Aanpassing bebouwde komgrenzen en verplaatsing bebouwde komborden in Twijzelerheide en Harkema.

Logo Achtkarspelen

Samenvatting

Aan de Sije Hesterstrjitte in Twijzelerheide en aan de Singel in Harkema zijn in de afgelopen jaren nieuwe woningen gebouwd. Deze woningen vallen op dit moment echter buiten de bebouwde komgrenzen. Voorgesteld wordt om de komgrenzen op genoemde locaties aan te passen en de bebouwde komborden te verplaatsen.

In Twijzelerheide wordt de komgrens aan de Sije Hesterstrjitte verplaatst naar de oostkant van It Heideloantsje. Tegelijkertijd wordt de komgrens aan de westkant van It Heideloantsje opgeheven. Hiermee komen niet alleen de nieuwe woningen in de bebouwde kom te liggen, maar ook het grootste deel van It Heideloantsje valt voortaan binnen de bebouwde kom.

In Harkema schuift de bestaande komgrens aan de Singel een twintigtal meters op naar het noorden.

Te berikken effekt

Met het aanpassen van de komgrenzen en het herplaatsen van de komborden moet bereikt worden dat de verkeerssituatie zo veilig en duidelijk mogelijk is aan de randen van de kernen. Ook moeten misverstanden over welke woningen en straten precies binnen de bebouwde kom vallen, worden weggenomen. Regelgeving die aan de komgrenzen gekoppeld is, kan dan eenduidig toegepast worden.

Arguminten

-De kernen Twijzelerheide en Harkema zijn door nieuwbouw de afgelopen jaren gegroeid. In het noorden van Twijzelerheide valt een deel van de kern nu binnen of buiten de komgrens, afhankelijk van welke kant men de kern binnenkomt. De straten Tuorrebout en Wetterroas zijn vanaf de Sije Hesterstrjitte te bereiken zonder een kombord te passeren. Vanuit Zwagerbosch passeert men echter wel een kombord.

Deze situatie is niet consequent en daarom wordt voorgesteld om de komgrens aan de Sije Hesterstrjitte te verplaatsen naar de oostkant van It Heideloantsje. Tegelijkertijd wordt voorgesteld om de komgrens aan de westkant van It Heideloantsje op te heffen. Hiermee komen niet alleen de nieuwe woningen in de bebouwde kom te liggen, maar ook het grootste deel van It Heideloantsje valt dan voortaan binnen de bebouwde kom.

-De uitbreiding aan de noordkant van Harkema is op zich niet zo groot, maar hier is verplaatsing van belang omdat de verplaatste komborden de automobilist die Harkema over de Singel binnenrijdt eerder bewust zal maken van het woongebied en de lagere snelheid van 30 km/h. Het 30-kilometerbord is weliswaar al verplaatst, maar dit creëert weer een situatie die niet eenduidig is omdat het kombord “achtergebleven” is. Daarom wordt voorgesteld om de komgrens aan de Singel een twintigtal meters op te schuiven naar het noorden.

1.1.

Bezwaar

Het besluit ligt vanaf 20 maart 2019 gedurende zes weken op werkdagen van 8.00 - 17.00 uur bij de balie van het gemeentehuis te Buitenpost ter inzage.

 

Degene wiens belang rechtstreeks bij dit besluit betrokken is, kan tegen dit besluit binnen zes (6) weken na bekendmaking van dit besluit een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, postbus 2, 9285 ZV Buitenpost.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet tenminste bevatten:

a. de naam en het adres van de indiener;

b. de dagtekening;

c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

d. de gronden van het bezwaar.

Naar boven