Verkeersbesluit N632 - plaatsing doorgetrokken streep (inhaalverbod)- Noord-Brabant

Logo Noord-Brabant

 

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Op verzoek van de gemeente Dongen heeft de provincie gekeken naar de verkeerssituatie ter hoogte van de uitweg naar de woningen Vierbundersweg 165-01 t/m 165-35 te Dongen (provinciale weg N632). De uitweg wordt door de bewoners als verkeersonveilig ervaren, omdat de uitrit volgens hen niet als zodanig herkenbaar is. Volgens de bewoners houdt het verkeer komende vanuit de richting Tilburg geen rekening met de aanwezigheid van de uitweg, die ligt net na een onoverzichtelijke bocht. Na bestudering van de situatie ter plaatse onderschrijven wij de ervaring van de bewoners. Wij moeten echter concluderen dat binnen de beheergrenzen van de Provincie Noord-Brabant aan de uitweg als zodanig geen verbeteringen kunnen worden aangebracht. Wel kan de verkeersveiligheid ter hoogte van de uitweg worden verbeterd door plaatsing van een doorgetrokken streep (inhaalverbod).

Door plaatsing van een doorgetrokken streep is het verboden om in te halen in de aanwezige onoverzichtelijke bocht in de provinciale wegN632. Hierdoor zal niet alleen de verkeersveiligheid in de onoverzichtelijke bocht, maar ook ter hoogte van de uitweg verbeteren. Ook zal de oversteekbaarheid hierdoor verbeteren omdat verkeer vanuit de uitrit niet hoeft te rekenen op inhalend verkeer vanuit de richting Tilburg.

Door de onderbreking in de doorgetrokken streep, ter hoogte van de uitweg, wordt het verkeer op de provinciale weg N632 geattendeerd op de aanwezigheid van een aansluiting en de mogelijkheid van afslaand of oprijdend verkeer.

Voor verkeer komende vanuit de richting Tilburg wordt de situatie extra ondersteund met een waarschuwingsbord, model J37 (gevaar) met onderbord OB622 (uitrit).

 

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer

(BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. 

 

Motivering van het besluit

Op grond van artikel 21 van het BABW bevat de motivering van een verkeersbesluit welke doelstelling of doelstellingen met het verkeersbesluit worden beoogd. Daarbij wordt aangegeven welke van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen ten grondslag liggen aan het verkeersbesluit. Indien tevens andere dan voornoemde belangen in het geding zijn, wordt voorts aangegeven op welke wijze de belangen tegen elkaar zijn afgewogen.

 

Aan dit verkeersbesluit liggen de volgende belangen ten grondslag:

  • -

    het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • -

    het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • -

    het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • -

    het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

 

Ter verzekering van deze belangen is het noodzakelijk dat ter hoogte van de uitweg naar de woningen Vierbundersweg 165-01 t/m 165-35 (provinciale weg N632) te Dongen, een doorgetrokken streep wordt geplaatst als bedoeld in artikel 76, eerste lid, van het RVV 1990.

De situatie wordt extra ondersteund met een waarschuwingsbord, model J37 (gevaar) met onderbord OB622 (uitrit).

 

 

Overleg politie

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is overleg gepleegd met de korpschef van de politie eenheid Zeeland - West - Brabant.

 

 

Besluiten

Op de provinciale weg N632, plaatselijk bekend als Vierbundersweg, tussen km 2.500 en km 2.800 een doorgetrokken streep te plaatsen als bedoeld in artikel 76 van het RVV 1990 (inhaalverbod).

 

 

‘s-Hertogenbosch, 11 maart 2019.

 

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant,

namens deze,

 

J.H.M. Goossens,

programmaleider Beheer en Onderhoud

 

  

Bezwaar

Bezwaren tegen dit besluit kunnen binnen zes weken na de bekendmaking van dit besluit worden ingediend bij:

 

 

Het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Secretariaat van de hoor- en adviescommissie

Postbus 90151

5200 MC te ‘S‑HERTOGENBOSCH

 

 

Wij vragen u om op de linkerbovenhoek van de envelop het woord "bezwaarschrift" te vermelden.

 

 

Het bezwaarschrift moet zijn voorzien van een handtekening, naam en adres van de indiener, de dagtekening en ons kenmerk van het besluit. Ook dient u een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar gericht is en de gronden van het bezwaar hierin op te nemen.

 

 

Daarnaast vragen wij u vriendelijk om een kopie van dit besluit bij te voegen. Kunt u ons ook uw telefoonnummer geven? De provincie kan dan, mocht dit nodig zijn, u bellen om samen de beste aanpak van behandeling van uw bezwaarschrift te bespreken.

 

 

Meer informatie over de behandeling van bezwaarschriften vindt u op www.brabant.nl/bezwaar.

 

 

U kunt het secretariaat van de Hoor- en adviescommissie bereiken via telefoonnummer (073) 680 83 04, faxnummer (073) 680 76 80 en e mailadres bezwaar@brabant.nl.

 

Voorlopige voorziening

Bovenstaand besluit treedt in werking, ook al wordt een bezwaarschrift ingediend. Het is daarom mogelijk om gelijktijdig met of na het indienen van een bezwaarschrift een zogenaamde “voorlopige voorziening” te vragen bij: de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Oost-Brabant, sector Bestuursrecht, Postbus 70584, 5201 CZ 's‑Hertogenbosch.

 

 

Een voorlopige voorziening is in feite het nemen van een tijdelijke maatregel, bijvoorbeeld het schorsen van het besluit gedurende de tijd die nodig is om de bezwaren te behandelen en daarop een besluit te nemen. Voorwaarde om zo’n voorlopige voorziening te vragen is, dat er sprake is van spoedeisend belang.

 

 

Voor het vragen van een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

 

 

N632: Luchtfoto

Naar boven