Verkeersbesluit uitbreiden parkeerverbod en instellen blauwe zone Valkeveenselaan te Naarden

Logo Gooise Meren

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

A. Wettelijke bepalingen

Gelet op de Wegenverkeerswet 1994 en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is namens het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Gooise Meren een verkeersbesluit genomen.

 

B. Aanleiding verkeersbesluit

De aanleiding om dit verkeersbesluit te nemen is vierledig:

1. Het verkeersbesluit met de titel ‘Uitbreiden parkeerverbod en instellen blauwe zone Valkeveenselaan te Naarden’ zoals gepubliceerd in de Staatscourant op 17 december 2018, wordt ingetrokken.

2. Het huidige parkeerverbod op de Valkeveenselaan te Naarden wordt uitgebreid.

3. Naast de begraafplaats wordt aan de zijde van de Valkeveenselaan een blauwe zone ingesteld.

4. Het huidige parkeerverbod bij de begraafplaats aan de zijde van de Valkeveenselaan wordt ingetrokken.

 

C. Doelstelling verkeersbesluit

Gelet op de Wegenverkeerswet is de volgende doelstelling van toepassing:

- het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

 

D. Overwegingen

1. Intrekken verkeersbesluit

Tegen het reeds genomen verkeersbesluit met de titel ‘Uitbreiden parkeerverbod en instellen blauwe zone Valkeveenselaan te Naarden’, zoals gepubliceerd in de Staatscourant op 17 december 2018, zijn bezwaren ingediend. De bezwaren bieden voldoende aanleiding om dit verkeersbesluit in te trekken. Zo kent de blauwe zone bij de begraafplaats geen tijdsvenster. Ook ontbreekt de koppeling tussen enerzijds de uitbreiding van het parkeerverbod en anderzijds de vergunning van de gemeente Gooise Meren voor het speelpark voor het mogen gebruiken van het weiland aan de westzijde van het speelpark als overloopterrein tijdens piekdagen.

2. Uitbreiden parkeerverbod Valkeveenselaan

2.1 Parkeerproblematiek

Tijdens piekdagen loopt het aantal bezoekers van het speelpark Oud Valkeveen zo hoog op, dat het eigen parkeerterrein aan de oost- en zuidzijde van het speelpark onvoldoende ruimte biedt voor het parkeren van de auto’s van de bezoekers. Ook het huidige overloopterrein aan de oostzijde van de begraafplaats / zuidzijde van de Oude Huizerweg staat dan vol. Het gevolg is dat in de bermen / half op de rijbaan van de Valkeveenselaan en de Meentweg wordt geparkeerd. Hierdoor ontstaat een ongewenste situatie die hieronder nader toe wordt gelicht.

Er wordt voor zover mogelijk aan beide zijden van de weg in de berm en/of half op de rijbaan geparkeerd. Hierdoor is de doorgang – ook voor hulpdiensten – niet meer gegarandeerd. Omrijden kost veel tijd vanwege de smalle en deels onverharde wegen in dit gebied. Ook hebben de bermen te lijden onder het parkeren van de auto’s.

De combinatie van vertrekkende bezoekers die hun auto keren op de rijbaan, de geparkeerde auto’s in de bermen en bezoekers - waaronder veel (kleine) kinderen – die in beide richtingen aan beide zijden op de rijbaan lopen (geen trottoirs) leidt tot een onoverzichtelijke situatie waardoor de verkeersveiligheid negatief wordt beïnvloed.

Uitritten worden geblokkeerd waardoor voor bewoners hinder ontstaat bij het op- en afrijden van hun perceel.

2.2 Klachten

De hiervoor beschreven situatie leidt sinds 2015 elk seizoen tot veel klachten van bewoners, al dan niet ondersteund door foto’s. Veelvuldige waarnemingen van medewerkers van de voormalige gemeente Naarden en later van de gemeente Gooise Meren bevestigen de klachten van de omwonenden.

2.3. Parkeerverboden

In de nieuwe situatie mag niet worden geparkeerd aan beide zijden op

- de Valkeveenselaan tussen de brug en het kruispunt Valkeveenselaan – Oud Huizerweg met uitzondering van de blauwe zone ter hoogte van de begraafplaats aan de zijde van de Valkeveenselaan;

- de Oud Huizerweg tussen het kruispunt Valkeveenselaan – Oud Huizerweg en het Roelofslaantje;

- de Meentweg tussen het kruispunt Valkeveenselaan – Oud Huizerweg en de bocht in de Meentweg waar de grens ligt tussen het verharde en het onverharde deel van de Meentweg.

Door de parkeerverboden behoort de beschreven ongewenste situatie op de Valkeveenselaan tot het verleden en wordt voorkomen dat de parkeerproblematiek zich verplaatst naar de Oud Huizerweg en/of de Meentweg.

In de nieuwe situatie is - met uitzondering van de blauwe zone - op de Valkeveenselaan, Oud Huizerweg en de Meentweg één parkeerregime van kracht. Dit verbetert de overzichtelijkheid c.q. duidelijkheid van het parkeerregime in de omgeving van het speelpark.

2.4 Alternatieve parkeerlocatie

Het is niet wenselijk om de huidige parkeerverboden uit te breiden zonder dat er een alternatieve parkeerlocatie op acceptabele loopafstand beschikbaar is. De belangen van zowel het speelpark als de bezoekers worden dan in een te sterke mate geschaad. Daarom is in de periode 2015 – heden de eindsituatie m.b.t. het parkeren zoals hiervoor beschreven niet gerealiseerd. Hiervoor zijn een aantal redenen.

Zonder een alternatieve parkeerlocatie gaan bezoekers zoeken naar een locatie waar wel mag worden geparkeerd. Dit leidt tot extra verkeersbewegingen en draaiende voertuigen. Dit werkt de verkeersonveiligheid in de hand.

Het deel van de Valkeveenselaan ten zuiden van de brug ligt binnen de gemeente Huizen. Hier geldt geen parkeerverbod en een snelheidslimiet van 80 km/u. Voor bezoekers die ten zuiden van de brug parkeren ontstaan onacceptabele loopafstanden. Veel bezoekers zijn (kleine) kinderen. Het is niet wenselijk dat zij over de rijbaan lopen.

Verwacht mag worden dat de parkeerverboden door een deel van de bezoekers wordt genegeerd. Het doel van de parkeerverboden wordt dan niet gehaald. Handhaving kan leiden tot veel conflicten.

Een deel van de bezoekers gaat naar verwachting in de blauwe zone parkeren ter hoogte van de begraafplaats waarbij de parkeerschijf al dan niet telkens weer door wordt gedraaid. Dit leidt tot hinder voor bezoekers van de begraafplaats. De effectiviteit van de blauwe zone neemt af.

Gegeven het voorgaande verslechteren zonder een alternatieve parkeerlocatie de parkeermogelijkheden ten opzichte van de huidige situatie zodanig dat de belangen van het speelpark in een te sterke mate worden geschaad.

Staatsbosbeheer is in het bezit van het weiland direct aan de westzijde van het speelpark. Met het oog op de parkeerproblematiek heeft het speelpark onlangs een overeenkomst gesloten met Staasbosbeheer. De overeenkomst regelt de inzet van het weiland als overloopterrein tijdens piekdagen als het eigen parkeerterrein aan de oost- en zuidzijde van het speelpark vol staat.

Naast de overeenkomst heeft het speelpark binnen het kader van het bestemmingsplan een vergunning nodig van de gemeente Gooise Meren om het weiland als overloopterrein te mogen gebruiken. Gegeven de parkeerproblematiek en het belang van voldoende parkeergelegenheid, heeft de gemeente Gooise Meren de vergunning verstrekt.

Door de met Staasbosbeheer gesloten overeenkomst en de door de gemeente Gooise Meren verstrekte vergunning kan de gemeente Gooise Meren met dit verkeersbesluit de hiervoor beschreven eindsituatie m.b.t. het parkeren realiseren zonder dat de belangen van het speelpark en de bezoekers worden geschaad.

2.5 Bezwaren vergunning

Tegen het verstrekken van de vergunning door de gemeente Gooise Meren aan het speelpark zijn door bewoners bezwaren ingediend. Het indienen van de bezwaren heeft geen opschortende werking. Er is door de bezwaarmakers geen voorlopige voorziening aangevraagd.

Gegeven het voorgaande is het overloopterrein vanaf het seizoen 2019 beschikbaar.

2.6 Koppeling vergunning - verkeersbesluit

Het indienen van de bezwaren tegen het verstrekken van de vergunning kan leiden tot het ongedaan maken van het besluit van de gemeente Gooise Meren om de vergunning aan het speelpark te verstrekken. Zonder de vergunning mag het speelpark geen gebruik meer maken van het overloopterrein aan de westzijde van het speelpark.

In paragraaf 2.4. is toegelicht waarom het niet wenselijk is om de huidige parkeerverboden uit te breiden zonder dat er een alternatieve parkeerlocatie op acceptabele loopafstand beschikbaar is.

Als de bezwaren leiden tot het ongedaan maken van het besluit van de gemeente Gooise Meren om aan het speelpark een vergunning te verstrekken voor het mogen gebruiken van het overloopterrein, dan neemt de gemeente Gooise Meren een nieuw verkeersbesluit waarmee het uitbreiden van de huidige parkeerverboden zoals omschreven in dit verkeersbesluit, terug wordt gedraaid.

3. Instellen blauwe zone begraafplaats

Het terrein tussen de begraafplaats en de rijbaan van de Valkeveenselaan (westzijde begraafplaats) is bedoeld voor bezoekers van de begraafplaats. Voor hen is geen alternatieve parkeerlocatie beschikbaar. Het is niet gewenst dat bezoekers van het speelpark hier hun auto parkeren.

In de huidige situatie is voor het terrein naast de begraafplaats een parkeerverbod ingesteld met bord E1 - zoals aangegeven in bijlage I van het RVV1990 - waarbij een uitzondering geldt voor bezoekers van de begraafplaats. Wettelijk gezien is het maken van een uitzondering voor bezoekers van een begraafplaats niet mogelijk. Daarom is deze verkeersmaatregel niet te handhaven.

Bij een blauwe zone wordt de bebording ondersteund voor witte zonemarkering en blauwe markering op de plaats waar mag worden geparkeerd. Hierdoor wordt duidelijk weergegeven dat hier een ander parkeerregime van kracht is dan op het overige gedeelte van de Valkeveenselaan.

De maximale parkeerduur voor het terrein naast de begraafplaats wordt twee uur. De ervaring leert dat dit voldoende is voor bezoekers van de begraafplaats terwijl de parkeerduur te kort is voor bezoekers van het speelpark.

Voor de blauwe zone is het volgende tijdsvenster van toepassing: 09.00 – 17.00 uur. Dit in verband met bezoekers van het nabij gelegen Theosofisch Centrum die hier tijdens de avonduren parkeren. Het speelpark is dan gesloten.

Binnen de blauwe zone mag niet langs de rijbaan van de Valkeveenselaan worden geparkeerd. Hier komt dan ook geen blauwe markering. Zo blijft de rijbaan van de Valkeveenselaan vrij.

4. Intrekken parkeerverbod westzijde begraafplaats

Er kunnen geen twee parkeerregimes gelijktijdig van kracht zijn. Door het instellen van de blauwe zone op het terrein naast de begraafplaats vervalt het huidige parkeerverbod naast de begraafplaats aan de zijde van de Valkeveenselaan.

 

E. Overleg politie

Gelet op de BABW heeft overleg met de politie plaats gevonden.

 

F. Bekendmaking

Dit verkeersbesluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant en op de website van de gemeente Gooise Meren. Tevens worden de direct omwonenden geïnformeerd dat dit verkeersbesluit is genomen en gepubliceerd en dat er een mogelijkheid is om bezwaar te maken.

G. Besluit

Op grond van de overwegingen heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Gooise Meren besloten om

1.

Het verkeersbesluit met de titel “Uitbreiden parkeerverbod en instellen blauwe zone Valkeveenselaan ‘te Naarden’, zoals gepubliceerd op 17 december 2018, in te trekken;

2.

Op de Valkeveenselaan te Naarden het huidige parkeerverbod uit te breiden door het (ver)plaatsen  van bord E1 zoals opgenomen in bijlage I van het RVV1990 plus het onderbord met daarop de tekst ‘geldt ook voor de bermen’, waardoor in de nieuwe situatie niet meer mag worden geparkeerd aan beide zijden op

- de Valkeveenselaan tussen de brug en het kruispunt Valkeveenselaan – Oud Huizerweg met uitzondering van de blauwe zone ter hoogte van de begraafplaats aan de zijde van de   Valkeveenselaan;

- de Oud Huizerweg tussen het kruispunt Valkeveenselaan – Oud Huizerweg en het Roelofslaantje;

- de Meentweg tussen het kruispunt Valkeveenselaan – Oud Huizerweg en de bocht in de Meerweg waar de grens ligt tussen het verharde en het onverharde deel van de Meentweg;

3.

Aan de westzijde van de begraafplaats een blauwe zone in te stellen door het plaatsen van bord E10 en E11 zoals aangegeven in bijlage I van het RVV1990, waarin maximaal twee uur onafgebroken mag worden geparkeerd waarbij het tijdsvenster 09.00 – 17.00 uur van kracht is;

4.

Het huidige parkeerverbod aan de westzijde van de begraafplaats zoals aangegeven met bord E1 zoals aangegeven in bijlage I van het RVV1990 in te trekken.

 

Tekening

Op de twee tekeningen die onderdeel van dit verkeersbesluit zijn, is de nieuwe situatie weergegeven.

 

Bussum, 13 maart 2019

 

namens Burgemeester en wethouders van Gooise Meren,

Dhr. K. Iskender

Adjunct-afdelingshoofd Mens en Omgeving

 

Bezwaar

U kunt tegen dit besluit binnen zes weken na dag van bekendmaking bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet gericht worden aan het College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Gooise Meren, postbus 6000, 1400 HA Bussum. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en het volgende te bevatten: a. naam en adres van de indiener; b. de dagtekening; c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht; d. de gronden van het bezwaar.

Voorlopige voorziening

Een bezwaar heeft geen opschortende werking van het besluit. Indien er sprake is van onverwijlde spoed, dan kunt u een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te laten treffen. U kunt dit verzoek indienen bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank binnen het rechtsgebied waarin u uw woonplaats heeft. Voor het verzoek wordt griffierecht geheven.

Naar boven