ONTWERPBESTEMMINGSPLAN, ONTWERP-OMGEVINGSVERGUNNINGEN, (AANGEVULD) MER WINDMOLENPARK ELZENBURG-DE GEER, OSS

Logo Oss

U kunt reageren op:

- het ontwerpbestemmingsplan;

- de ontwerp-omgevingsvergunning voor het deelpark van de gemeente Oss voor de activiteiten: bouwen, uitvoeren van een werk of werkzaamheden, oprichten en in werking hebben van een inrichting, kappen en uitweg;

- de ontwerp-omgevingsvergunning voor het deelpark van Raedthuys voor de activiteiten: bouwen, uitvoeren van een werk of werkzaamheden, oprichten en in werking hebben van een inrichting, kappen en uitweg;

- het milieueffectrapport (MER), inclusief aanvulling d.d. 7 januari 2019;

voor windmolenpark Elzenburg-De Geer. Hieronder staat een toelichting op het ontwerpbestemmingsplan, de ontwerpvergunningen en het (aangevulde) milieueffectrapport. De gemeente Oss organiseert twee inloopbijeenkomsten over het plan, de ontwerpvergunningen en het milieueffectrapport, waarover u ook meer leest. Tot slot leest u hoe u kunt reageren op het ontwerpbestemmingsplan, de ontwerpvergunningen en het (aangevulde) milieueffectrapport.

Wat is een bestemmingsplan?

In een bestemmingsplan staat welke ruimtelijke functies (‘bestemming’) een gebied, terrein of een perceel grond heeft. Bijvoorbeeld wonen, natuur, recreatie of bedrijf. Ook regelt een bestemmingsplan of men op die grond mag bouwen. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als u een vergunning vraagt om te bouwen. De gemeente kijkt dan of uw bouwplan in het bestemmingsplan past.

Een ontwerpbestemmingsplan is een tweede versie van een bestemmingsplan na het eerdere voorontwerpbestemmingsplan. Deze fase van het plan behoort tot de wettelijke procedure. Iedereen kan hierop reageren door een ‘zienswijze’ in te dienen. Deze zienswijzen verwerken wij bij het maken van het definitieve bestemmingsplan. Verderop leest u hoe u uw reactie kunt geven.

Wat is een omgevingsvergunning

Wie wil bouwen of verbouwen of anderszins iets aan zijn omgeving wil veranderen heeft vaak een vergunning nodig. Bijvoorbeeld voor het bouwen of slopen van een woning, het kappen van een boom of het aanleggen van een inrit. Veel van deze vergunningen kunnen in één keer, in één procedure worden aangevraagd.

Wat is een milieueffectrapport?

Een milieueffectrapport (MER) brengt de milieugevolgen van een plan en/of project in beeld voordat de gemeente daar een besluit over neemt. Iedereen kan hierop op reageren.

Waar gaat het ontwerpbestemmingsplan voor windmolenpark Elzenburg-De Geer over?

Het plangebied ligt ten noorden van bedrijventerrein Elzenburg-De Geer. Het plangebied wordt aan de zuidzijde globaal begrensd door de Merwedestraat, de Eemmeer en de Geerstraat. Aan de oostzijde vormen de Broekstraat, de Tussenrijtstraat en de Hertogswetering de globale begrenzing. Aan de noordzijde vormt de Hertogswetering de globale begrenzing van het plangebied en aan de westzijde de Huisdaalsestraat.

 

Het ontwerpbestemmingsplan laat vier windmolens rechtstreeks toe: Drie van deze vier molens komen direct ten noorden van bedrijventerrein Elzenburg-De Geer en ten zuidwesten van de Broekstraat. De vierde molen komt ten westen van de Megensebaan. Twee andere windmolens worden opgenomen in een wijzigingsbevoegdheid (twee ten noorden van de Broekstraat en de Tussenrijtstraat). Om deze laatste twee windmolens te realiseren is later een aparte wijzigingsprocedure nodig. Het ontwerpbestemmingsplan laat dus vier windmolens direct toe en twee windmolens via een wijzigingsbevoegdheid. In het voorontwerpbestemmingsplan was nog één windmolen op het bedrijventerrein opgenomen in een wijzigingsbevoegdheid. Deze wijzigingsbevoegdheid is in het ontwerpbestemmingsplan weggehaald. Op het bedrijventerrein komt geen windmolen meer.

 

In het ontwerpbestemmingsplan zijn onder meer regels opgenomen over de afmetingen van de windmolens (bijv. over de tiphoogte van maximaal 210 meter) en de bijbehorende bouwwerken en infrastructuur. Ook zijn er regels in het ontwerpbestemmingsplan opgenomen over de uiterlijke verschijningsvorm, geluid, slagschaduw, externe veiligheid, verlichting op de windmolens en andere zaken. De planregels voor geluid en slagschaduw zijn aangescherpt ten opzichte van het voorontwerpbestemmingsplan.

 

Het plangebied is grotendeels in het buitengebied gesitueerd. Voor dit deel zijn niet alleen de bestemmingen en aanduidingen opgenomen die verband houden met de windmolens. Voor dit deel is ook een aantal bestemmingen en gebiedsaanduidingen uit het (in procedure zijnde) bestemmingsplan "Buitengebied Oss-2019" integraal overgenomen. Het deel van het plangebied dat in het buitengebied ligt, wordt dus integraal herzien. In dit plandeel is ook de bestaande situatie meegenomen. Zo sluiten de bestemmingsplannen voor het windpark en voor het buitengebied, waarvan de procedures nu min of meer gelijk op lopen, goed op elkaar aan, zonder dat er sprake is van overlap.

 

Waar gaan de ontwerp-omgevingsvergunningen voor windmolenpark Elzenburg-De Geer over?

Om het windmolenpark te realiseren zijn omgevingsvergunningen nodig voor twee deelparken. Ieder deelpark krijgt een eigen omgevingsvergunning. We hebben nu de ontwerpbesluiten genomen om de omgevingsvergunningen te verlenen. Hierin stellen wij voorwaarden aan het bouwen van de windmolens, het in gebruik nemen van de windmolens, wegen aanleggen naar de windmolens en aan het kappen van drie bomen. Ook stellen wij voorwaarden in verband met de archeologische verwachtingswaarde van het gebied. Deze ontwerp-omgevingsvergunningen zijn tijdelijke omgevingsvergunningen voor 25 jaar.

 

Gelet op artikel 1.10 van het Activiteitenbesluit moet de oprichting van de twee inrichtingen (de twee deelparken) worden gemeld. De twee ingediende aanvragen worden ten aanzien van de activiteiten die onder het Activiteitenbesluit vallen aangemerkt als melding.

Waar gaat het milieueffectrapport (MER) over?

In het MER voor het windmolenpark hebben we in eerste instantie 12 verschillende windmolenopstellingen onderzocht op onder andere de volgende aspecten: geluid, slagschaduw, landschappelijke effecten, gezondheidseffecten, energieopbrengst, vermeden emissies, natuur, externe veiligheid etc.. De 12 opstellingsvarianten zijn met elkaar vergeleken en er is nog een uitgebreide optimalisatieslag uitgevoerd. Op 14 december 2017 heeft de gemeenteraad besloten in te stemmen met de start van de ruimtelijke (te coördineren) procedures voor 5 windmolens, conform de geoptimaliseerde ‘voorkeursvariant’ uit het MER. Ook besloot de gemeenteraad om een wijzigingsbevoegdheid op te nemen voor een uitbreiding van 5 naar 7 windmolens, conform de ‘opbrengstvariant’ uit het MER.

 

Het MER is op 7 januari 2019 aangevuld naar aanleiding van het toetsingsadvies van de Commissie MER. De Commissie MER vond dat de effecten op vleermuizen onvoldoende waren onderbouwd. Op basis van het MER kon volgens de Commissie nog niet worden uitgesloten dat er belangrijke gevolgen voor vleermuizen optreden. Voor de zorgvuldigheid en volledigheid (en als extra toetsing) is aanvullend een onderzoek gedaan volgens de methode zoals door de Commissie m.e.r. is aangegeven. Dit aanvullende onderzoek bevestigt de conclusie uit het MER: Het windmolenpark heeft geen wezenlijk effect op vleermuizen. Aanvullende maatregelen zijn niet nodig. De aanvulling waarin dit is onderbouwd is opgenomen bij het MER.

 

We hebben een gecombineerd plan- en project-MER gemaakt. Dit betekent dat het MER zowel ter onderbouwing van het ontwerpbestemmingsplan als de ontwerp-omgevingsvergunningen dient.

 

Op dit bestemmingsplan en de omgevingsvergunningen is de Crisis- en herstelwet van toepassing

Afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet is van toepassing. Dit heeft later in de procedure, tijdens de beroepsfase, gevolgen voor de procedure. We informeren u hierover nader op dat moment.

 

Met toepassing van artikel 2.4 van de Crisis- en herstelwet wijken we met het ontwerpbestemmingsplan af van de Wet ruimtelijke ordening. De Wet ruimtelijke ordening laat een voorlopige bestemming van maximaal 5 jaar toe. In het voorontwerp hebben we een voorlopige bestemming voor 25 jaar opgenomen voor de windmolens. Dit omdat we de windmolens slechts tijdelijk, voor maximaal 25 jaar willen toestaan. Daarna worden ze gesloopt.

Wij coördineren het bestemmingsplan en de vergunningen

Op 1 juni 2017 heeft de gemeenteraad een coördinatiebesluit genomen. Dit besluit betekent dat de procedure van het bestemmingsplan tegelijkertijd loopt met de procedure van de vergunningen. Wij bereiden de besluiten tegelijk voor en maken de besluiten tegelijk bekend. Uw zienswijze kan gaan over het ontwerpbestemmingsplan, de ontwerp omgevingsvergunningen en/of over het aangevulde MER. Deze stukken liggen nu ter inzage.

U kunt het ontwerpbestemmingsplan, de ontwerp-omgevingsvergunningen en het MER bekijken

U kunt van donderdag 7 maart 2019 tot en met woensdag 17 april 2019 de volgende stukken bekijken:

- het ontwerpbestemmingsplan

- andere stukken over het ontwerpbestemmingsplan, zoals de toelichting

- de ontwerp-omgevingsvergunningen voor de activiteit: bouwen, uitvoeren van een werk of werkzaamheden, oprichten en in werking hebben van een inrichting, kappen en uitweg,

- andere stukken over de ontwerp-omgevingsvergunningen, zoals de aanvragen, de meldingen en alle bijbehorende stukken

- het aangevulde milieueffectrapport met bijlagen

 

U kunt deze stukken bekijken:

- op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl (alleen het ontwerpbestemmingsplan en het aangevulde MER)

- op de website www.oss.nl/windpark (de ontwerp-omgevingsvergunningen)

- (op papier en digitaal) bij de balie Publieksvoorlichting in het gemeentehuis aan de Raadhuislaan 2 in Oss; de balie is open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur, op donderdag tot 19.00 uur

 

De bronbestanden van het ontwerpbestemmingsplan en het aangevulde MER zijn digitaal beschikbaar op http://bestemmingsplan.oss.nl/RO-online/0828.

Het identificatienummer van het bestemmingsplan is NL.IMRO.0828.BPwndmlnprkelzbrg-ON01.

De gemeente houdt twee inloopbijeenkomsten

De gemeente houdt op dinsdag 26 maart en dinsdag 2 april een inloopbijeenkomst. U bent daar van harte welkom. U kunt dan vrij binnenlopen en het ontwerpplan, de ontwerp-vergunningen en het aangevulde MER bekijken. Ook kunt u vragen over het ontwerpbestemmingsplan, de ontwerp-omgevingsvergunningen en het MER stellen aan de ambtenaren van de gemeente.

 

De inloopbijeenkomst op 26 maart is in gemeenschapshuis De Haar, Kerkplein 3 in Haren. De inloopbijeenkomst op 2 april is in de Berchplaats, Sportstraat 3 in Berghem. Beide bijeenkomsten duren van 19.30-21.30 uur.

U kunt reageren op het ontwerpbestemmingsplan, ontwerp-omgevingsvergunningen en het MER

U kunt reageren op het ontwerpbestemmingsplan, de ontwerp-vergunningen en het aangevulde MER. Uw reactie noemen we een zienswijze. U kunt in één zienswijze uw reactie geven op alle stukken over het Windmolenpark Elzenburg-De Geer die nu ter inzage liggen. Wij verzoeken u wel duidelijk aan te geven waartegen uw zienswijze is gericht: tegen het ontwerpbestemmingsplan, tegen de ontwerp-omgevingsvergunningen of tegen het aangevulde MER (of tegen meerdere onderdelen).

 

U kunt reageren van donderdag 7 maart 2019 tot en met woensdag 17 april 2019. U kunt dit schriftelijk doen of mondeling. Let op: u kunt niet per e-mail reageren.

 

Wilt u mondeling reageren? Maak hiervoor dan op tijd een afspraak met Yvonne de Graaf of Lynn den Exter van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, via telefoonnummer 14 0412.

 

Wilt u schriftelijk reageren? Stuur dan een brief aan:

 

De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van Oss

Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling

Postbus 5

5340 BA OSS

 

Geef in uw brief aan dat deze over het plan ‘Windmolenpark Elzenburg-De Geer’ gaat. Geef ook aan waarom u het wel of niet eens bent met het ontwerpbestemmingsplan, de ontwerp-vergunningen of het aangevulde MER.

 

U mag uw zienswijze op woensdag 24 april 2019 verduidelijken bij een hoorcommissie. Dit hoeft niet. De hoorcommissie bestaat uit drie leden van de gemeenteraad. U mag geen nieuwe punten inbrengen.

Wilt u uw zienswijze verduidelijken? Geef dit dan duidelijk aan in uw zienswijze. Doet u dit niet, dan ontvangt u geen uitnodiging van de hoorcommissie.

Wat gebeurt er na het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerp-omgevingsvergunningen?

Het gaat hier om een ontwerpbestemmingsplan en ontwerp-omgevingsvergunningen, die samen met het MER ter inzage liggen. De planning is dat de gemeenteraad en burgemeester en wethouders in september 2019 definitieve besluiten nemen over deze stukken. Zij nemen dan ook besluiten over eventuele zienswijzen.

Hebt u nog vragen?

Hebt u nog vragen over deze publicatie? Bel dan met Yvonne de Graaf of Lynn den Exter van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, telefoonnummer 14 0412.

Naar boven