Kennisgeving voornemen onderzeese hoogspanningsverbinding Project NeuConnect, Rijkswaterstaat

Waterwet

Project – NeuConnect

NeuConnect is een voorgestelde onderzeese hoogspanningsverbinding op basis van gelijkstroom tussen de elektriciteitsnetwerken van Groot-Brittannië en Duitsland. NeuConnect wordt ontwikkeld door een consortium van Meridiam SAS, Allianz Capital Partners, Kansai Electric Power Company en Greenage Power. Voor de ontwikkeling van het project hebben zij NeuConnect Great Britain Limited (NCGBL) opgericht.

De beoogde kabelroute tussen Isle of Grain (GB) en Fedderwarden (D) met een spanning van 500 kilovolt (kV) en een transportcapaciteit van 1,4 gigawatt (GW) loopt ongeveer 260 kilometer door de Nederlandse Exclusieve Economische Zone (EEZ) op de Noordzee. Er worden twee hoogspanningskabels in de zeebodem ingegraven en gedurende langere tijd gebruikt voor het transport van elektriciteit. Het voorkeurstraject gaat over een lengte van 78 kilometer door het Friese Front, dat is aangewezen als Natura 2000-gebied vanwege het belang voor de zeekoet (Uria aalge).

Voor dit project wordt een milieueffectrapport (MER) opgesteld.

Waterwet

Voor het project is een vergunning op grond van de Waterwet vereist. De initiatiefnemer is voornemens een vergunning aan te vragen als bedoeld in artikel 6.5, onder c, van de Waterwet, en artikel 6.13, eerste lid onder c, van het Waterbesluit. Bevoegd gezag voor vergunningverlening is de Minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Procedure milieueffectrapportage (m.e.r.)

Gelet op artikel 7.2, eerste lid, onder b, van de Wet milieubeheer en categorie D 24.2 van bijlage 1 van het Besluit milieueffectrapportage (Besluit m.e.r.) is de voorgestelde ondergrondse hoogspanningsleiding m.e.r.-beoordelingsplichtig. Conform artikel 7.16 van de Wet milieubeheer heeft de initiatiefnemer schriftelijk mededeling gedaan van het voornemen aan het bevoegd gezag en daarbij een m.e.r.-beoordelingsnotitie overgelegd.

Aangezien de m.e.r.-beoordelingsnotitie niet voldoende informatie bevat om de activiteit en de potentiële effecten te kunnen beoordelen, zal voor het project een volledige milieueffectrapportage (MER) worden opgesteld. Met een MER worden (mogelijke) milieueffecten op onder meer natuur, bodem en waterkwaliteit in beeld gebracht zodat deze effecten een volwaardige rol kunnen spelen in de besluitvorming. Tevens worden in het MER maatregelen voorgesteld om negatieve effecten te voorkomen of te beperken en worden redelijke alternatieven voor het behalen van de projectdoelstelling in kaart gebracht. Een passende beoordeling van de gevolgen voor Natura 2000-gebieden, als bedoeld in artikel 2.8, eerste lid, van de Wet natuurbescherming, danwel een voortoets van deze gevolgen, zal deel uitmaken van het MER.

De uitgebreide m.e.r.-procedure is van toepassing. Op 1 februari 2019 heeft de initiatiefnemer een concept-notitie reikwijdte en detailniveau (concept-NRD) overgelegd, waarmee de procedure is aangevangen.

Terinzagelegging concept-NRD

De concept-NRD wordt tot en met 21 april 2019 digitaal ter inzage gelegd, en is te raadplegen via www.noordzeeloket.nl/neuconnect.

Zienswijzen

Eenieder kan tot en met 21 april 2019 zienswijzen over het voornemen, de concept-NRD en de inhoud van het op te stellen MER naar voren brengen. Hierbij valt te denken aan:

  • Ontbreken er zaken in het voorgestelde milieuonderzoek? Zo ja, welke?

  • Ondersteunt u de voorgestelde onderzoeksaanpak van het milieuonderzoek? Zo nee, wat zou er anders moeten en waarom?

We stellen het op prijs als u aangeeft op welk deel van de concept-NRD u reageert en uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

Wij ontvangen zienswijzen graag per post: Rijkswaterstaat Zee en Delta, t.a.v. H. Duijts, Postbus 2232, 3500 GE Utrecht. Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres noemen? Dan kunnen wij in een later stadium contact met u opnemen.

Wat gebeurt hierna?

De concept-NRD wordt ook voorgelegd aan de adviseurs met een wettelijke taak. De Commissie voor de milieueffectrapportage zal in de gelegenheid worden gesteld advies uit te brengen. Alle zienswijzen, reacties en adviezen worden door het bevoegde gezag meegenomen bij het opstellen van een advies reikwijdte en detailniveau voor de m.e.r.-procedure. De adviezen vormen voor de initiatiefnemer de basis voor het opstellen van het MER. Als het MER is afgerond, wordt mede op basis daarvan het ontwerpbesluit op grond van de Waterwet opgesteld. Het MER zal samen met het ontwerpbesluit ter inzage worden gelegd. Hierop kan eenieder dan reageren. Dit wordt te zijner tijd aangekondigd in onder andere de Staatscourant en een landelijke dagblad.

Meer informatie

Uitgebreide informatie vindt u op www.noordzeeloket.nl/neuconnect. Heeft u na het bezoeken van de website nog vragen? Dan kunt u een e-mail sturen naar de heer H. Duijts van Rijkswaterstaat Zee en Delta (rik.duijts03@rws.nl).

Naar boven