KENNISGEVING van 15 besluiten in het kader van de Wet natuurbescherming

Logo Noord-Brabant

Het project Windenergie A16

Met het inpassingsplan wordt minimaal 100 MW aan windenergie mogelijk gemaakt in de A16 zone door bouw van 28 windmolens. Daarmee levert het project een belangrijke bijdrage aan de afspraken die de provincie heeft gemaakt om eind 2020 minimaal 470,5 MW aan windenergie te hebben gerealiseerd.

Provinciale Staten hebben op 28 september 2018 het Inpassingsplan Windenergie A16 met planidentificatienummer NL.IMRO.9930.ipWindenergieA16-va01 vastgesteld. Om de windmolens te kunnen bouwen, hebben GS na vaststelling van het inpassingsplan op 2 oktober 2018 de omgevingsvergunningen verleend op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).

Uitvoeringsbesluiten

Om de komst van windmolens langs de A16 mogelijk te maken, neemt Gedeputeerde Staten van Noord Brabant een aantal uitvoeringsbesluiten. Het gaat om een viertal vergunningen voor de instandhoudingsdoelstellingen voor Natura 2000 gebied artikel 2.7, tweede lid Wet natuurbescherming) en elf ontheffingen (artikel 3.3, eerste lid, en, in een enkel geval, 3.8, tweede lid Wet Natuurbescherming omdat onder andere beschermde vogelsoorten (en in een enkel geval ook onder enkele vleermuizensoorten) aanvaringslachtoffers met de windmolens worden voorzien.

Kennisgeving van 15 besluiten in het kader van de Wet natuurbescherming

Gedeputeerde Staten van Noord Brabant maken bekend dat zij besluiten hebben genomen op aanvraag voor vergunningen en ontheffingen in het kader van de Wet natuurbescherming.

Het gaat om:

Vier inrichtingen met 1 tot 6 windmolens, waarvoor een besluit is genomen op grond van artikel 2.7, tweede lid, Wet natuurbescherming. Het gaat om de meest noordelijke windmolens waarvoor vergunning is aangevraagd wegens mogelijke verslechtering van de kwaliteit van de natuurlijke habitats of de habitats voor soorten en/of een mogelijk verstorend effect op de soorten waarvoor het gebied is aangewezen, gelet op de instandhoudingsdoelstellingen voor het Natura 2000 gebied.

Elf inrichtingen met 1 tot 6 windmolens waarvoor een besluit wordt genomen op grond van artikel 3.3, eerste lid en, in een enkel geval ook op grond van artikel 3.8, tweede lid, Wet natuurbescherming. Voor alle windmolens worden aanvaringslachtoffers onder beschermde vogelsoorten voorzien en in een enkel geval ook onder enkele vleermuissoorten waarvoor ontheffing is aangevraagd voor het niet opzettelijke doden of verwonden van de betreffende soorten.

Gecoördineerde procedure

GS bevorderen op grond van de Wet ruimtelijke ordening de coördinatie van de besluiten. De vergunningen en ontheffingen op grond van de Wet natuurbescherming maken deel uit van de coördinatiebesluiten die PS in 2017 en 2018 genomen hebben. Dat betekent dat de bekendmaking van besluiten, en het indienen van beroep daartegen, voor de verschillende besluiten in fase 2 gelijktijdig plaatsvindt.

Crisis en herstelwet

Omdat Windpark A16 een project betreft als bedoeld in het eerste lid van artikel 9b van de Elektriciteitswet, is op grond van artikel 1.1, eerste lid, onder a in samenhang met categorie 1.1 van bijlage I van de Crisis- en herstelwet, de Crisis en herstelwet van toepassing. Dit brengt onder meer met zich mee dat:de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, na afloop van de beroepstermijn, een termijn van 6 maanden heeft voor het doen van een uitspraak op een beroep;

dat het beroepschrift meteen de gronden van beroep moet bevatten. Het indienen van een pro forma beroepschrift of het aanvullen na afloop van de beroepstermijn zijn niet mogelijk.

De vergunningen zijn verleend voor onbepaalde tijd. De ontheffingen zijn verleend voor 30 jaar.

Ten aanzien van de ontwerpbesluiten zijn zienswijzen naar voren gebracht.

De definitieve besluiten zijn gewijzigd ten opzichte van de ontwerpbesluiten.

De aanvragen, definitieve besluiten en de bijbehorende stukken liggen met ingang van 13 maart 2019 ter inzage tot en met 23 april 2019 bij de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN),

Victorialaan 1 b-g, 5213 JG te s-Hertogenbosch. Telefoonnummer (0485) 729 189. Voor inzage in de bijbehorende stukken dient een afspraak gemaakt te worden.

De besluiten zijn digitaal op te vragen via e-mail info@odbn.nl of terug te vinden op de website www.brabant.nl/loket/verleende-vergunningen.

Tegen de besluiten kan na bekendmaking beroep worden ingesteld door:

  • belanghebbenden die een zienswijzen naar voren hebben gebracht over de ontwerpbesluiten;

  • belanghebbenden die het oneens zijn met wijzigingen die in de definitieve besluiten ten opzichte van de ontwerpbesluiten zijn aangebracht;

  • belanghebbenden die redelijkerwijs niet kunnen worden verweten geen zienswijzen naar voren te hebben gebracht over de ontwerpbesluiten.

Het beroepschrift moet worden gericht en gezonden aan de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het beroepschrift moet uw naam en adres bevatten, duidelijk maken tegen welk besluit u beroep instelt en een motivatie bevatten. Het is niet mogelijk uw motivatie pas na de beroepstermijn toe te sturen of een pro forma beroepschrift in te dienen. Ten slotte moet u uw beroepschrift ondertekenen en voorzien van een datum.

Het besluit treedt in werking, ook al wordt een beroepschrift ingediend. Het is daarom mogelijk om gelijktijdig met of na het indienen van een beroepschrift een zogenaamde voorlopige voorziening te vragen bij de Voorzieningenrechter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Bij het verzoek moet u een afschrift van het beroepschrift overleggen.

's-Hertogenbosch, maart 2019.

 

Naar boven