Verkeersbesluit instellen parkeerverbod Groot Lageland te Zwartsluis in de gemeente Zwartewaterland

Logo Zwartewaterland

Kenmerk : join.nr. 0 3.9171

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Zwartewaterland

 

Inleiding

Het Groot Lageland is een doodlopende straat langs de Arembergergracht in Zwartsluis. Aan het begin van deze straat ligt de Arembergersluis. Een bijbehorend sluiswachtershuisje met daarbij een parkeerplaats voor de brugwachter is naast deze sluis gesitueerd. Hier omheen wordt in de huidige situatie geparkeerd. Met enige regelmaat wordt zodoende de doorgang geblokkeerd voor met name grote voertuigen zoals de vuilniswagen en de hulpdiensten. Dit is niet wenselijk. Omdat de sluis en het gebied eromheen in eigendom zijn van de provincie Overijssel, is er ook met hen overleg gepleegd. De provincie geeft aan dat het ook voor hen niet wenselijk is dat hier auto’s geparkeerd staan. Zij geven als reden het onderhoud van de sluis en mogelijke calamiteiten rondom de sluis.

Bevoegdheid:

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 en bij besluit, Mandaatregeling gemeente Zwartewaterland van 16 februari 2016, van het college van burgemeester en wethouders is de manager van de eenheid Externe Dienstverlening bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Het betreft namelijk verkeer op wegen onder beheer van de gemeente Zwartewaterland.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Het gebied rondom de Arembergersluis wordt in de huidige situatie veelvuldig gebruikt om te parkeren. Hierdoor kunnen grotere auto’s, waaronder de vuilniswagen en de hulpdiensten, het Groot Lageland niet of moeilijk bereiken;

Wanneer auto’s geparkeerd staan aan het begin van het Groot Lageland kan het (vracht)autoverkeer vanuit het Buitenkwartier de draai naar het Groot Lageland moeilijk maken;

De sluiswachter ondervindt hinder wanneer er onderhoud aan de sluis plaatsvindt of bij calamiteiten aan de sluis;

Bij het instellen van een parkeerverbod kan de bestaande parkeerplaats voor de sluiswachter blijven bestaan;

Een parkeerverbod betekent dat er slechts een paar parkeerplaatsen verdwijnen;

De bereikbaarheid in geval van calamiteiten bij zowel de sluis als het Groot Lageland wordt verbetert;

Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Met het verkeersbesluit wordt beoogd:

het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade;

Het is dan ook gewenst om een parkeerverbod in te stellen op het eerste gedeelte van het Groot Lageland, vanaf de kruising met het Buitenkwartier tot de versmalling t.h.v. Groot Lageland 5.

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de korpschef van de politie eenheid Oost Nederland, district IJsselland.

De Arembergersluis en de grond rondom het sluiswachtershuisje is eigendom van de provincie Overijssel en daarom is overleg gepleegd met de provincie Overijssel over het te nemen verkeersbesluit.

De bekendmaking van de terinzagelegging van het ontwerpbesluit heeft tegelijkertijd met de publicatie in de Staatscourant plaatsgevonden in de Stadskoerier.

 

BESLUIT

Op grond van voorgaande overwegingen is de gemeente tot het besluit gekomen om

1. Een parkeerverbod in te stellen in het Groot Lageland, vanaf de kruising met het Buitenkwartier tot de versmalling t.h.v. Groot Lageland 5;

2. Verkeersborden E1 van bijlage 1 van het RVV 1990 te plaatsen, evenals onderborden met pijlen, overeenkomstig bijgevoegd bordenplan;

3. Dit besluit in werking te laten treden zes weken na publicatie.

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Zwartewaterland

Namens deze,

Eenheidsmanager Externe Dienstverlening

M.P.M. Exterkate

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Bent u het niet eens met dit besluit? Bel of mail eerst! Bezwaar? Neem dan eerst contact op met het team Externe Dienstverlening. We nemen dan samen met u het besluit door. Dat kan voorkomen dat u bezwaar moet maken. Wanneer na het gesprek een bezwaarprocedure in uw ogen nodig lijkt, kunt u alsnog een bezwaarschrift indienen. U kunt ook direct een bezwaarschrift indienen. Een bezwaarschrift moet schriftelijk worden ingediend. Een mondeling bezwaar of een bezwaar via de e-mail is niet mogelijk.

U stuurt het bezwaarschrift naar:

College van burgemeester en wethouders van Zwartewaterland

t.a.v. de secretaris van de bezwaarschriftencommissie

Postbus 23

8060 AA Hasselt

In uw bezwaarschrift geeft u aan waarom u het niet eens bent met het besluit. Of met het niet nemen van het besluit. Verder moet u in ieder geval vermelden:

- uw naam, adres en telefoonnummer

- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft

- een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt. U kunt ook een kopie meesturen, of het referentienummer van het besluit doorgeven

- de reden voor uw bezwaar

- uw handtekening

Het bezwaarschrift moet u binnen zes weken na de verzenddatum van het besluit indienen. Wanneer wij uw bezwaar te laat ontvangen, kunnen we het niet meer in behandeling nemen.

Wat gebeurt er met uw bezwaarschrift?

Na de ontvangst van het bezwaarschrift nemen wij contact met u op. Dit is bedoeld om te bekijken of er nog onduidelijkheden zijn, of er nog andere relevante informatie is en of er misschien een andere oplossing mogelijk is die uw bezwaren wegneemt. Soms blijkt een bezwaarprocedure achteraf helemaal niet nodig.

Hoorzitting

Als het bezwaarschrift aan alle eisen voldoet wordt het voor advies voorgelegd aan de Commissie Bezwaarschriften van de gemeente Zwartewaterland. Deze Commissie brengt, nadat met u een hoorzitting is gehouden, advies uit aan het orgaan dat het door u bestreden besluit heeft genomen. Daarna neemt het orgaan een nieuw besluit.

Uitstel van de gevolgen van het besluit waartegen u bezwaar maakt

Als u bezwaar maakt tegen een besluit betekent dit meestal niet dat dit besluit ook automatisch wordt uitgesteld. Een bezwaarprocedure kost tamelijk veel tijd. Als u wilt voorkomen dat door de uitvoering van het besluit onomkeerbare gevolgen ontstaan, kunt u een 'voorlopige voorziening' vragen bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank. Bij een voorlopige voorziening neemt de rechter een voorlopige beslissing over het besluit waartegen u bezwaar heeft gemaakt. De rechter kan dan bijvoorbeeld een bouwstop opleggen of u een tijdelijke uitkering toekennen. Voor het verzoek zal griffierecht worden geheven.

Naar boven