Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 7 maart 2019, kenmerk ACM/19/034784 tot wijziging van de voorwaarden als bedoeld in artikel en 12b van de Gaswet betreffende het informeren over een wijziging in de afnamecategorie van aangeslotenen

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op artikel 12f, eerste lid van de Gaswet;

Besluit:

ARTIKEL I

In de Allocatiecode gas wordt na artikel 4.3.1.2 een nieuw artikel toegevoegd, luidende:

4.3.1.2a

Indien op grond van 4.3.1.2 de afnamecategorie van een aangeslotene wijzigt, informeert de netbeheerder, uiterlijk per 1 september volgend op de toewijzing, de betreffende aangeslotene, zijn meetverantwoordelijke en leverancier schriftelijk over de toegewezen afnamecategorie.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 7 maart 2019

Autoriteit Consument en Markt, namens deze: F.J.H. Don bestuurslid

Als u rechtstreeks belanghebbende bent, kunt u bezwaar maken tegen dit besluit. Stuur uw gemotiveerde bezwaarschrift naar de Autoriteit Consument en Markt, Juridische Zaken, postbus 16326, 2500 BH Den Haag. Graag ontvangen wij uw bezwaarschrift binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt. In uw bezwaarschrift kunt u de Autoriteit Consument en Markt verzoeken in te stemmen met rechtstreeks beroep bij de bestuursrechter.

TOELICHTING

1 Samenvatting

  • 1. Met dit besluit voegt de Autoriteit Consument en Markt (hierna: de ACM) een bepaling toe aan de Allocatiecode gas. Deze bepaling verplicht dat netbeheerders de betrokken marktpartijen informeren over een wijziging van de afnamecategorie. Elke aangeslotene op een gastransportnet is ingedeeld in een bepaalde afnamecategorie. Deze categorie bepaalt de wijze waarop de allocatie van gas plaatsvindt voor de betreffende aangeslotene. Voor grootverbruikers is de afnamecategorie mede afhankelijk van de hoeveelheid afgenomen gas. Verandering in de jaarlijkse afname van gas kan daardoor leiden tot een wijziging van de afnamecategorie. De wijziging van de afnamecategorie kan betekenen dat de meetinrichting moet worden aangepast. Om deze reden is het belangrijk dat de betrokken partijen geïnformeerd worden over de wijziging. Tot nu toe was het niet verplicht dat de netbeheerder de aangeslotene, leverancier en meetverantwoordelijke informeerde over een wijziging van afnamecategorie, waardoor het ook regelmatig niet gebeurde. Met dit besluit worden netbeheerders verplicht de betrokken marktpartijen te informeren.

2 Aanleiding en gevolgde procedure

  • 2. De Autoriteit Consument en Markt (hierna: de ACM) stelt op grond van artikel 12f van de Gaswet regelgeving vast voor de energiemarkt. Dit besluit is tot stand gekomen op basis van een voorstel van Netbeheer Nederland dat de ACM op 19 december 2018 heeft ontvangen. Met dit voorstel wil Netbeheer Nederland verplichten dat netbeheerders de betrokken marktpartijen informeren over een wijziging van de afnamecategorie.

  • 3. De ACM is van mening dat het voorstel geen technische voorschriften bevat bedoeld in de Notificatierichtlijn. Om die reden zijn de voorwaarden in dit besluit niet in ontwerp ter notificatie aangeboden.

3 Beoordeling

3.1 Procedureel

  • 4. De ACM constateert dat het voorstel op 29 november 2018 in een overleg met de representatieve organisaties is besproken. In het voorstel is een verslag opgenomen van dit overleg en de indieners hebben in het voorstel aangegeven welke gevolgtrekkingen zij hebben verbonden aan de zienswijzen die de organisaties naar voren hebben gebracht. Naar het oordeel van de ACM voldoet het voorstel daarmee aan de vereisten bedoeld in artikel 12d van de Gaswet.

3.2 Inhoudelijk

  • 5. De ACM is van mening dat het toevoegen van deze bepaling het doelmatig handelen van netgebruikers bevordert.

  • 6. De ACM komt tot het oordeel dat de wijziging die Netbeheer Nederland voorstelt niet in strijd is met de belangen, regels en eisen bedoeld in artikel 12f, eerste en tweede lid, van de Gaswet.

’s-Gravenhage, 7 maart 2019

Autoriteit Consument en Markt, namens deze: F.J.H. Don bestuurslid

Naar boven