Het instellen van een toegestane maximum snelheid van 60 km/u op de verlengde Godendreef in Almere Poort.

Logo Almere

Verkeersbesluit

Gemeente Almere

Het instellen van een toegestane maximum snelheid van 60 km/u op de verlengde Godendreef in Almere Poort.

Steller: AE Workel

Afdeling: Stadsruimte

Nummer: 6318876 Datum: 6 maart 2019

 

Burgemeester en wethouders van Almere,

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

 

Overwegende:

De Godendreef is een gebiedsontsluitingsweg in Almere Poort. Aan de westzijde sluit de Godendreef middels een rotonde aan op de Poortdreef. Aan de oostzijde sluit de Godendreef middels een rotonde aan op de Saturnussingel. De Godendreef heeft op dit traject een wegprofiel van 2 gescheiden rijbanen met 1 rijstrook per rijrichting. Vanaf de rotonde ter hoogte van de Saturnussingel gaat het wegprofiel van de Godendreef over in 1 rijbaan voor verkeer in beide richtingen.

Na ca 160 meter, gerekend vanaf de rotonde, eindigt de bebouwde kom van Almere Buiten (H02c) en verandert de wegnaam Godendreef in de wegnaam Brikweg. Tevens verandert op dit punt ook het snelheidsregime: de toegestane maximum snelheid van 50 km/u wijzigt in een toegestane maximum snelheid van 60 km/u aangegeven met het bord A0160.

De naamgeving Brikweg wijzigt ter hoogte van de fietspadaansluiting vervolgens in Van Wagtendonkpad. Ter hoogte van de aansluiting met de Botterweg gaat de naamgeving Van Wagtendonkpad over in Botterweg. De Botterweg sluit vervolgens aan op de provinciale weg Hogering.

Op de Brikweg, Van Wagtendonkpad en Botterweg geldt een snelheidsregime van een toegestane maximum snelheid van 60 km/u aangegeven met het bord A0160

Het wegprofiel van de Godendreef, gescheiden rijbanen met een 1 rijstrook per rijrichting, wordt ter hoogte van de rotonde met de Saturnussingel via een nieuw tracé doorgezet met een rechtstreekse aansluiting op de Hogering. De Brikweg, Van Wagtendonkpad en Botterweg zullen daardoor geen (directe) aansluiting meer hebben op de Godendreef.

Het nieuw aan te leggen tracé van de Godendreef zal vanaf einde bebouwde komgrens ook een snelheidsregime krijgen van een toegestane maximum snelheid van 60 km/u aangegeven met het bord A0160. Deze zal door lopen tot aan de aansluiting met de provinciale weg Hogering.

Het snelheidsregime op de Hogering (provinciale weg) kent een toegestane maximum snelheid van 80 km/u. Omdat de bebouwde komgrens pas ter hoogte van de woonwijk begint, is er een overgangsgebied tussen 2 verschillende snelheidsregimes. Om het verschil tussen beide regimes gelijkmatig te laten verlopen wordt een verblijfsgebied met een snelheidsregime met een toegestane maximum snelheid van 60 km/u ingesteld.

Snelheidsverlagende maatregelen om de gewenste toegestane maximum snelheid van 60km/u te bewerkstelligen bestaan uit het meanderende tracé van de weg, de aanleg van een rotonde en de visueel beperkte rijbaanbreedte aangegeven door middel van belijning.

 

Besluitverplichting:

Op grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor de onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Op grond van artikel 18, lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover dit betreft het verkeer op wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de Provincie of een waterschap.

 

Uit het oogpunt van:

  • Het feit dat de aanleg van het bovengenoemde tracé van de Godendreef in de zin van de Wet Geluidhinder een reconstructie betreft, is er onderzoek verricht naar de effectiviteit van geluidsmaatregelen.

  • Het beperken van de geluidsoverlast in kader van de Wet Geluidhinder.

  • Het creëren van een overgangsgebied tussen de provinciale weg Hogering waar een snelheidsregime geldt van een toegestane maximum snelheid van 80 km/u en de aansluiting op de bestaande Godendreef (komgens) waar een toegestane maximum snelheid van 50 km/u geldt.

  • Het verkeersveilig maken van het nieuwe bovengenoemde tracé Godendreef

 

 

 

 

Is het gewenst om:

Een toegestane maximum snelheid van 60 km/u in te stellen op de Godendreef, wegvak bebouwde komgrens-Hogering.

 

Motivering:

  • Uit rapportage Akoestisch onderzoek Godendreef Almere van 14 februari 2018 uitgevoerd door Arcadis, Design & Consultancy is gebleken dat de nodige maatregelen moeten worden genomen om de geluidsbelasting op de omgeving binnen de normering te houden. Het instellen van een toegestane maximum snelheid van 60 km/u diende als uitgangspunt voor dit onderzoek.

 

Gehoord

1. Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg geweest met Politie Midden Nederland.

 

Financiën

De maatregel wordt gefinancierd uit het budget van de afdeling GO

 

Communicatie

Van het besluit wordt een openbare bekendmaking geplaatst in de Staatscourant.

 

BESLUITEN

 

Op grond van vorenstaande overwegingen besluit burgemeester en wethouders om een toegestane maximum snelheid van 60 km/u in te stellen op de Godendreef, wegvak tussen bebouwde komgrens en aansluiting Hogering te Almere Poort.

 

  • 1.

    door het plaatsen van:

    • bord “maximum snelheid” E0160

2. dit bord aan te brengen conform de bij dit besluit behorende situatietekening.

 

 

Almere,

 

burgemeester en wethouders,

namens hen,

hoofd van Stedelijke Beheersystemen,

van de afdeling Stadsruimte

 

 

 

M.H.G. van den Ende

 

 

Bezwaar- of beroepsclausule

Tegen deze beslissing kunnen belanghebbenden, op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht, schriftelijk bezwaar maken. Zij moeten dan binnen zes weken na bekendmaking in de Staatscourant, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, t.a.v. de bezwaarschriftencommissie, postbus 200, 1300 AE Almere.

 

In het bezwaarschrift moet het volgende vermeld worden:

  • Naam en adres van de indiener;

  • Datum;

  • Omschrijving van het verkeersbesluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • Reden(en) waarom de indiener van het bezwaar het niet met het besluit eens is;

  • Handtekening van de indiener

Het is ook mogelijk om digitaal een bezwaarschrift in te dienen, middels het e-formulier op de website van de gemeente. Daarvoor moet de indiener wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD).

Na het indienen van een bezwaarschrift blijft de genomen beslissing gelden, in ieder geval totdat het college van burgemeester en wethouders op het bezwaarschrift heeft beslist. Dit geldt niet indien de beslissing gebonden is aan een termijn die van rechtswegen verloopt.

 

Indien belanghebbende de beslissing op het bezwaarschrift niet kunnen afwachten, kunnen zij om een tijdelijke voorziening vragen bij de voorzieningenrechter:

 

Rechtbank Midden-Nederland

Afdeling bestuursrecht, o.v.v. bodemzaken of voorlopige voorzieningen

Postbus 16005

3500 DA Utrecht

 

De rechter weegt hun belang af tegen het belang van de gemeente en neemt een tijdelijke beslissing of wijst het verzoek af.

BIJLAGE: Situatietekening

Naar boven