Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 7 maart 2019, kenmerk ACM/UIT/506852 tot wijziging van de voorwaarden als bedoeld in artikel 12b van de Gaswet betreffende diverse wijzigingen

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op artikel 12f, eerste lid van de Gaswet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Transportcode gas LNB wordt gewijzigd als volgt:

In artikel 4.1.6.3 wordt na ‘overige entry- en exitpunten in de maand na afloop’ ingevoegd: ‘van de maand’.

ARTIKEL II

De Meetcode gas RNB wordt gewijzigd als volgt:

A

In artikel 2.3.3 wordt ‘dagelijks’ vervangen door ‘minimaal maandelijks’.

B

Na artikel 4.3.4.4 worden twee artikelen ingevoegd, luidende:

Artikel 4.3.4.5

Bij een uurlijks uitleesbare meetinrichting kunnen de gegevens zoals bedoeld in artikel 4.3.4.1, onderdeel a, uurlijks op afstand elektronisch worden uitgelezen.

Artikel 4.3.4.6

Bij een minimaal maandelijks uitleesbare meetinrichting kunnen de gegevens zoals bedoeld in artikel 4.3.4.1, onderdeel a, minimaal maandelijks, of zoveel vaker als nodig op grond van de opslagcapaciteit van de vluchtige data-buffer, op afstand elektronisch worden uitgelezen.

C

In artikel 5.2.1 wordt na ‘Tenminste eenmaal per maand’ ingevoegd: ‘, tussen de vijfde werkdag voor en de vijfde werkdag na de maandwisseling,’.

D

In artikel 5.2.1a wordt ‘meetingrichting’ vervangen door ‘meetinrichting’.

E

Artikel 5.3.1 komt te luiden:

Artikel 5.3.1

De meetverantwoordelijke:

  • a. verzamelt bij uurlijks bemeten meetinrichtingen op elektronische wijze uurlijks de in 4.3.4.1 onderdeel a genoemde meetgegevens en slaat deze op in niet-vluchtige databuffers;

  • b. verzamelt bij minimaal maandelijks bemeten meetinrichtingen op elektronische wijze maandelijks, of zoveel vaker als nodig vanwege de opslagcapaciteit van de vluchtige databuffer, de in 4.3.4.1 onderdeel a genoemde meetgegevens, waarbij geldt dat de resolutie van de meetgegevens niet beïnvloed wordt en dat er geen gegevens verloren gaan en slaat deze op in niet-vluchtige databuffers;

  • c. verzamelt maandelijks de in 4.3.4.1 sub b genoemde gegevens en slaat deze op in niet-vluchtige databuffers.

F

In artikel 5a.2.5, onderdeel c, wordt ‘afwijkende frequentie’ vervangen door ‘ander dan halfjaarlijkse interval’

G

In de tabel onder artikel 5a.2.5 vervallen de verwijzingen naar de voetnoten.

H

Artikel 6.3.3a wordt gewijzigd als volgt:

1. ‘4.3.3.2’ wordt vervangen door ‘4.3.3.1’

2. ‘profielgrootverbruikeraansluiting’ wordt vervangen door ‘profielgrootverbruikaansluiting’

I

In artikel B1.1.1 van Bijlage 1 wordt ‘3.5.2 en 3.5.3’ vervangen door ‘4.1.3.2 en 4.1.3.3’.

J

In artikel B3.1.2.5 onderdeel c van Bijlage 3 wordt ‘B 4 3.1.2.2’ vervangen door ‘B3.1.2.2’.

ARTIKEL III

De Allocatiecode gas wordt gewijzigd als volgt:

In artikel B5.2.4 wordt ‘4.1.3 van de Meetcode gas RNB.’ vervangen door ‘paragraaf 6.4.2 van de Informatiecode elektriciteit en gas’.

ARTIKEL IV

De Begrippencode gas wordt gewijzigd als volgt:

A

In artikel 1.1 wordt, na de definitie van ‘meetverantwoordelijke’ een definitie toegevoegd, luidende:

meetverantwoordelijkheid:

de verantwoordelijkheid van de aangeslotene voor het aanwezig zijn op de aansluiting van een op grond van hoofdstuk 2 van de Meetcode gas RNB vereiste meetinrichting, alsmede voor het correct en tijdig (doen) vaststellen en (doen) doorgeven van meetgegevens op grond van hoofdstuk 6 van de informatiecode elektriciteit en gas;

B

Artikel 1.2 vervalt.

ARTIKEL V

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 7 maart 2019

Autoriteit Consument en Markt, namens deze: F.J.H. Don bestuurslid

Als u rechtstreeks belanghebbende bent, kunt u bezwaar maken tegen dit besluit. Stuur uw gemotiveerde bezwaarschrift naar de Autoriteit Consument en Markt, Juridische Zaken, postbus 16326, 2500 BH Den Haag. Graag ontvangen wij uw bezwaarschrift binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt. In uw bezwaarschrift kunt u de Autoriteit Consument en Markt verzoeken in te stemmen met rechtstreeks beroep bij de bestuursrechter.

TOELICHTING

I. Samenvatting

  • 1. Met dit besluit worden diverse omissies, verschrijvingen en onjuiste verwijzingen in de Transportcode gas LNB, Meetcodegas RNB, Allocatiecode gas en Begrippencode gas gecorrigeerd. Ook vervalt een overbodig artikel.

II. Aanleiding en gevolgde procedure

  • 2. De Autoriteit Consument en Markt (hierna: de ACM) stelt op grond van artikel 12f van de Gaswet regelgeving vast voor de energiemarkt. Dit besluit is tot stand gekomen op basis van een voorstel van Netbeheer Nederland dat de ACM op 18 december 2018 heeft ontvangen.

  • 3. Met dit voorstel wil Netbeheer Nederland enkele omissies en onjuistheden in de codes herstellen. Het gaat onder meer om wijzigingen die Netbeheer Nederland in een eerder codevoorstel had opgenomen en die vervolgens niet terecht zijn gekomen in het codebesluit. Daarnaast worden andere geconstateerde onjuistheden gecorrigeerd.

  • 4. De ACM is van mening dat het voorstel geen technische voorschriften bevat bedoeld in Richtlijn 2015/1535. Om die reden zijn de voorwaarden in dit besluit niet in ontwerp ter notificatie aangeboden.

III. Beoordeling

Procedureel

  • 5. De ACM constateert dat het voorstel op 29 november 2018 in een overleg met de representatieve organisaties is besproken. In het voorstel is een verslag opgenomen van dit overleg en de indieners hebben in het voorstel aangegeven welke gevolgtrekkingen zij hebben verbonden aan de zienswijzen die de organisaties naar voren hebben gebracht. Naar het oordeel van de ACM voldoet het voorstel daarmee aan de vereisten bedoeld in artikel 12d van de Gaswet.

Inhoudelijk

  • 6. Deze codewijziging dient op de eerste plaats ter correctie van enkele omissies, tekstuele fouten en verkeerde verwijzingen die via eerdere besluiten van de ACM in de codes terecht zijn gekomen of zijn ontstaan doordat bepalingen niet zijn gewijzigd terwijl dat wel de bedoeling was. Een voorbeeld hiervan is de toevoeging “van de maand” in artikel 4.1.6.3 van de Transportcode gas LNB.

  • 7. Op de tweede plaats corrigeert de ACM met dit besluit de hiervoor genoemde codes en de Begrippencode gas om ze te verbeteren of in lijn te brengen met andere regelgeving of een eerder besluit van de ACM. Een voorbeeld hiervan is het vervallen van artikel 1.2 van de Begrippencode gas.

  • 8. De ACM komt tot het oordeel dat de wijzigingen die Netbeheer Nederland voorstelt niet in strijd zijn met de belangen, regels en eisen bedoeld in artikel 12f, eerste en tweede lid, van de Gaswet.

  • 9. De ACM heeft enkele tekstuele aanpassingen gedaan ten opzichte van het voorstel van Netbeheer Nederland.

  • 10. Netbeheer Nederland stelt ook voor om de kolom ‘Interval 3)’ uit de tabel onder artikel 5a2.5 in de Meetcode gas RNB te laten vervallen. Die kolom was echter al geen onderdeel meer van deze tabel. De ACM heeft dit voorstel daarom niet verwerkt in het besluit.

IV. Artikelsgewijze toelichting

  • 11. In artikel I van dit besluit wordt in artikel 4.1.6.3 van de Transportcode gas LNB de zinsnede ‘van de maand’ toegevoegd. Deze zinsnede ontbrak abusievelijk in het codevoorstel dat ten grondslag lag aan het besluit over de correctietermijn van de gasmeting.1 Met dit besluit herstelt de ACM die omissie.

  • 12. In artikel II, onderdeel A van dit besluit wijzigt de ACM in artikel 2.3.3 van de Meetcode gas RNB ‘dagelijks’ in ‘minimaal maandelijks’. Deze wijziging had onderdeel moeten zijn van het besluit ter afschaffing van de dagallocatie,2 maar ontbrak in het voorstel van Netbeheer Nederland. De ACM had dat niet opgemerkt waardoor dit in het genoemde besluit niet is gewijzigd. Met de afschaffing van de dagallocatie is dagelijkse uitlezing niet meer noodzakelijk. Dat werd wel aangepast in artikel 2.3.2, maar niet in artikel 2.3.3. Hierbij wordt dat gecorrigeerd.

  • 13. In artikel II, onderdeel B van dit besluit voegt de ACM twee nieuwe artikelen toe. Deze artikelen voegen een beschrijving toe van de eisen ‘minimaal maandelijks uitleesbaar’ en ‘uurlijks uitleesbaar’.

  • 14. In artikel II, onderdeel C van dit besluit wijzigt de ACM artikel 5.2.1 van de Meetcode gas RNB zodat duidelijk wordt wanneer de meetverantwoordelijke de bedoelde meetgegevens moet registreren.

  • 15. In artikel II, onderdeel D wijzigt de ACM een schrijffout in artikel 5.2.1a.

  • 16. In artikel II, onderdeel E wijzigt de ACM artikel 5.3.1. Net als in het artikel 2.3.3 had in dit artikel ook ‘dagelijks’ in ‘minimaal maandelijks’ gewijzigd moeten worden tegelijk met de afschaffing van de dagallocatie. Op voorstel van Netbeheer Nederland herformuleert de ACM artikel 5.3.1 in zijn geheel om naast deze noodzakelijke wijziging, de bepaling in zijn geheel tekstueel duidelijker te maken.

  • 17. In artikel II, onderdeel F herformuleert de ACM artikel 5a.2.5 om de tekst duidelijker te maken.

  • 18. In artikel II, onderdeel G wijzigt de ACM de tabel in artikel 5a.2.5 waarmee de verwijzing naar de voetnoten worden verwijderd. De voetnoten zelf zijn met het besluit tot vaststelling van de voorwaarden voor invoeding op regionale gastransportnetten geherformuleerd naar de voorwaarden zoals die nu staan in de onderdelen a tot en met e van dat artikel. In de desbetreffende tabel waren de verwijzingen naar de voetnoten echter blijven staan, wat met dit besluit wordt hersteld.

  • 19. In artikel II, onderdeel H herstelt de ACM in artikel 6.3.3a van de Meetcode gas RNB een foutieve verwijzing en een schrijffout.

  • 20. In artikel II, onderdeel I herstelt de ACM twee foutieve verwijzingen in artikel B1.1.1 van Bijlage 1 van de Meetcode gas RNB.

  • 21. In artikel II, onderdeel J herstelt de ACM een foutieve verwijzing in artikel B3.1.2.5 van Bijlage 3 van de Meetcode gas RNB.

  • 22. In artikel III herstelt de ACM een foutieve verwijzing in artikel B5.2.4 van de Allocatiecode gas.

  • 23. In artikel IV, onderdeel A voegt de ACM een definitie voor meetverantwoordelijkheid toe aan de Begrippencode gas. De Begrippencode gas kende al wel een definitie voor ‘meetverantwoordelijke’ maar geen definitie voor ‘meetverantwoordelijkheid’. Naar analogie met de Begrippencode elektriciteit wordt een definitie voor ‘meetverantwoordelijkheid’ toegevoegd aan de Begrippencode gas.

  • 24. In artikel IV, onderdeel B verwijdert de ACM artikel 1.2 uit de Begrippencode gas. Hierin werden meeteenheden gedefinieerd, terwijl het Meeteenhedenbesluit 2006 ook van toepassing is op de codes. In de Begrippencode kan geen andere inhoud aan gebruikte natuurkundige eenheden en voorvoegsels gegeven worden dan in het Meeteenhedenbesluit 2006. Omdat de herhaling in het artikel 1.2 overbodig was, is deze geschrapt.

’s-Gravenhage, 7 maart 2019

Autoriteit Consument en Markt, namens deze: F.J.H. Don bestuurslid


X Noot
1

Besluit met kenmerk ACM/16/022675.

X Noot
2

Besluit met kenmerk ACM/DE/2016/207598

Naar boven