gebracht.

Het beroep moet schriftelijk worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, beeldkwaliteitsplan en hogere waarden, treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt.

Het instellen van beroep schorst het besluit niet. Diegene die beroep indient kan daarnaast een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om een voorlopige voorziening bij de Voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist. In overige gevallen treedt het bestemmingsplan in werking op de dag na afloop van de beroepstermijn.

 

Naar boven