Kennisgeving Besluit Net op zee Hollandse Kust (zuid) fase 2, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 15 maart 2019 tot en met vrijdag 26 april 2019 ligt het besluit ter inzage voor Net op zee Hollandse Kust (zuid) fase 2. Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op het ontwerpbesluit kunnen beroep instellen.

Wat gaat er gebeuren?

In het Energieakkoord voor duurzame groei dat op 6 september 2013 is gesloten tussen werkgevers, werknemers, natuur- en milieuorganisaties, energiebedrijven, decentrale overheden, het Rijk en vele andere organisaties, is afgesproken dat in 2023 4.450 megawatt (MW) aan windvermogen op zee operationeel moet zijn. Dat is 3.450 MW extra boven op de bestaande parken en de parken die al in voorbereiding zijn. Voor de afvoer van de stroom naar het land zullen ook kabels en transformatorstations aangelegd moeten worden. TenneT TSO B.V., verder aangeduid als TenneT, wil op en ten noorden van de Maasvlakte (gemeente Rotterdam) een gedeelte van het Net op zee Hollandse Kust (zuid) realiseren. Het net op zee bestaat uit twee platforms met transformatoren op de Noordzee, met elk twee (in totaal vier) onderzeese 220 kV-elektriciteitskabels naar de kust. Deze kabels worden via een nieuw transformatorstation met twee 380 kV-kabels op het bestaande hoogspanningsstation aan de Coloradoweg aangesloten. Hiermee sluit het beoogde windenergiegebied Hollandse Kust (zuid) aan op het landelijk hoogspanningsnet.

Hoe gaat de besluitvorming?

Voor de besluitvorming over een net op zee moet een inpassingsplan worden gemaakt. Het inpassingsplan en een aantal andere besluiten die voor het project nodig zijn, worden voorbereid in één gecoördineerde procedure, de zogenoemde rijkscoördinatieregeling. De Minister van Economische Zaken en Klimaat coördineert deze procedure. Gemeenten, provincie(s), omwonenden en andere belanghebbenden worden nauw betrokken bij de besluitvormingsprocedure.

Om dit project mogelijk te maken is op 22 februari 2018 een inpassings­plan vastgesteld door de Minister van Economische Zaken en Klimaat en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ook zijn onder de rijkscoördinatieregeling verschillende vergunningen verleend: een Watervergunning, twee Omgevingsvergunningen, een vergunning en ontheffing Wet Natuurbescherming en een Spoorwegvergunning. Het inpassingsplan en de vergunningen zijn voor­bereid in een gecoördineerde procedure en zijn onherroepelijk. In de verleende Watervergunning zijn voorschriften opgenomen waarin staat dat voor een aantal onderwerpen een nadere uitwerking nodig is. Deze uitwerking staat beschreven in vier werkplannen die ten grondslag liggen aan het ontwerpbesluit Werkplan HDD-zeewering Net op Zee Hollandse Kust (zuid). De vier werkplannen zijn:

  • Werkplan aanleg HDD-zeewering.

  • Werkplan stabiliteit zeewering.

  • Werkplan calamiteiten.

  • Werkplan scheepvaart.

Wat zijn de volgende stappen?

Het ontwerpbesluit en de werkplannen hebben van 14 december 2018 tot en met 24 januari 2019 ter inzage gelegen. Er is één zienswijze ingebracht. Rekening houdend met de ingebrachte zienswijze is het besluit genomen.

Het besluit wordt op donderdag 14 maart door de Minister van Economische Zaken en Klimaat bekendgemaakt door toezending aan de aanvrager. Het besluit wordt ook bekendgemaakt door middel van (deze) publicatie in de Staatscourant.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt het besluit en de werkplannen van 15 maart 2019 tot en met 26 april 2019 digitaal inzien op www.bureau-energieprojecten.nl. Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode bekijken bij:

  • DCMR Milieudienst Rijnmond, Parallelweg 1, Schiedam, op afspraak via telefoonnummer 010 246 80 00 of e-mail: info@dcmr.nl.

Hoe kunt u beroep indienen?

Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op het ontwerp-inpassingsplan en/of een ontwerpbesluit kunnen tegen het inpassingsplan of dat besluit beroep instellen bij:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag.

De termijn voor het indienen van een beroepschrift is zes weken en start de dag nadat het besluit ter inzage is gelegd. Dit betekent dat het indienen van een beroepschrift mogelijk is van zaterdag 16 maart 2019 tot en met vrijdag 26 april 2019. Een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze heeft ingediend op het ontwerp van het desbetreffende besluit kan ook beroep instellen.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste de volgende onderdelen bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de datum van ondertekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen u in beroep gaat;

  • de redenen waarom u het niet eens bent met het besluit.

Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, laat de griffier van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State u weten hoeveel dat precies is wanneer en hoe u dat moet betalen.

U stuurt uw beroepschrift naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, zoals hierboven aangegeven. We verzoeken u vriendelijk om een kopie van het beroepschrift te sturen aan:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

T.a.v. directie WJZ

Postbus 20401

2500 EK Den Haag

Wilt u meer weten?

Meer informatie over Net op zee Hollandse Kust (zuid) fase 2 en alle bijbehorende stukken vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen via telefoonnummer 070 379 89 79.

Naar boven