Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan “1e partiële herziening Stadscentrum/ Dorpsstraat” en vastgesteld besluit hogere waarden voor geluid voor woningbouwlocaties binnen het bestemmingsplan “1e partiële herziening Stadscentrum/ Dorpsstraat”, gemeente Zoetermeer

Logo Zoetermeer

Burgemeester en wethouders van Zoetermeer maken ingevolge artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening (Wro) en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) bekend, dat de gemeenteraad op 18 februari 2019 het bestemmingsplan “1e partiële herziening Stadscentrum/ Dorpsstraat” gewijzigd heeft vastgesteld. Daarbij heeft de gemeenteraad tevens besloten om op grond van artikel 6.12 Wro geen exploitatieplan vast te stellen.

De Crisis- en Herstelwet is van toepassing.

 

Ook maken burgemeester en wethouders bekend dat zij op 27 november 2018 het besluit hogere waarden geluid hebben vastgesteld voor een aantal locaties in het bestemmingsplan waar woningbouw wordt mogelijk gemaakt.

 

Het raadsbesluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit hogere waarden geluid liggen met de bijbehorende stukken met ingang van  15 maart 2019 ter inzage bij de Omgevingsbalie in het Stadsforum aan het Stadhuisplein 1 te Zoetermeer. Ook zijn de stukken digitaal te raadplegen op de website www.ruimtelijkeplannen.nl.

 

Toelichting

Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan heeft betrekking op grote delen van het Stadscentrum van Zoetermeer en de Dorpsstraat. Het betreft met name de bebouwing van Centrum-West tot Centrum-Oost, Stadhuisplein, Stadsforum, Markt en Dobbegebied en het grootste deel van de Dorpsstraat.

Met de herziening worden o.a. mogelijkheden opgenomen voor bebouwing van arcades en andere delen van het Stadshart, mogelijkheden voor transformatie van leegstaande kantoorverdiepingen naar o.a. detailhandel en woningen, horeca uitbreiding met 2.500 m2 bvo voor het Stadshart en 2.000 m2 bvo voor de Dorpsstraat en de evenementenregeling voor de Markt e.o. wordt aangepast.

 

Wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan

De gemeenteraad heeft besloten de volgende wijzigingen aan te brengen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan:

  • De functie ‘dienstverlening’ wordt opgenomen en toegevoegd aan de bestemming ‘Centrum-3’ voor de panden in oostelijk deel Hovestein en in de omloop van de Dorpsstraat achter de Soetelaer.

  • Gebleken is dat op het perceel Vlamingstraat 4 het bij de woning aangebouwde bijgebouw abusievelijk is bestemd voor ‘ateliers’. Het bijgebouw wordt onder de werking van de Woonbestemming gebracht zoals gebruikelijk is.

  • Aan de bijlagen bij de toelichting van de herziening van het bestemmingsplan wordt het Parkeeronderzoek Markt en Dobbe; van Mobycon, nr. 6217-R-E, 7 november 2018, toegevoegd.

  • Naar aanleiding van bovengenoemd parkeeronderzoek is ook de toelichting, paragraaf 4.8.4, inzake het parkeren op de Markt ten tijde van evenementen, geactualiseerd.

  • De hoeveelheid m2 bvo ten behoeve van horeca in het Stadshart wordt niet meer losgelaten maar wel uitgebreid met 2.500 m2 bvo tot maximaal 11.000 m2 bvo.

  • Het pand Dorpsstraat 7 krijgt de bestemming ‘Centrum-3’ met de aanduiding ‘wonen’, ‘horeca’ en ‘maatschappelijk (uitsluitend sociaal/cultureel)’.

  • De voortuin van Dorpsstraat 7 had een Verkeersbestemming, Dit is hersteld en de tuin heeft nu de bestemming ‘Centrum-3’.

  • Het pand Dorpsstraat 10 krijgt de aanduiding ‘wonen’.

 

Besluit hogere waarden geluid

In het bestemmingsplan worden voor 7 locaties  de voorkeurswaarden uit de Wet geluidhinder overschreden. Het betreft leegstaande kantoorverdiepingen in bestaande gebouwen, die getransformeerd mogen worden naar woningen. De overschrijding is het gevolg van het wegverkeersgeluid op verschillende gezoneerde wegen. Burgemeester en wethouders hebben voor deze woningen hogere waarden geluid vastgesteld.

 

Het besluit hogere waarden voor geluid is ongewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerpbesluit hogere waarden voor geluid.

 

Instellen van beroep

Met ingang van 15 maart 2019 bestaat gedurende zes weken (tot en met 25 april 2019) de mogelijkheid beroep in te stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State tegen het besluit om het bestemmingsplan vast te stellen en tegen het besluit om hogere waarden geluid vast te stellen. Deze mogelijkheid staat open voor belanghebbenden die tijdig hun zienswijzen ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbesluit hogere waarden geluid hebben ingediend, dan wel kunnen aantonen dat zij daartoe redelijkerwijs niet in staat zijn geweest.

Verder is het voor belanghebbenden mogelijk beroep in te stellen tegen de wijzigingen die de gemeenteraad heeft aangebracht bij de vaststelling van het bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

 

Daarnaast kan met ingang van 15 maart 2019 gedurende zes weken door belanghebbenden beroep worden ingesteld tegen het besluit om op grond van artikel 6.12 Wro geen exploitatieplan vast te stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Beroepschriften moeten worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

 

NB. Op dit besluit is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Vermeldt in het beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

 

Verzoek om voorlopige voorziening

Degene die beroep heeft ingesteld kan een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen treden in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt, tenzij gedurende die termijn naast het instellen van beroep ook een voorlopige voorziening is gevraagd. In dat geval treedt het besluit niet in werking tot op dat verzoek is beslist.

 

Een verzoek om voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

    

Griffierecht

Voor het instellen van het beroep of het aanvragen van een verzoek om voorlopige voorziening moet griffierecht worden betaald. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de Raad van State, telefoonnummer 070-4264426

 

Informatie en inzien van het besluit met bijbehorende stukken

Heeft u naar aanleiding van deze publicatie een vraag of wilt u de besluiten met bijbehorende stukken inzien, dan kunt u terecht bij het Stadsforum aan het Stadhuisplein 1 te Zoetermeer. U dient daarvoor eerst een afspraak te maken via het digitale afspraakformulier dat u aantreft en in kunt vullen op https://afspraakmaken.zoetermeer.nl/date-and-time.

 

Voor het maken van een afspraak of een mondelinge toelichting kunt u ook bellen naar telefoonnummer 14 079.

 

Deze publicatie is digitaal raadpleegbaar op de website van de gemeente Zoetermeer:

www.zoetermeer.nl  

 

Het bestemmingsplan is met bijbehorende stukken digitaal raadpleegbaar op:

http://www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.0637.BP00044-0003  

 

De bronbestanden zijn beschikbaar gesteld op:

https://zoetermeer.eu/rodl/plannen/NL.IMRO.0637.BP00044-/NL.IMRO.0637.BP00044-0003/g_NL.IMRO.0637.BP00044-0003.xml

  

Zoetermeer, 14 maart 2019

 

Burgemeester en wethouders van Zoetermeer,

 

De secretaris,   

B.J.D. Huykman  

 

De burgemeester

Ch.B. Aptroot

Naar boven