Gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan Wijk aan Zee, gemeente Beverwijk / bestemmingsplan met verbrede reikwijdte / ontwikkelingsplan op basis van de Crisis en herstelwet en bijbehorende PlanMER / Passende beoordeling op basis van de Wet milieubeheer. NL.IMRO.0375.BPWijkaanZee2016-VG01 Tevens besluit hogere waarden Wet geluidhinder.

Logo Beverwijk

De volgende regelingen zijn van toepassing: Wet ruimtelijke ordening (artikel 3.8); afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht; hoofdstuk 7 Wet milieubeheer; de artikelen 2.2, 2.3 en 2.4 Crisis- en herstelwet (Chw), hoofdstuk 1, afdeling 2 Chw en de Wet natuurbescherming / PASregeling (Programmatische Aanpak Stikstofanalyse); 14e / 16e tranche Chw, alsmede artikel 110 a Wet geluidhinder.

**************************************************************************************************

Burgemeester en wethouders van de gemeente Beverwijk maken bekend dat de raad van deze gemeente in zijn vergadering van 31 januari 2019 voor Wijk aan Zee een bijzonder bestemmingsplan (gewijzigd) heeft vastgesteld. Het bijzondere aan het plan is dat het gaat om een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte en ontwikkelingsgebieden. Dat betekent dat hier sprake is van een pilot waarbij vooruit gelopen wordt op de toekomstige Omgevingswet en de daaruit voortkomende omgevingsplannen. Dit experiment is mogelijk gemaakt onder de Crisis- en herstelwet (Chw) en wel in het hierbij behorende Besluit. (14e tranche Chw). Binnen zo’n plan met verbrede reikwijdte en ontwikkelingsgebieden kunnen diverse vormen van beleid (o.a. milieu) worden geïntegreerd wat bij een gewoon bestemmingsplan niet mogelijk is. Bovendien kan van de reguliere regels worden afgeweken. Er moet wel aan een aantal criteria worden voldaan die in het plan omschreven worden. In de ontwerpfase is in overleg met het verantwoordelijke Ministerie duidelijk geworden dat de in het plan genoemde transformatie van aangewezen gebieden juridisch beter verankerd kon worden door gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheid van bestemmingsplanactiviteiten die omschreven worden in de 16e tranche van het Besluit uitvoering Chw.

Het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte heeft betrekking op Wijk aan Zee, van de grens van het terrein van Tata Steel tot de grens met de gemeente Heemskerk, de grens met de gemeente Velsen, alsmede het strand, de duinen en een deel van de Noordzee. Binnen dit gebied zijn enkele locaties aangewezen als ontwikkelingsgebied. De ontwikkelingsgebieden liggen alle binnen de bebouwde omgeving van Wijk aan Zee. Deze gebieden staan op een kaart (verbeelding) aangegeven.

In het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte c.q. het “ontwikkelingsplan” wordt aandacht besteed aan woningbouwlocaties, Natura 2000, een beschermd dorpsgezicht, beeldkwaliteit, archeologie, bestaand bebouwd gebied en diverse andere aspecten. Gelet op de ligging van het natuurgebied “Het Noord-Hollands Duinreservaat”, waarvan een flink deel is aangewezen als Natura 2000 gebied, verdient de natuur extra aandacht. De stikstofdepositie is te hoog in het plangebied en daar wordt expliciet aandacht aan besteed. Om het milieu een volwaardige plaats te geven in de afwegingen rond het plan is een PlanMER (milieueffectrapportage) opgesteld. In dit document wordt aan alle relevante milieufactoren aandacht besteed, mede op basis van de Notitie reikwijdte en detailniveau die eerder ter visie heeft gelegen. Het PlanMER is volledig opgenomen in het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte c.q. het “ontwikkelingsplan”. Het PlanMER is ook voorgelegd voor advies aan de Commissie MER te Utrecht. Dit advies is opgenomen in het bestemmingsplan. Ook is er een Passende beoordeling in het kader van de Wet natuurbescherming opgesteld. Naar aanleiding van het advies (e.a.) zijn onderdelen bijgesteld.

 

In het kader van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht ligt het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan met bijlagen gedurende 6 weken ter inzage, met ingang van vrijdag 22 maart 2019 tot en met donderdag 2 mei 2019.

 

Onder de bijlagen bevinden zich in ieder geval de volgende documenten die grotendeels zijn geïntegreerd in het ontwerpbestemmingsplan (verbrede reikwijdte / ontwikkelingsplan):

1. overzicht van alle ingekomen zienswijzen;

2. het PlanMER;

3. de Passende Beoordeling in het kader van de MER;

4. het advies van de Commissie voor de Milieueffectrapportage;

5. berekening stikstofdepositie per ontwikkeling;

6. deze bekendmaking;

7. het document Wijk aan Zee Bouwstenen voor een gemeentelijk beschermd dorpsgezicht.

(april 2015);

8. ontwikkelingslocaties / Wijk aan Zee (25 februari 2019);

9. staat van Bedrijfsactiviteiten;

10. staat van Horeca-activiteiten;

11. beeldbepalende zaken in Wijk aan Zee;

12. de AMvB waar de toestemming op is gebaseerd om vooruit te lopen op de

Omgevingswet / af te wijken van de huidige regels/ besluit van de Minister;

13. een overzicht van de betreffende bepalingen uit de Crisis- en herstelwet. (Toepassing);

14. besluit tot gewijzigde vaststelling van de gemeenteraad met het bijbehorende voorstel;

15. besluit hogere waarden Wet geluidhinder. (Zie hieronder).

16. overzicht van de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van het ontwerpplan. (Nota van

wijzigingen).

Verder bestaat de analoge en tevens de pdf-versie van het plan uit diverse verbeeldingen (kaartmateriaal) van de delen van het plangebied; de gebiedsaanduidingen in zones en de dubbelbestemmingen. In de imro-versie (digitale versie) zijn al deze verbeeldingen geïntegreerd.

 

De genoemde stukken kunnen worden ingezien in de omschreven periode op werkdagen bij het Publieksbureau van het Stadhuis van Beverwijk, Stationsplein 48, tijdens openingsuren.

Tevens behoort het tot de mogelijkheden om gedurende bovenvermelde periode de omschreven stukken in te zien tijdens de openingsuren van de Openbare bibliotheek IJmond-Noord, in de vestiging aan het Kerkplein 5 te Beverwijk. Er is ook een mogelijkheid om de stukken in te zien in Dorpshuis De Moriaan aan de Dorpsduinen 4 te Wijk aan Zee (in dezelfde periode als boven vermeld).

 

Tegen het vastgestelde bestemmingsplan (vaststellingsbesluit) kan beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, door

- degenen die zienswijzen hebben ingebracht én belanghebbende zijn;

- belanghebbenden die aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest hun zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar te maken overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht.

Tegen wijzigingen (ten opzichte van het ontwerpplan) bij de vaststelling kan door iedere belanghebbende beroep worden ingesteld.

Beroep kan alleen worden ingesteld in de periode waarin de stukken gedurende genoemde 6 weken ter inzage liggen en tevens met inachtneming van het feit dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is. (o.a. geen pro forma beroep mogelijk).

Voor het in behandeling nemen van een beroepschrift wordt van de zijde van genoemde Afdeling bestuursrechtspraak een griffierecht in rekening gebracht van € 174,-- voor natuurlijke personen en € 345,-- voor rechtspersonen, zoals verenigingen. (Zie www.raadvanstate.nl ).

U stelt beroep in door een brief te sturen naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In die brief vermeldt u naam en adres, de datum, de omschrijving van het besluit waarmee u het niet eens bent én waarom u het niet eens bent met dat besluit. U stuurt een kopie van dit besluit van het bestuursorgaan met het beroepschrift mee. U ondertekent de brief en stuurt deze naar het postadres van de Raad van State, Afdeling bestuursrechtspraak, postbus 20019 ; postcode 2500 EA Den Haag.

 

Ingevolge het bepaalde in artikel 3.8, lid 5 van de Wet ruimtelijke ordening treedt het vaststellingsbesluit van dit bestemmingsplan in werking met ingang van de dag na afloop van de beroepstermijn. Totdat op het beroep is beslist kan een verzoek om een voorlopige voorziening te treffen bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State worden gedaan. Wordt dat verzoek gedaan binnen de beroepstermijn dan treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. (artikel 8.4 van de Wet ruimtelijke ordening). Hiervoor is eveneens griffierecht verschuldigd.

 

NB. Het bestemmingsplan met bijlagen is ook digitaal te raadplegen en te downloaden (pdf) via onze website www.beverwijk.nl onder de rubriek “Bouwen / verbouwen / meer …” en dan naar bestemmingsplannen (Plannen in voorbereiding / in procedure). Het bestemmingsplan is tevens te raadplegen via de website www.ruimtelijkeplannen.nl . (NL.IMRO.0375.BPWijkaanZee2016-VG01 of zoeken bij Beverwijk / Wijk aan Zee).

Op deze laatst genoemde website staat het bestemmingsplan aangegeven zoals dat sinds 1 januari 2010 is voorgeschreven (imro-gecodeerd). Dit plan ziet er anders uit dan de analoge (papieren) versie, maar heeft wel dezelfde betekenis. Indien er toch verschillen geconstateerd worden, heeft de wetgever bepaald dat het digitale (imro-gecodeerde) plan doorslaggevend is.

 

Geluid.

Voor met name genoemde ontwikkelingslocaties is het noodzakelijk om op basis van de Wet geluidhinder hogere waarden vast te stellen. (Nader omschreven in het bestemmingsplan). Het noodzakelijke besluit op grond van de Wet geluidhinder heeft betrekking op wegverkeerslawaai en industrielawaai. De bevoegdheid van het college tot vaststelling van hogere waarden is gedelegeerd aan het dagelijkse bestuur van de Omgevingsdienst IJmond. De directeur van de Omgevingsdienst IJmond, gemandateerd bevoegd namens genoemd dagelijks bestuur, maakt bekend dat het besluit tot vaststelling van hogere waarden is genomen.

Het besluit tot vaststelling van de hogere waarden ligt in dezelfde periode als het bestemmingsplan ter visie gedurende bovengenoemde zes weken.

Ook het besluit hogere waarden Wet geluidhinder ligt ter visie in het Gemeentehuis van Beverwijk, alsmede bij de Omgevingsdienst IJmond, Stationsplein 48b te Beverwijk op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur. Ook op de website www.beverwijk.nl van de gemeente Beverwijk wordt dit document toegevoegd aan de overige stukken.

Gedurende de termijn van de tervisielegging kunnen belanghebbenden beroep instellen (onder dezelfde voorwaarden als vermeld bij het bestemmingsplan) tegen dit besluit bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, onder vermelding van hogere waarden Wet geluidhinder plan Wijk aan Zee. (Zie boven). Meer informatie is verkrijgbaar bij de Omgevingsdienst IJmond, telefoonnummer 0251-263863.

 

Beverwijk, 20 maart 2019.

Burgemeester en wethouders voornoemd.

Naar boven