Verkeersbesluit: geslotenverklaring voor bus-, landbouw- en vrachtverkeer op de Kerkelaan, Stationsweg en Zevenhuizerlaan

Logo Heiloo

 

BESLUIT

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid, onderdeel d van de Wegenverkeerswet 1994 is het

college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van

verkeersbesluiten op alle wegen, behalve op wegen onder beheer van het Rijk, van

een provincie of van een waterschap.

Overwegingen ten aanzien van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een

verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van

het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens,

alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt

gewijzigd.

Dit verkeersbesluit betreft het instellen van een geslotenverklaring voor autobussen, landbouwverkeer (zijnde motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/u) en vrachtverkeer uitgezonderd bestemmingsverkeer, op de Kerkelaan1, Sationsweg en Zevenhuizerlaan in Heiloo. Hiermee wordt het voor autobussen, landbouwverkeer en vrachtauto’s zonder bestemming aan deze wegen niet toegestaan over deze weg te rijden. Hiermee wordt het fietsverkeer beschermd en de leefbaarheid gewaarborgd.

Motivering

De Kerkelaan, Stationsweg en Zevenhuizerlaan zijn relatief smalle erftoegangswegen met een divers verkeersaanbod (waar onder ook groot en/of zwaar verkeer). De wegen zijn in beheer van gemeente Heiloo. Voor de Kerkelaan en Stationsweg geldt dat de verkeersintensiteit hoog ligt, boven de grenswaarde die in het verkeersbeleid van Heiloo zijn vastgesteld. De drukte op de wegen, het diverse verkeersaanbod en met het smalle profiel leiden tot problemen wat betreft de:

 verkeersveiligheid van fietsers,

 leefbaarheid op aangelegen percelen,

 toegankelijkheid van aangelegen percelen,

 doorstroming op de wegen zelf.

 

De huidige geslotenverklaringen op deze wegen zijn bovendien niet eenduidig. Zo geldt op de Kerkelaan een geslotenverklaring voor verkeer langer dan 12 meter. Op de Stationsweg geldt eenzelfde geslotenverklaring naast die voor autobussen. Op de Zevenhuizerlaan is juist weer een geslotenverklaring voor vrachtverkeer ingesteld.

Gelet op artikel 2 van de WVW 1994, wordt met het verkeersbesluit:

 de verkeersveiligheid op de Kerkelaan, Stationsweg en Zevenhuizerlaan, alsmede op de toevoerende wegen, gewaarborgd;

 de weggebruiker en passagiers op deze wegen beschermd;

 de bruikbaarheid en het in stand houden van de weg gewaarborgd;

 beoogd om de door (groot en/of zwaar) verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade te voorkomen.

Daarnaast wordt hiermee een eenduidig regime gehanteerd voor verkeer op erftoegangswegen in Heiloo.

Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) is er overleg geweest met de verkeersadviseur van de Nationale Politie, Eenheid Noord-Holland, daartoe gemachtigd door de korpschef. Deze adviseert negatief op onderhavig besluit vanwege de handhaafbaarheid op de uitzondering op het bestemmingsverkeer. De uitzondering kan worden vervangen voor een ontheffingensysteem specifiek voor bestemmingsverkeer, dit vormt voor zowel de gemeente als weggebruiker/bewoners een zeer bewerkelijk systeem. Gemeente Heiloo geeft hier dan ook niet de voorkeur aan.

Ook is er op grond van artikel 25 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeeroverleg geweest met een vertegenwoordiging van bewoners, ondernemers en de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO). Tijdens deze gesprekken is ook ingegaan op de 13 maanden dat de Vennewatersweg wordt afgesloten t.b.v. de bouw van de spoorwegonderdoorgang. In samenspraak is gesteld dat het in deze periode t.b.v. de bereikbaarheid van agrarische bedrijven noodzakelijk is om een route door Heiloo toegankelijk te houden voor landbouwverkeer. Ditzelfde geldt voor de route door Limmen (gemeente Castricum). In overleg met LTO wordt nu gesproken over een werkwijze waarmee de bereikbaarheid en bedrijfsvorering van lokaal gevestigde agrarische bedrijven niet onevenredig wordt belemmerd in de periode dat de Vennewatersweg is afgesloten.

Belangenafweging

Het belang van de algemene leefbaarheid en verkeersveiligheid van de bewoners en het fietsverkeer op de Kerkelaan, Stationsweg en Zevenhuizerlaan is leidend bij deze afweging. Het doel is het beschermen van de bewoners en het fietsverkeer op deze wegen. Alsmede het uitrollen van een eenduidig regime voor verkeer op erftoegangswegen in Heiloo. Dit conform het vastgestelde "Verkeersbeleid Heiloo 2018–2030".

Het belang van de bewoners, agrariërs en ondernemers is gewogen. Autobussen, landbouwverkeer en vrachtverkeer met een bestemming aan of in de directe nabijheid van de Kerkelaan, Stationsweg of Zevenhuizerlaan hebben uitzondering op deze geslotenverklaring. De overige autobussen, landbouwverkeer en vrachtverkeer maakt gebruik van de gebiedsontsluitingswegen in en rond Heiloo.

De afwegingen tussen het grote en/of zware verkeer dat geen bestemming heeft aan de Kerkelaan, Stationsweg of Zevenuizerlaan, de mate van overlast die deze veroorzaken, de leefbaarheid voor de bewoners en de verkeersveiligheid van het fietsverkeer hebben geleid tot dit verkeersbesluit.

 

Besluit

1. De volgende verkeersmaatregelen in te trekken:

 de geslotenverklaring voor verkeer langer dan 12 meter op de Kerkelaan;

 de geslotenverklaring voor autobussen en verkeer langer dan 12 meter op de op de Stationsweg;

 de geslotenverklaring voor vrachtverkeer op de Zevenhuizerlaan.

2. Op de Kerkelaan, Stationsweg en Zevenhuizerlaan een geslotenverklaring in te voeren voor autobussen, landbouwverkeer (zijnde motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/u) en vrachtverkeer, door het plaatsen van de borden C7b en C8 (uit het Reglement Verkeer en Vervoertekens 1990) met onderbord ‘uitgezonderd bestemmingsverkeer’ op de in de bijlagen beschreven locaties.

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen 6 weken na de dag van bekendmaking van dit verkeersbesluit in de Staatscourant bezwaar worden gemaakt. Het bezwaarschrift kunt u richten aan Burgemeester en wethouders van Heiloo, Postbus 1 1850 AA te Heiloo. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en het volgende te bevatten:

a) naam en adres van de indiener;

b) de dagtekening;

c) een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

d) de gronden van het bezwaar.

Het indienen van een bezwaarschrift schort het besluit waartegen u bezwaar hebt ingesteld, en de eventuele gevolgen ervan, niet op. Als u een bezwaarschrift hebt ingediend, kunt u vooruitlopend op de beslissing hierover om een voorlopige voorziening vragen. Dit doet u door middel van een verzoekschrift aan de voorzieningenrechter van de rechtbank te Alkmaar, Postbus 251, 1800 BG Alkmaar. U stuurt een kopie van het bezwaarschrift en het besluit waartegen u bezwaar hebt ingesteld met uw verzoekschrift mee. In uw verzoekschrift geeft u aan waarom u een spoedeisend belang bij de voorlopige voorziening hebt. Indien u van deze mogelijkheid gebruik maakt, bent u griffierecht verschuldigd.

 

Heiloo, 5-3-2019

Het college van burgemeester en wethouders van Heiloo

Namens deze, PimBroersen Beleidsmedewerker verkeer

Naar boven