Ontwerp Omgevingsplan Monnickendam - Galgeriet 2019, Gemeente Waterland

Logo Waterland

Overeenkomstig artikel 3:12 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 3.8. lid 1 van de Wet ruimtelijke ordening maakt de gemeenteraad van Waterland bekend dat met ingang van 15 maart 2019 het ontwerp ‘Omgevingsplan Monnickendam – Galgeriet 2019’ NL.IMRO.0852.BPCHWMOggeriet019-on01 voor de duur van zes weken voor een ieder ter inzage ligt.

Het project Galgeriet is een omvangrijk en uniek project binnen de gemeente Waterland. Het bestaande bedrijventerrein zal worden getransformeerd naar een compleet nieuw gemengd woongebied met een diversiteit aan nieuwe bedrijvigheid waarbij de bestaande bedrijvigheid deels behouden blijft. Voor deze ontwikkeling is het ontwerp omgevingsplan gemaakt inhoudende het realiseren van maximaal zevenhonderd woningen, horeca, een supermarkt, een hotel, bedrijvigheid, het verplaatsen van de Jachthaven en diverse andere (maatschappelijke) functies.

Het ontwerp omgevingsplan Monnickendam – Galgeriet 2019 is een Crisis en herstelwet plan (ontwerp bestemmingsplan met verbrede reikwijdte). Een nieuwe planfiguur die krachtens de Crisis- en herstelwet opgesteld is en vooruitloopt op de nieuwe Omgevingswet (die naar verwachting over een paar jaar van kracht wordt). Het ontwerp omgevingsplan Monnickendam – Galgeriet 2019 is nog niet aangewezen in het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet. Dit gebeurt bij definitieve vaststelling van het Omgevingsplan.

Het verschil tussen dit plan en een regulier bestemmingsplan is dat het omgevingsplan mogelijkheden biedt om meer te regelen dan uitsluitend zaken die betrekking hebben op een goede ruimtelijke ordening. Zo is in het ontwerp omgevingsplan Monnickendam – Galgeriet 2019 zaken geregeld die ertoe leiden dat er een ‘veilige en gezonde fysiek leefomgeving’ ontstaat.

 

Hogere grenswaarden

Om geluidsgevoelige functies zoals woningen te kunnen realiseren moeten hogere waarden worden verleend voor het wegverkeerslawaai vanwege de N518.

Omdat er nog geen vast omlijnd plan ligt voor de ontwikkeling van Galgeriet is nog niet exact te bepalen voor hoeveel woningen een hogere geluidbelasting geldt. Door het slim situeren van functies en bebouwing kan het gebied akoestisch optimaal worden benut en zullen zeker niet alle woningen een hoger geluidniveau op de gevel krijgen.

Anders dan gebruikelijk gaat het verlenen van hogere geluidswaarden niet met een los collegebesluit maar via planregels in het omgevingsplan. Voor het plangebied is gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. De hogere waarden wegverkeerslawaai zijn nu opgenomen in artikel 24 van het omgevingsplan. De geluidzone waar de hogere waarden voor wordt opgenomen is aangeduid op de verbeelding van het omgevingsplan. Het komt er op neer dat er ter plaatse van de aanduiding Geluidzone - weg, de hogere grenswaarden van 56 dB(A) in acht moet worden genomen.

 

Inzage stukken

Het ontwerp omgevingsplan en bijbehorende stukken kunnen worden ingezien:

op de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl, ook te bereiken via de gemeentelijke website: http://www.waterland.nl/projecten-en-plannen/bestemmingsplannen/ waar ook de digitale bestandenset beschikbaar wordt gesteld;

in het gemeentehuis bij de afdeling Publiekszaken aan de Pierebaan 3 te Monnickendam. De openingstijden van het gemeentehuis zijn maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur, woensdag van 8.00 tot 16.00 uur en donderdag van 18.00 tot 20.00 uur.

 

Indienen zienswijzen

Tegen het ontwerp omgevingsplan kan een ieder gedurende bovengenoemde termijn schriftelijk zienswijzen naar voren brengen. Schriftelijke zienswijzen kunt u richten aan de gemeenteraad van de gemeente Waterland, postbus 1000, 1140 BA Waterland onder vermelding van ‘zienswijze ontwerp omgevingsplan Monnickendam – Galgeriet 2019.

Tevens bestaat de mogelijkheid tot het digitaal of mondeling indienen van een zienswijze. Voor digitaal indienen van een zienswijze kan gemaild worden: gemeente@Waterland.nl. Mondeling indienen is mogelijk na telefonische afspraak. Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met mevrouw R. Ayoub (0299-658 517) of de heer M. Blok (0299-658 630) van het ruimtelijk domein van de gemeente Waterland.

 

Stadsdebat

In april 2019 organiseren wij een stadsdebat om o.a. het ontwerp omgevingsplan toe te lichten. De exacte datum, tijdstip en plaats zullen wij binnenkort via onze website en nieuwsbrief communiceren.

 

Waterland, 14 maart 2019

    

Naar boven